İklim değişikliği yaşadığımız dünyada en çok dert edinmemiz gereken konu olmasına rağmen, gündelik hayatımızdaki bize büyük görünen küçük sorunlarımız yüzünden bu soruna pek kafa yoramıyoruz.
Biz gerçek olmayan, insan yapımı sorunlarla boğuşurken, kısa zaman sonra dünyada yaşamın bitebileceği, geleceğimizin tehlikede olduğu gibi gerçekleri atlıyoruz. Üstelik bunu yaparken tüketmeye, kirletmeye, yağmaya devam ediyoruz.
İnsanın şu an için yaşayabileceği tek gezegen olan dünyanın iklimi hızla değişirken hayatına hiçbir şey yokmuş gibi devam eden birçoğumuzu aydınlatmaya çalışan bir sanatçı kesim var. Biz de onların birbirinden çarpıcı örneklerinden bir derleme yaptık.
1. Christo ve Jeanne-Claude’un “Çevrelenmiş Adaları”
Christo ve Jeanne-Claude, büyük kara parçalarından oluşan sanat çalışmalarıyla meşhurlar. Amaçları insanlar tarafından yağmalanan doğal güzellikleri hatırlatmak. İki sanatçı, Miami’deki Biscayne koyunda yaptıkları “Çevrelenmiş Adalar” çalışmalarında, 11 tane adayı 4 milyon metrekare boyunca yüzebilen, pembe renkte polipropilen dokumayla kapladılar. Bu çalışma için ayrıca 40 ton yüzen atık topladılar.
2. Agnes Denes’in “Buğday Tarlası”
Agnes Denes en çok 1982 yılında yaptığı “Buğday Tarlası: Yüzleşme” adlı projesiyle tanınıyor. Sanatçı, Manhattan’da Wall Street ve Dünya Ticaret Merkezinin yakınlarına 8 km’lik bir alana, bu bölgedeki sıkışıklığı eleştirmek için buğday tarlası kurdu.
3. Luzinterruptus’un “Atık Labirenti”
Bir sanat topluluğu olan Luzinterruptus, Avrupa’da politik ve sosyal konular hakkında verdiği mücadeleleriyle biliniyor. Plastik atıkları toplayarak gerçekleştirdikleri “Labyrinth of Plastic Waste” (Plastik Atık Labirenti) en güzel örnek çalışmalarından biri.
4. Aida Sulova’nın “Çöp Tenekeleri”
Kırgız sokak sanatçısı Aida Sulova Bişkek’teki önü alınamayan çöp sorununa işaret eden bir çalışma yaptı. Çöp tenekelerinin üzerine yapıştırdığı ağzı açık insan imgeleriyle “dünyaya attığımız çöpler eninde sonunda bize geri dönecek” mesajını veriyor.
5. Barry Underwood’un “Elektrik Manzaraları”
Sanatçı, fotoğraf, resim, sinema ve performans sanatlarının hepsini kullanıyor. “Elektrik Manzaraları” çalışmasında çok az insanın değindiği bir konuya değiniyor ve ışık kirliliğine ve bunun yanında gelen “ormansızlaştırmaya” dikkat çekiyor.
6. Chris Jordan’ın “Tüketim Portreleri”
Fotoğrafçı Chris Jordan, tüketim konusuna “Dayanılmaz Güzellik: Amerika’nın Toplu Tüketiminden Portreler” çalışmasıyla dikkat çekiyor. Toplumun cep telefonları ile ardında bıraktığı büyük çöplükler, hipnotize edici miktarlara ulaşıyor…
7. Gabriel Orozco’dan “Bulunan Objeler”
Gabriel Orozco 2012 yılında Meksika’nın Arena Adası’ndaki çöp mahzeninden topladığı 1,200 adet obje ile Guggenheim Müzesi’nde bir sergi açtı. Ziyaretçiler, görmezden gelinen çöp birikimini galeride göstererek farkındalık oluşturmayı amaçladı.
8. Olafur Eliasson’ın “Buzulları”
Sanatçı Olafur Eliasson, küresel ısınma yüzünden İzlanda’nın en büyük buzulları olan Vatnajökull’dan kopan gerçek buzulları sergiledi. Eliasson’ın “Your Waste of Time” adlı sergisinde vermek istediği bir mesaj var; “Küresel ısınma, doğaya yapılan yıkımın öcünü alıyor.”
9. Naziha Mestaoui’nin “Sanal Ormanları”
Naziha Mestaoui’nin One Beat One Tree (Bir Ritim, Bir Ağaç) projesi kent bölgeleri üzerine yansıttığı sanal orman görüntüleriyle, doğal dünya ve gelişen teknoloji arasındaki sınırları bulanıklaştırıyor. Dijital ağaçlar, insanların gerçek kalp ritimleriyle büyüyor ve izleyiciler akıllı telefonlarıyla uygulamaya bağlanıyorlar.
10. Paulo Grangeon’un “1,600 Pandası”
Fransız heykeltıraş Paulo Grangeon tüm dünyada tehlike altında bulunan hayvan türlerine ışık tutuyor. Gezici sergisi için kağıt hamurundan yaptığı 1,600 panda, dünyada tam olarak kalan panda sayısını temsil ediyor. (bu arada son verilere göre 1,596 adet kaldılar)
11. David Maisel’in “Açık Maden Çukurları” fotoğrafları
David Maisel’in büyüleyici fotoğrafları ilk bakışta başka bir gezegenin doğal güzelliklerini anlatıyormuş gibi görünüyor. Fakat bu fotoğraflardaki kırmızı kraterler ve mavi girdaplar, ağaçların kontrolsüz kesimi, birtakım askeri testler ve madencilik yüzünden Amerika’da oluşmuş yerlerin görüntüsü.
12. Mathilde Roussel’den “Yaşayan Heykeller”
Fransız sanatçı Mathilde Roussel’in gerçek çimden yaptığı insan şeklindeki heykeller besinin merkeziyetini ifade ediyor. Heykeller geri dönüştürülmüş malzemelerden, çim ve toprak tohumlarından oluşturuldu.
13. Amanda Schachter ve Alexander Levi’den “Hasat Tepesi”
İkisi de mimar olan Amanda Schachter ve Alexander Levi, dünyaya bırakılan çöplerin alternatif olarak nasıl kullanılabileceğine dair mükemmel bir çalışma yaptılar. Eser 450 şemsiye ve 128 şişeden meydana geliyor.