Öncelikle İg Nobel Ödülleri nedir onu açıklayalım isterseniz. İg Nobel ödülleri, “Annals of Improbable Research” mizah dergisi tarafından Harvard Üniversitesinde düzenlenen Nobel’in parodisidir. Bu parodide yeniden üretilmeyecek ve pek de bir anlamı olmayan bilimsel çalışmalara ödüller verilir. Bu çalışmalar ilk anda gülümsetirken daha sonra düşündürtür.
Verilen ödüller bir para ödülü içermediği gibi insanların hayal güçlerini geliştirir ve insanları bilim, tıp ve teknolojiye yönlendirme amacıda güder. İşte o birbirinden ilginç çalışmalar…
Nanoelmas teknolojisi
Snejinsk şehrindeki mühendislerin, patlayıcı maddeleri elmasa çeviren “nanoelmas” teknolojileri ilgi çeken çalışmalar arasında.
Kahve içerken fincandan kahve neden dökülür?
Hidrodinamik alanda yürürken ve kahve içerken, kahvenin fincandan neden döküldüğü üzerine geniş çaplı bir araştırma yapan Ruslan Kreçetnikov ve Amerikalı Hans Mayer’in yaptığı çalışma.
Bira şişesi doluyken mi boşken mi daha çok acıtır?
İlgi çeken çalışmalardan olan ve barış ödülü alan “birinin kafasına boş bira şişesi mi yoksa dolu bira şişesiyle vurmak mı etkilidir” araştırması.
Yere düşürülen yiyecek
Jillian Clarke’ın 2004 yılında bir yiyeceğin yere düşürüldükten sonra 5 saniye içinde alınması durumda mikrop barıdırmamasıyla ile ilgili araştırması ödül alan çalışmalar arasında.
Sıçanların algı problemi
Dil dalında Juan Manuel Toro, Josp B Tobalon ve Nuria Sebastian-Galles’ın “Sıçanların bazen tersten Japonca konuşan biriyle Flemenkçe’yi tersten konuşan birini ayırt edememesi” üzerine yaptıkları çalışma oldukça ilginç.
Magnetik alanda kurbağa havada durur mu ?
Magnetik alanda kurbağa havada durur mu ? sorusu üzerine Andre Geim ve Michael Berry’nin 2000 yılında Magnetik alanları kullanarak canlı bir kurbağayı havada tutmaya çalışmaları ve proje sonunda bunu başararak ödül almaları.
Gay bombası
Barış dalında alınan Ohio’daki Hava Kuvvetleri Laboratuvarı “düşman askerlerinin birbirleri için karşı konulmaz hâle gelmesini sağlayan ve savaşma isteklerini kaybettiren gay bombası üzerine yaptıkları” çalışması. (bknz:Savaşma, seviş)
Bok böceği damak zevki
Kuveyt Üniversitesinden Wasmia al-Houty ve Kuveyt Çevre Sağlığı Dairesi’nde Faten al-Musallam, “bok böceklerinini yemek seçtiklerini” ortaya çıkararan bir çalışma.
Duygulu bitkiler
Bitkilerin de haysiyet ve saygınlık sahibi olduklarına yönelik yapılan müzakereler.
Bitler nerede daha iyi zıplıyor?
Biyoloji alanında alanında ödül alan “köpekler üzerinde yaşayan pireler, kediler üzerinde yaşayan pirelerden çok daha yükseğe sıçrayabiliyorlar” araştırması.
Cıvak mantarların zeka düzeyi
Bilişsel Bilimler dalında alınan “cıvık mantarların zeka oyunlarını çözebilme yetenekleri” araştırması.
Eiffel Kulesi nasıl daha küçük görünür?
2012’de Anita Eerland, Rolf Zwaan ve Tulio Guadalupe tarafından yapılan “sola eğilmek Eiffel Kulesi’nin daha küçük görünmesine neden olur” isimli çalışması
Saçlar neden yeşile dönüyor?
2012’de Johan Pettersson İsveç’in Anderslöv kasabasında “neden bazı evlerde yaşayan insanların saçlarının yeşile döndüğü” bilmecesini çözdüğü çalışma.
Rapor üstüne rapor
2012’de ABD Hesap Verebilirlik Dairesi Raporlar hakkındaki raporlar hakkında bir raporun nasıl hazırlanacağı konusundaki raporlar hakkındaki raporlar hakkında bir rapor hazırladığı çalışma.
Kuru spagetti neden ikiye bölünmüyor?
Fizik alanında Pierre ve Marie Curie Üniversitesi’nden Basil Audoly ve Sebastian Nukirch aldığı “kuru spagetti çubuğunun nenden ikiye değil de daha çok parçaya bölündüğü gizemini” açıklamaya yönelik çalışmaları.
Hocam kılıç yutmak boğaz ağrısı yapar mı?
Tıp dalında Gloucester’dan Brian Witcombe “Kılıç Yutma sonucunda boğaz ağrısı olması” çalışması
Ağaç kakanlar neden baş ağrısı çekmez?
2006’da Ağaçkakanların kafatasını inceleyerek günde 12 bin kez gagasını ağaca vurduğu halde neden başağrısı çekmediklerini araştıran Ivan Schwab ve Philip Ra May ornitoloji dalında yaptığı çalışma
Kaç fotoğraf çekilmeli?
2006 Bir grup fotoğrafında herkesin gözünün açık çıkmasını kesin olarak garantilemek için kaç fotoğraf çekilmelidir? Sorusuna cevap bulan Nic Svenson ve Piers Barnes matematik dalında aldığı ödül.
İneklere isim takmalı mı?
2009 İngiliz akademisyenler Catherine Douglas ve Peter Rowlinson, 516 çiftlikte yürüttükleri araştırma sonucunda kendilerine isim takılan ve ismiyle hitap edilen ineklerin, isimsiz ineklere kıyasla daha çok süt verdiğini tespit ettiği çalışma
Sardalyalar birbirleriyle nasıl haberleşir?
Biyoloji dalında “Sardalyaların açıkça birbirleriyle yellenerek iletişim kurduklarını” açıklayan çalışma.