Hamilelik sırasında rahminiz yaklaşık 500 kat genişler, ardından da orijinal boyutlarına geri döner! ? Böylesine mucizevi bir süreç, tahmin edebileceğiniz üzere hem keyifli hem de zorlu geçer. Pek çok kadın, ilk hamileliğin ardından kendini ikinci bir hamilelik konusunda çok daha tecrübeli hisseder. Aslında bu düşünce pek de yanlış değil. Tabii her hamileliğin eşsiz olduğunu ve yepyeni hisler ve deneyimlerle geldiğini unutmamalısınız. İkinci kez çocuk sahibi olmadan önce her annenin bilmesi gerekenleri araştırdık ve yazdık…
1. İkinci hamilelik çok daha yorucu olabilir
İlk hamileliğinizde kendinizi ne kadar enerjik hissettiğinizi hatırlıyor musunuz? İkinci hamilelikte halihazırda bir çocuğunuzun olması, hamilelik deneyiminizi çok daha yorucu hale getirebilir. Ek olarak hamilelik boyunca vücudunuz progesteron adı verilen bir hormon salgılar. Bu da kendinizi daha bitkin hissetmenize neden olabilir.
2. Doğum beklediğinizden farklı ilerleyebilir
Aslında pek çok kadın, doğum yaptıkça doğum sürecinin de kolaylaştığını söyler. İlk doğumla ilgili deneyimleriniz ikinci doğumda size yardımcı olur. Tabii her doğumun eşsiz olduğunu da unutmamalısınız zira siz doğumu nasıl planlarsanız planlayın gidişata ancak bebeğiniz ve doktor karar verebilir.
3. Bebeğin hareketlerini çok daha erken hissedebilirsiniz
Anne adayları, ilk bebeklerinin hareketlerini genellikle 16. ve 25. haftalar arasında hissetmeye başlarlar. İkinci hamilelikte ise bebeğin hareketlerini 13. haftadan itibaren hissedebilirsiniz.
4. Hamilelik göbeği çok daha erken belirebilir ve hızlı bir şekilde büyüyebilir
İlk kez hamile olan kadınlarda hamile göbeği genellikle ikinci üç aylık dönemde ortaya çıkmaya başlar. Ancak ikinci bir hamilelikte hamile göbeği daha erken ortaya çıkabilir. Uzmanlar, bu durumun nedenini karın kaslarının gergin olmasına ve eski formuna dönememesine bağlıyorlar. Yani ikinci hamileliğinizi gizli tutmak, ilk hamileliğiniz kadar kolay olmayacak! ?
5. Sabah bulantıları olmayabilir ya da çok daha güçlü olabilir
Her anne adayının kabusu sabah bulantıları! Kimileri ilk hamileliklerinde hiç sabah bulantısı yaşamazken ikinci hamileliklerinde zorlu sabah bulantıları yaşayabilirler. Ya da tam tersi de olabilir!
6. Göğüs hassasiyetiniz azalır
İlk hamilelikte göğüsler, o kadar hassas hale gelir ki sütyenler baş düşmanınız olabilir. İkinci hamilelikte ise göğüs hassasiyeti büyük ölçüde azalır. Ek olarak göğüsler, ilk hamilelikte olduğu kadar büyümez.
7. Daha fazla aşerebilirsiniz
İkinci hamilelikte yeme isteksizliğiniz de büyük ölçüde azalabilir. Daha fazla aşerebilir, sık sık yemek yemek isteyebilirsiniz.
8. Hamile göbeğiniz daha aşağıda olabilir
İlk hamileliğin ardından karın ve pelvik kasları zayıflar. İlk hamileliğinizde göbeğiniz yukarıda olsa da ikinci hamilelikte kaslarınız eskisi kadar esnek olmadığı için aşağıda olabilir. Bu da pelvik bölgesinde kas ağrısına ve baskıya yol açabilir.
9. Doğum sonrası kasılmalar daha yoğun ve ağrılı olabilir
Bebeğinizi kucağınıza aldıktan sonra rahminiz orijinal boyutlarına geri dönmek için çok çalışır. Kasıldıkça ağrılara ve sızlamalara neden olabilir. İlk doğumunuzun ardından regl sancısına benzer sancılar yaşamış olabilirsiniz. Ne yazık ki bu ağrılar, ikinci gebelikle birlikte daha şiddetli hale gelir.
10. Sırtınız ve beliniz daha fazla ağrıyabilir
Hamilelik sırasında salgılanan hormonlar kaslarınızı ve eklemlerinizi gevşeterek sizi doğuma hazırlar. İlk hamileliğinizde yaşadığınız sırt ve bel ağrıları ikinci hamileliğinizde şiddetlenebilir.
Kaynak: 1