Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı(UNDP) 7 Ekim tarihinde, Sosyal Fayda Zirvesi düzenledi. Zirve, “teknoloji ve yeni medya toplumsal fayda için nasıl kullanılabilir?”in cevabını aradı. İşte bu zirvenin konuşmacılarından birisi, oyuncu Mert Fırat’tı. Konuşma konusunun medya içerikli bir metin olduğunu sanıyorsanız yanıldınız çünkü Mert Fırat kendi sosyal sorumluluk projesi “İhtiyaç Haritası” hakkında konuştu.
Peki nedir İhtiyaç Haritası?
Platform kendisini şu şekilde tanımlıyor: “İhtiyaç Haritası’nın amacı Türkiye’de kent ve mahalle temelinde ihtiyaçların vatandaş katılımı ile sistematik bir şekilde öğrenilmesi, harita tabanlı olarak toplanması ve bu ihtiyaçların gerekli kurum/kuruluş veya özel kişiler tarafından karşılanmasının kolaylaştırılması için bir sistem oluşturmaktır. Ayrıca, sadece ihtiyaç sahiplerinin değil, farklı konularda destek vermek isteyen kişi veya kurumaların da desteklerini yine harita tabanlı olarak girebildiği ve ihtiyacı olanların bu desteklerden yararlanabildiği dijital bir platformdur.”
Siteye girdiğinizde ana sayfada bir Türkiye haritası ile karşılanıyorsunuz
Karşılaştığınız bu aktif harita ile ulaşabileceğiniz yahut yaşadığınız yerlerde bulunan ihtiyaç sahiplerini, ihtiyaç konularını eş zamanlı olarak görebilme imkanına sahip oluyorsunuz. Harita sayesinde sokak, mahalle, köy, okul özeline kadar adres temelli olarak ihtiyaç girdisi yapabiliyor veya ihtiyaç karşılayabiliyorsunuz.
Hemen her konuda destek alma ve destek olma şansına sahipsiniz
Burada dayanışma maddi değil öz kaynaklarla gerçekleştiriliyor. Maddi (Nakit) yardımlar dışında hemen her konuda katkı sağlamanızı mümkün kılan 15 ayrı ihtiyaç kategorilendirilmesi yapılmış. Hayvan barınağından, Suriyeli mülteciler için sağlık taramasına; Roman çocuklar için çocuk dergilerinden, sanat atölyelerine kadar bir çok farklı konu başlığı altında direk bir toplumsal fayda etkileşimine imkan tanıyor.
Sivil toplum kuruluşlarıyla entegre çalışan bir sistem
Toplumsal faydanın kolektif bir çalışma ile mümkün olabileceğine inanan bir organizasyon İhtiyaç Haritası. Stk’lar da bu kolektif yapının bileşenlerinden. Ulusal çapta örgütlenenlerden tutun da, yerel çalışmaları olan dernekler ve muhtarlıklara kadar her birimin yer almasına müsaade eden bir yapısı var platformun. Bunun en net faydası ise; bu örgüt organizasyonlarına ait mesajların direk olarak ilgilisine erişebilmesi. Bunun yanında ihtiyaç konusu hakkında güncel bilgilerle, bu mesajların sosyal medyada dezenformasyona uğrama tehlikesinden kurtarırken, direk olarak ihtiyaç konusuna odaklanılabiliyor. (Van depremi gibi afetlerde yaşanan organizasyon sıkıntılarımızı hatırlarsak, bu durumun ehemmiyeti daha kolay kavranılabilir sanıyoruz.)
Destek olmak içinse yalnızca üye olmanız yeterli
Mert Fırat öncülüğünde organize olmuş bu güzel hareketin büyümesi için yapmanız gereken tek şeyse üye olmak. Bu basit işlemin ardından yaşadığınız yerleri güzelleştirmek için destek olabilir, destek talep edebilirsiniz. Ayrıca interaktif bildirimleri görebilmek için Facebook için buradan, Twitter için buradan takipte kalın.