Döviz kurlarının yükselişi ve vergi oranlarının artışı ile ikinci el otomobillere mevcut talep birkaç kat arttı. Daha uygun fiyatlı olma avantajlarının yanında ikinci el araçlar, fabrika çıkışlı sıfır km araçlara göre satın alırken daha fazla risk taşımakta. Peki, yoğun talep nedeniyle fiyatları Ocak ayından bu yana yüzde 85 oranında yükselen ikinci el otomobilleri satın alırken nelere dikkat etmek gerekiyor, hadi bir göz atalım…
1. Aracın sahibini tanıyın
“Doktordan” ya da “Bayandan” satılık araç ilanlarını görmüşsünüzdür. Bu ilanlarda anlatılmak istenenin aslında aracın temiz kullanıldığı, bakımlarının düzenli olarak yapıldığı olsa da hep bir espri konusu olarak kalmıştır. Artık araç alırken bu tür ilanları tercih etmenize gerek kalmayacak bir uygulama var. Satın almak istediğiniz aracın ruhsat sahibini kontrol edebilir, aracınızın bugüne kadarki ruhsat sahipliği sayısını öğrenebilirsiniz. Tek yapmanız gereken, DETAY yazıp bir boşluk bırakıp, Plakayı yazarak 5664’e kısa mesaj yollamak. ( ör : DETAY boşluk PLAKA ) Almayı düşündüğünüz aracın ruhsat sahiplik yılını, kaç yıldır bu sahibinde olduğunu, aracın kaç yıldır kaskolu kullanıldığı da dahil olmak üzere araç hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Genellikle kullanılmış otomobil alırken, aracın ilk sahibinden satın almak tercih ediliyor olsa da expertiz ve kilometre garantisi veren kurumlardan kısa süre içinde devir görmemiş bir aracı da gönül rahatlığı ile alabilirsiniz.
2. Aracın kaportasını kontrol ettirin
Nasıl marketten bir ürün alırken ilk olarak ambalajı bizim dikkatimizi çekiyorsa, araç satın alırken de ilk olarak aracın dış görünüşüne ve kaportaya dikkat ederiz. Araç sahibi her ne kadar aracına titiz de davransa, özenli kullanıyor olsa da aracın ağır hasarlı kaza kaydı olmasa bile günümüzde kalabalık şehirlerde trafik yoğunluğu ve park sorunu nedenleriyle aracın kaportasında ufak tefek darbe ya da sıyrık izleri olması işten bile değil. Aracın kaza ve hasar durumuyla ilgili detaylı bilgiyi, kurumsal firmalardan alınmış imzalı kaşeli ekspertiz raporu sayesinde öğrenebilir, gönül rahatlığıyla satın alabiliriz. 2020 Nisan ayında yeni bir düzenleme ile ikinci el araç satışlarında ekspertiz raporu zorunluluğu getirilmesiyle daha şeffaf bir ticaret ortamı sağlanarak tüketici haklarının daha fazla korunması öngörülüyor.
3. Motor ve mekanik aksamı kontrol ettirin
Araç alımında en fazla dikkat edilmesi gereken hususlardan biri aracın mekanik ve motor aksamıdır. Aracın tüm ünitelerinin doğru çalıştığından emin olunmalıdır. Aracın yağ ve egzoz kaçağı kontrolünü yaptırmak, alttan darbeye maruz kalıp kalmadığını tespit etmek, ön aksamda problem olup olmadığını anlamak araç hakkında fikir verecektir. Oto ekspertiz kurumlarından ya da yetkili servislerden aracın mekanik ve motor durumunu test ettirebilir, bilirkişilerden aracın detaylı bilgisini ve raporunu alabilirsiniz. Vivida Motors araçlarının hepsi ekspertiz raporu ile birlikte şatışa sunulmaktadır. İçiniz rahat bir şekilde ikinci el aracınızı alabilirisiniz.
4. Lastikleri kontrol ettirin
Trafiğe her çıkışta mutlaka kontrol edilmesi gereken lastikler sürüş performansı ve güvenliği için azami önemlidir. Mevsimine göre doğru seçilmiş iyi standartta lastikler kazaların önüne geçilmesi konusunda etkili olurlar. Lastiklerin diş derinliklerinin 1.6 mm’nin altında olmadığından, standartlara uygun olduğundan emin olmak için mutlaka lastik ölçümlerini yaptırmalısınız.
5. Kilometreye dikkat edin
İkinci el araçların marka modeli ve fabrika çıkış yılı ile birlikte kilometre bilgisi de aracın değerini belirleyen unsurlardan biridir. Motor kullanımı ve yürür aksamların daha az yıpranması buna bağlıdır. Dolayısıyla araç alırken kilometre durumunu kontrol ettirin. Bakımları düzenli yapılmış ve temiz kullanılmış araçlarda yüksek kilometreler çok fazla problem oluşturmasa da emin olmak için TüvTürk ve servis kayıtlarından aracın kilometresini doğrulayabilirsiniz.
6. Hasar bilgisini sorgulayın
Alacağınız aracın geçmiş hasar bilgisi hem güvenlik hem de aracın değerine etki edeceğinden ikinci el araç alımında çok önemli bir kıstastır. Aldığınız ikinci el araçta daha sonradan herhangi bir sürprizle karşılaşmamak için tramer kaydı sorgusu kesinlikle yapmalısınız. Tramer sorgusunu, HASAR yazıp bir boşluk bırakarak aracın şasi numarasını ya da araç plakasını 5664’e sms yollayarak öğrenebilirsiniz. ( ör : HASAR PLAKA ) — ( ör: HASAR ŞASİ NUMARASI )
Bazı sürücüler araçlarda oluşan bazı hasarların tramere yansımaması için hasar ücretini sigorta yerine kendi cebinden karşılamayı tercih etmektedir. Bu durumu netleştirmek için oto ekspertizden destek almak önemlidir.
7. Aracın yedek anahtar ve ekipmanlarını kontrol edin
Aracı almadan önce yedek anahtarının durumu kontrol edilmelidir. Herhangi bir hırsızlık durumunun önüne geçilmesi ve güvenli ticaret için yedek anahtar durumunun satıcıdan sorgulanması gerekmektedir. Ayrıca aracın pert veya çalınma durumlarında kasko ödeme öncesi aracın ruhsat ve yedek anahtarını kullanıcıdan talep etmektedir.
Alacağınız aracın kullanım kılavuzu ve kitapçıkları, araçta bulundurulması zorunlu olan yangın tüpü, ilk yardım seti ya da stepne, uyarı levhaları ve kriko gibi yardımcı ekipmanlarının tam olduğundan emin olunuz. Ekipmanların tam ve eksiksiz olması sağlık ve güvenlik açısından önemli olduğu gibi aynı zamanda görünmez maliyetlerin de önüne geçecektir.
8. Aracın borç ve haciz kayıtlarını sorgulatın
İkinci el otomobil alımında aracın üzerinde geçmişten kalan herhangi borcu olup olmadığını mutlaka kontrol edilmelidir. Aracın MTV ve TPC borçları, yapılandırılan vergi borçları, banka veya başka kurum ya da şahıslara ait haciz durumlarına dikkat edilmelidir. Vergi borçlarını İnternet Vergi Dairesi üzerinden sorgulayarak, aracın üzerindeki haciz durumlarını ise ruhsat sahibinin e-devlet şifresinden kolayca sorgulatabilirsiniz.
9. Fiyat karşılaştırması yapın
İkinci el araç alırken piyasa durumunu ve eşdeğer araçların ne kadara satıldığının ön araştırması yapılmalı ve aracın durumu da göz önünde bulundurulmalıdır. Değerinin çok altında ya da çok üstünde fiyat biçilmiş araçlara özellikle dikkat edilmesi gerekir. Fiyatları incelerken farklı kaynakları takip etmeniz daha doğru fiyatlara ulaşmanıza yardımcı olur.