İklim krizi, insanlığın karşılaşabileceği en büyük tehlikelerden biri. Gün geçtikçe derinleşen iklim krizinin, önlem alınmadığı takdirde dünya üzerindeki canlılığı ortadan kaldırabileceği biliniyor. Bu nedenle bilim insanları uzun zamandır iklim krizi ile mücadele edebilmek, tehdidi ortadan kaldırabilmek için yoğun bir çaba gösteriyor. Bu doğrultuda Make Sunsets isimli çevre teknoloji girişimi, iklim kriziyle mücadele edebilmek için son derece ilginç bir projeyi hayata geçirdi: Güneş’i karartmak! Ancak bu alternatif yöntem bilim dünyasında ciddi şekilde tartışılıyor. Detaylara birlikte bakalım.
Bilim insanları, iklim krizi ile mücadele edebilmek için yoğun bir çaba harcıyor
Yeryüzündeki canlılığı sona erdirebilecek denli tehlikeli olan iklim krizinin önüne geçebilmek için sayısız teori ortaya atılıyor, pek çok deney gerçekleştiriliyor. Son yıllarda ise iklim krizi ile mücadele edebilmek için geliştirilen oldukça ilginç düşünceler ve uygulamalar da var.
Make Sunsets adlı bir çevre teknolojisi girişimi, “Güneş’i karartma” planını hayata geçirdi
Girişim, Güneş karartma planıyla Güneş ışınlarının Dünya’ya ulaşmasını önlemeyi, bu sayede gezegenin soğutulmasını ve iklim krizinin önüne geçebilmeyi hedefliyor. Peki, kulağa bir bilim kurgu filminin senaryosu gibi gelen bu plan nasıl devreye sokuldu?
Make Sunsets, gezegeni soğutmak amacıyla stratosfer tabakasına kükürt dioksit parçacıkları salmaya başladı
Girişim, 2022 sonunda Meksika’nın Baja California eyaletinde kükürt dioksitle dolu helyum balonlarını gökyüzüne gönderdi. Helyum balonları yeterli yüksekliğe çıktığında kükürt dioksit partikülleri serbest kalıyor. Serbest parçacıklar ise Güneş ışınlarının Dünya’ya ulaşamadan uzaya geri yansıtılmasına neden oluyor. “Güneş jeomühendisliği” olarak isimlendirilen bu yöntem şimdilerde bilim dünyasında büyük bir tartışma yaratmış durumda. Ancak Güneş’i karartma projesi, yeni bir proje değil.
İklim kriziyle mücadelede alternatif bir yöntem olarak sunulan Güneş’i karartma fikri ilk kez 1989’da Harvard Üniversitesinden Prof. David Keith tarafından gündeme getirilmişti
İlk kez günümüzden yıllar önce ortaya atılan bu fikir, çeşitli bilim insanları tarafından zaman zaman gündeme getirilse de, bilim dünyası genel olarak bu fikre pek sıcak bakmıyor. Çünkü Güneş’i karartma fikrinin ne ölçüde başarılı olacağı henüz bilinmiyor. Öte yandan gezegeni soğutmak için hangi gazların kullanılması gerektiği konusunda da bir uzlaşı yok. Bazı bilim insanlarına göre planın yaygın bir şekilde uygulanmasının insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olabilir.
Öte yandan Güneş’i karartma fikrini destekleyenler, insanlığın büyük bir hızla iklim felaketine doğru ilerlediğini bu nedenle her türlü yöntemin denenmesi gerektiğini savunuyor. Projeyi ilk kez hayata geçiren Make Sunsets isimli girişimin yetkilileri bu hususta, projeyi ellerinden geldiğince hızlı ve güvenli şekilde yürüttüklerini ifade ediyor. Öte yandan girişimin bir süre daha gökyüzüne balon göndermeye devam edeceği belirtiliyor.
İlginizi çekebilir:
İklim Krizini Önlemeye Yönelik İlginç Bir Tasarı: Tarımda İnsan İdrarı Kullanmak
Kaynak: 1