Bitki çayları binlerce yıldır tıbbi amaçlar için kullanılıyor. Günümüzde bitki çayları, doğal sağlık çözümleri arayışında olanlar için popüler bir seçenek haline gelmiş durumda. Ancak, bitki çaylarının sağladığı faydaların yanı sıra, bazı bitkilerin ilaçlarla etkileşime girebileceği ve bu etkileşimlerin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini de unutmamak gerek. Özellikle kronik hastalıklar için ilaç kullanan bireyler, bitki çaylarının potansiyel risklerini göz önünde bulundurmalı ve bu konuda bilinçli hareket etmeli. Bu yazımızda, ilaçlarla etkileşime girme potansiyeline sahip olan bazı bitki çaylarından bahsedeceğiz. İşte ilaçlarla etkileşime giren bitki çayları.
1. Mor salkım (Ashwagandha)
Ashwagandha çayı, stresi, kaygıyı azaltmak ve uyku kalitesini ve süresini iyileştirmek için geleneksel olarak kullanılan bir bitkidir. Vücudun strese karşı direncini artırabilir. Kortizol seviyelerini düşürerek anksiyete ve stresi azaltmaya yardımcı olabilir.
Konu üzerine yapılan bir araştırmada katılımcılara günde 500 ila 600 miligram ashwagandha özütü verildi. Çalışmadan elde edilen bulgular, bu çayın çeşitli ilaçlarla etkileşime girebileceğini gösteriyor: Tiroid ilaçları, diyabet ilaçları, tansiyon ilaçları, immunsupresif ilaçlar ve sakinleştiriciler. Çayın içindeki ashwagandha miktarı daha düşük olsa da, bu ilaçlardan herhangi birini alıyorsanız ve düzenli olarak ashwagandha çayı içiyorsanız, doktorunuza danışmalısınız.
İlginizi çekebilir:
Uzmanlar Açıkladı! Mide Bulantısı Neden Olur, Nasıl Geçer?
2. Mabet ağacı (Ginkgo Biloba)
Ginkgo biloba, kan damarlarını genişleterek dolaşımı iyileştirmeye yardımcı olabilen flavonoidler adı verilen antioksidan bileşikler açısından zengin bir bitkidir. Ancak ginkgo biloba çayı kan pıhtılaşmasını yavaşlatabilir, bu da kan inceltici ilaçlarla etkileşime girer. Ayrıca kanama riskini artırarak ibuprofen gibi NSAID (Non Steroidal Antienflamatuar İlaçlar) ilaçlarla sorun yaratabilir. Bu nedenle, hemofili hastalığı olan kişiler ginkgo biloba ürünlerini kullanırken dikkatli olmalıdır.
3. Sarı kantaron
Sarı kantaron, doğal bir antidepresan olarak kabul edilir. Aynı zamanda anksiyete ve stresle başa çıkmada yardımcı olabilir. Sarı kantaron çayı, uyku düzenini iyileştirebilir ve uykusuzluk sorunlarına karşı yardımcı olabilir. Aynı zamanda cilt üzerindeki iyileştirici etkileri de bulunmaktadır. Ancak, araştırmalar sarı kantaronun birçok ilaç türüyle etkileşime girerek bunların etkinliğini azaltabileceğini gösteriyor.
Sarı kantaron, serotonin seviyelerini artırarak selektif serotonin gerialım inhibitörü (SSRI’lar) etkileyebilir. Doğum kontrol ilaçlarının etkisini azaltabilir ve kan pıhtılaşması risklerini artırarak kan incelticileri kötü bir şekilde etkileyebilir.
İlginizi çekebilir:
Daha Sağlıklı Bir Yaşam İçin Sık Sık Tüketmeniz Gereken Antioksidan Deposu İçecekler
4. Altınmühür
Altınmühür (Hydrastis canadensis), soğuk algınlığı ve diğer solunum yolu enfeksiyonları, alerjik rinit (saman nezlesi), ülser, ishal ve kabızlık gibi sindirim sorunları için bir çare olarak kullanılabilir. Ancak altınmühür aynı zamanda metformin gibi bazı diyabet ilaçlarının etkisini azaltarak onlarla etkileşime girebilir.
5. Papatya
İlaçlarla etkileşime giren bitki çayları yazımızın sonuna geldik. Papatya çayı, yüzyıllardır çeşitli sağlık yararlarıyla bilinen popüler bir bitki çayıdır. Uyku kalitesini artırmaya yardımcı olabilir ve rahatlama sağlar. Çayın içindeki miktarı muhtemelen güvenli olsa da papatya potansiyel olarak varfarin (kan inceltici) ve siklosporin (organ naklinden sonra kullanılan bir ilaç) ile etkileşime girebilir. Ayrıca diyabet hastası bir kişi düzenli olarak papatya çayı içerse, kan şekeri düşebilir. Bu nedenle eğer kronik bir rahatsızlığınız varsa bitki çaylarını kullanmadan önce doktorunuza danışmanızda fayda var.
Kaynak: 1