Müzik tarihi, sayısız insanın yaşamına dokunan müzisyenlerle ve şarkılarla dolu. Bazı yetenekli müzisyenlerin veya efsanevi grupların albümleri, aradan geçen uzun yıllara rağmen popülaritesinden bir şey kaybetmiş değil. Ancak pek çok albümün müzik tarihinin unutulmazları arasına girmesine neden olan şey yalnızca içerdiği şarkılar değil. Bazı albümlerin kapakları da başlı başına bir sanat eseri niteliğine sahip! Yaratıcılığın sınırlarını zorlayan, yenilikçi ve hatta kışkırtıcı albüm kapakları, müzik ile görsel sanatları eşsiz bir şekilde birleştirmeleriyle hatırlanıyor. İşte Abbey Road’dan Nevermind’a müzik tarihindeki en ikonik albüm kapakları.
1. Aladdin Sane
İngiliz müzisyen David Bowie’nin, 1973 yılında piyasaya sürdüğü Aladdin Sane isimli albümün kapağı efsanevi müzisyeni yüzündeki unutulmaz şimşek makyajı ile resmediyor. Bowie’nin 6. stüdyo albümü olan Aladdin Sane hem içerisindeki eşsiz şarkılarla hem de ikonik hale gelen kapağı ile bugün dahi pek çok sanatçıya ilham kaynağı olmaya devam ediyor.
2. The Velvet Underground & Nico
Rock müzik grubu The Velvet Underground ve Alman müzisyen Nico ortak çalışması olarak 1967 yılında piyasaya sürülen The Velvet Underground & Nico isimli albümün kapağı, sanat tarihinde son derece önemli bir yere sahip olan Andy Warhol imzası taşıyor.
Basit bir muz görselinin yer aldığı kapak tasarımı, bugün bile son derece tartışmalı ve tehditkar temalara sahip The Velvet Underground & Nico albümün yıkıcılığını deneysel bir şekilde somutlaştırıyor.
3. Wish You Were Here
İngilizlerin müzikseverlere armağan ettiği gruplardan yalnızca biri olan Pink Floyd, çığır açıcı eserleri ile günümüzde de geniş bir dinleyici kitlesine sahip. Efsanevi rock grubunun 1975 tarihli Wish You Were Here albümü ise müzik tarihindeki ikonik kapaklardan birine sahip.
Birisi alevler içerisinde olan el sıkışan iki iş insanının yer aldığı albüm kapağı, tıpkı albümdeki şarkılar gibi, müzik endüstrisine karşı şiddetli bir eleştirinin somutlaşmış hali olarak kabul ediliyor.
4. Revolver
The Beatles, tarihin en önemli müzik gruplarından. Bazılarına göre ise en önemlisi! Çünkü The Beatles’ın kendisinden önceki müziği bütünüyle değiştirdiğini en azından müziğe eşsiz bir farklılık kazandırdığını söylemek yanlış olmaz. Grubun 1966 yılında piyasaya sürülen 7. stüdyo albümü Revolver’ın kapağı ise müzik tarihini değiştiren 4 adamın yenilikçi ve deneysel yaklaşımını soyut fakat net bir şekilde gözler önüne seriyor.
5. London Calling
İngiliz punk-rock dalgasının en önemli temsilcileri arasında kabul edilen The Clash isimli müzik grubu, 1979 yılında tarihe geçecek bir albüm yayınladı: London Calling.
Tarihteki en ikonik albüm kapakları arasında yer alan görselde, grubun basçısı Paul Simonon, gitarını parçalarken görülüyor. Bu etkileyici görsel, grubun politik müzik anlayışını, enerjisini ve asi ruhunu kusursuz bir şekilde yansıtıyor.
6. Abbey Road
The Beatles’ın müzik tarihindeki öneminden yukarıda bahsetmiştik. Ancak grubun ikonik albüm kapakları yaratmak konusunda da hayli başarılı olduğunu söylememiz gerekiyor. Grup üyelerinin İngiltere’deki sıradan bir yaya geçidi üzerinde yürürken fotoğraflanmasıyla ortaya çıkan bu görüntü basit bir albüm kapağından çok daha fazlası!
Barındırdığı detaylar ile grubun müzikal anlayışını incelikli bir şekilde ortaya koyan Abbey Road albüm kapağı, evrensel müzik tarihindeki en önemli görüntülerden biri olmaya devam ediyor.
7. Nevermind
İkonik albüm kapakları söz konusu olduğunda Amerikan rock müzik grubu Nirvana’nın eşsiz eseri Nevermind’dan bahsetmeden olmaz.
Bir havuzun içerisinde oltanın ucundaki bir doları yakalamaya çalışan bebek fotoğrafı, Nevermind’ı tarihteki en ikonik albüm kapaklarından birine sahip olan, paha biçilmez bir esere dönüştürüyor.
8. Dark Side of the Moon
1973 çıkışlı Pink Floyd şaheseri Dark Side of the Moon, yalnızca müzik sektörünü değil, tüm popüler kültürü baştan sona etkileyen bir albüm. Elbette albümün bu büyük başarısında, grup üyeleri arasındaki kusursuz müzikal uyum kadar ikonik hale gelen albüm kapağının da payı var!
Siyah bir arka fonda beyaz ışığı kıran bir prizma görselinin yer aldığı zamanının ötesindeki albüm kapağı, albüme kimliğini kazandıran zaman, ölüm, insan ve delilik gibi temalara da keskin bir göndermede bulunuyor.
9. Elvis Presley
Rock’n Roll’un Kralı Elvis Presley’nin 1956 çıkışlı ilk stüdyo albümü kendi adını taşıyor. Müzikseverlerle buluştuğu ilk anda büyük bir etki yapan albümün kapağında ise olması gerektiği gibi efsanevi müzisyenin kendisi yer alıyor. Bu ikonik albüm kapağında Elvis sahnede sanatını icra ederken görülüyor.
10. Morrison Hotel
1965 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin Los Angeles şehrinde Jim Morrison, Ray Manzarek, Robby Krieger, ve John Densmore isimli 4 genç müzisyen bir araya geldi ve bir rock müzik grubu kurma kararı aldı. Bu, aynı zamanda tüm rock müzik tarihini sonsuza kadar değiştirecek bir karardı!
The Doors’un 1970 yılında dinleyicilerine armağan ettiği Morrison Hotel isimli albümün kapağı grup üyelerini, etkileyiciliğini sadeliğinden alan bir atmosferin içerisine yerleştiriyor. Grup ve albüm isminin yazılı olduğu bir otel vitrinin arkasında poz veren müzisyenler, albümdeki karanlık ve çekingen temanın bir yansıması olarak karşımıza çıkıyor.
11. Who’s Next
İngiliz rock grubu Who’nun 1971 yılında yayınlanan Who’s Next isimli albümünün kapağı, müzik dünyasındaki en sembolik albüm kapaklarından biri olma özelliği taşıyor. Kapakta, grup üyeleri kendisinden daha büyük, yıkılmış bir yapının parçası olduğu anlaşılan yekpare bir beton blokun etrafından yer alıyor. Sembolik anlatımlarla bezeli görseldeki beton blok, albümün yenilikçi ve fakat yıkıcı doğasına göndermede bulunuyor.
12. Metallica
Amerikalı Heavy metal grubu Metallica’nın, en sevilen şarkılarından bazıları The Black Album olarak da anılan Metallica isimli albümde yer alıyor. Tüm dünyada 16 milyondan fazla kopya satarak inanılmaz bir satış başarısı yakalayan albümün kapağı ise heavy metal müziğin sembol görsellerinden biri olarak kabul ediliyor.
Siyah bir zemin üzerinde belli belirsiz Metallica logosuna ve bir yılan figürüne yer verilen görsel minimalizmin en etkili şekilde kullanıldığı çalışmalardan biri olarak kabul ediliyor.
13. Black Sabbath
Heavy metal müziğin öncülerinden Black Sabbath’ın aynı isimli 1970 çıkışlı albümünün kapağında, rahatsız edici bir manzaranın ortasında duran, tekinsiz ve gizemli bir kadın yer alıyor. Bugün heavy metal dendiğinde, pek çok müzikseverin aklına ilk önce işte bu ikonik görüntü geliyor.
14. Queen II
Müzik tarihindeki en ünlü şarkılardan bazılarının altında 1970 yılında İngiltere’nin başkenti Londra’da kurulan rock müzik grubu Queen imzası var. Başta Freddie Mercury olmak üzere Brian May, Roger Taylor ve John Deacon gibi ölümsüz müzisyenler tarafından kurulan Queen, müzik söz konusu olduğunda pek çok ikonik şarkının, konserin, albümün ve albüm kapağının merkezinde yer alıyor.
İşte 1974 tarihli Queen II albümü de ikonik bir kapağa sahip. Albüm kapağı, grubun teatral yapısını ve hikâye anlatmadaki ustalığını ön plana çıkaran benzersiz bir kompozisyon niteliğinde.
İlginizi çekebilir:
Efsanevi Müzik Grubu Queen Hakkında Bilmediğiniz 25 Gerçek
Kaynak: 1