Doğru iletişim kurmak son derece önemli. Zaman zaman bazı kişilerle fikir çatışması yaşayabiliyoruz. Ancak fikirlerinizi dile getirirken, kendinize güvenli olmanız gerekiyor. İkna kabiliyeti yüksek insanlar sosyal çevrelerinde çok daha fazla dikkat çektiğini fark etmişsinizdir. Peki ikna edici olmak için neler yapmalısınız? İşte fikirlerinizi dile getirirken daha ikna edici olmanızı sağlayacak 10 ipucu…
1. Genellemelerden kurtulun
Açık iletişim son derece önemli. Bu nedenle konuşmanızda “asla”, “her”, “hepsi” ve “daima” kelimelerini kullanarak genelleme yapmamalısınız. Daha spesifik bilgiler vermeye, tam olarak ne olduğunu net olarak anlatmaya özen gösterin. Öte yandan iletişim kurduğunuz kişiye doğrudan hitap etmeniz de büyük önem taşıyor.
2. Saat ve tarih belirtin
İkna edici olabilmek için gerekli olan bir diğer detay da konuşurken net ifadeler kullanmanız. Saat ve tarihleri net olarak belirtmeye özen gösterin. Bir tarih aralığı vermek ya da bir saat civarında demek yerine saat ve tarihleri kesin olarak söylemeye özen gösterin.
3. “Ama” yerine “ve” kelimesini kullanın
“Ama” kelimesi hakkında söylenen şu cümleyi herkes duymuştur; bu kelimeden önce söylenen her şey geçersizdir. Bu nedenle konuşurken “ama” kelimesini kullanmak yerine “ve” kelimesini kullanmaya özen gösterin ya da “ancak” gibi bir bağlaç kullanın.
4. Soru sorarken oldukça açık olmaya özen gösterin
“Evet” ve “hayır” cevaplarıyla cevaplanabilecek kapalı sorular sormayın. Daha önemli bir bilgi edinmek için daha detaylı ve spesifik sorular sormaya çalışın.
5. Konuştuğunuz kişiye sorunu çözmeye çalıştığınızı gösterin
Tartışma esnasında uzlaşmacı olmak çok önemli. Yoksa tartışmalar içinden çıkılamaz bir hal alabilir. Karşınızdaki kişiyle sağlıklı bir iletişim kurmak istiyorsanız ve amacınız onu ikna etmek, fikirlerini belirtmekse sorunu çözmeye çalıştığınızı gösterin.
6. Negatif cümlelerden kaçının
Biriyle konuşurken negatif ifadeleri pozitif ifadelere dönüştürün. Örneğin; “Vaktinizi almak istemiyorum” demek yerine “Vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederim” demeyi deneyin. Bu istediğinizi net bir şekilde ifade etmenize yardımcı olacak ve kendinize güveninizi gösterecek.
7. Talep ederken ikna edici olmak için sözlerinize “Minnettar olurum..” diyerek başlayın
Karşınızdaki kişiden bir şey isterken son derece kibar olmak önemli. “Lütfen yapabilir misiniz?” ve “Size minnettar olurum” gibi cümleler kişiler üzerinde iyi etkiler bırakır.
8. Karşı çıkarken, negatif olmayın
Karşınızdaki kişinin her fikrine katılmak zorunda değilsiniz. Ancak bunu belirtirken üslubunuz çok önemli. Karşıdakinin fikrine tamamen karşı çıkmak yerine “Bu konuda sana katılmıyorum” diyebilirsiniz. Bu çok daha ikna edici olacaktır.
9. “Hayır” yerine “şimdi değil” deyin
“Hayır” kelimesi genel itibarıyla olumsuz bir kelime. Bunun yerine “şimdi değil” kelimesini tercih edebilirsiniz.
10. “Sen” yerine “Biz” kalıplarını kullanın
Birine fikrinizi kabul ettirmek istediğinizde yapacağınız teklifte “Ben bu şekilde karar verdim” gibi bir cümleyle kullanırsanız karşı taraf bu durumdan hoşlanmayabilir. Bunun yerine “Bizim için … düşündüm” gibi bir kalıp kullanabilirsiniz.
Kaynak: 1