Milattan önce 1303-1212 yılları arasında yaşayan II. Ramses, Antik Mısır’ın en önemli figürlerinden biri olmayı başarmıştı. II. Ramses, 19. Hanedan döneminin üçüncü ve Eski Mısır’ın en görkemli zamanın olarak kabul edilen Yeni Krallık döneminin en büyük, en ünlü ve en güçlü firavunuydu. Onu tüm dikkat çekici ünvanların sahibi haline getiren şeyler arasında ise savaş alanlarındaki başarısı, mimari mirası ve inşa ettiği sarsılmaz ekonomi yer alıyordu. Tüm bunlar, kendisini “hükümdarların hükümdarı” ilan etmesine neden olacaktı. İşte, Antik Mısır’ın en kudretli firavunlarından biri olan İkinci Ramses hakkında 10 ilginç bilgi.
1. II. Ramses’in ailesi kraliyet kökenli değildi
II. Ramses, milattan önce 1303 yılında Firavun I. Seti ve eşi Kraliçe Toya’nın çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası Antik Mısır’ın hükümdarı olduğunda II. Ramses 5 yaşındaydı. Ancak ailesini saraya taşıyan kişi, ismini aldığı büyükbabasıydı.
2. Kadeş Savaşı sırasında ölümden döndü
Milattan önce 1275 yılında Hitit ordusu ile Antik Mısır ordusu karşı karşıya geldi. Mısır askerlerinin başında ise askeri alanda oldukça başarılı olan II. Ramses bulunuyordu. Ancak becerileri, bu parlak komutanın ölümle burun buruna gelmesini engelleyemedi.
3. Halkı tarafından Büyük Ata ve Büyük Ramses gibi isimlerle anılıyordu
Genç bir firavun olan II. Ramses, Mısır’ın sınırlarını genişletmek için dönemin önemli aktörleriyle mücadele etti. Üstelik yalnızca asker arasında değil, Antik Mısır halkı arasında da oldukça popüler bir liderdi. Arkasında öylesine güçlü bir miras bıraktı ki kendinden sonra gelen 9 firavuna, Ramses adı verildi! Ayrıca Antik Mısır’ın insanları onu Büyük Ata ve Büyük Ramses gibi isimlerle anıyordu.
4. Kendini tanrı ilan etti
5. Antik Mısır mimarisi, II. Ramses döneminde önemli bir gelişim gösterdi
Başta kendi devasa heykelleri olmak üzere çok sayıda tapınak, anıt ve farklı türdeki yapının inşa edilmesini sağladı. Bu nedenle Antik Mısır mimarisi de II. Ramses döneminde altın çağını yaşadı.
6. İlk uluslararası barış antlaşmasını imzaladı
İkinci Ramses, saltanatının 8. ve 9. yıllarında Hititlere karşı askeri seferler düzenledi. Böylece Dapur ve Tunip isimli şehirleri ele geçirmeyi başardı. Hititler ile Mısırlılar arasındaki çatışmalar, milattan önce 1258 yılına kadar devam etti. Kanlı savaşların sona ermesi, aynı yıl iki hükümdar arasında imzalanan ve tarihin ilk uluslararası barış antlaşması sayesinde sona erdi. Kadeş Antlaşması Mısır firavunu ile dönemin Hitit kralı III. Hattuşili arasında imzalandı.
7. II. Ramses’in yaşamı boyunca 100’den fazla çocuğu oldu
Bu önemi firavunun kaç çocuğunu babası olduğu bilinmiyor. Ancak yaygın kanaate göre II. Ramses’in 96 erkek 60 da kız çocuğu oldu. Ne var ki hükümdar, çocuklarını pek çoğundan daha uzun yaşadı. Öldüğünde ise 13. erkek çocuğu Antik Mısır’ı firavun olarak tahta çıktı.
8. 200’den fazla eşi ve cariyesi vardı. Ancak Nefertari bu kalabalık haremdeki gözdesiydi
9. II. Ramses en uzun süre tahtta kalan firavunlardan biri Milattan önce 1279’dan 1213’e kadar toplam 66 yıl iki ay hüküm sürdü
10. Antik Mısır’ın en kudretli firavunlarından biri olan II. Ramses artrit hastasıydı
Bu zorlu eklem hastalığı özellikle yaşamın son dönemlerinde ciddi acılar çekmesine neden olmuştu. Üstelik bilim insanlarına göre hükümdarın başka hastalıkları da vardı. Uzmanlar II. Ramses’in diş ve damar hastalıklarından muzdarip olduğunu ifade ediyor.
Kaynak: 1