Ramazan ayının gelmesiyle birlikte oruç tutmaya başlayan çok sayıda insanın, beslenme düzeni ve alışkanlıkları da önemli bir biçimde değişti. Öte yandan Ramazan ayını sağlıklı bir şekilde geçirmek isteyenlerin dikkat etmesi gereken pek çok husus var. Oruç tutan insanların hem iftarda hem de sahurda ne yediği ve ne kadar yediği de büyük bir önem arz ediyor. Ancak Ramazan ayını gerçekten sağlıklı geçirmek isteyenler, özellikle iftarda yemeği ne kadar sürede yediklerine de dikkat etmeli. Medipol Mega Üniversite Hastanesi Gastroenteroloji Bölümünden Prof. Dr. Gülbanu Canbaloğlu, sağlıklı bir iftar için yemeğin 45 dakikadan önce bitirilmemesi gerektiğini ifade ediyor. Detaylara birlikte bakalım.
Ramazan ayı ile birlikte oruç ibadetini yerine getirmeye başlayan insanların beslenme düzeni ve alışkanlığı önemli şekilde değişiyor
Değişen beslenme düzeni ve tüketim alışkanlıkları, dikkat edilmediği takdirde bazı sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Bu nedenle özellikle de Ramazan ayında herhangi bir sağlık sorunu yaşamak istemeyenlerin, iftar ve sahur konusunda dikkat etmeleri gereken bazı hususlar var.
Prof. Dr. Gülbanu Canbaloğlu, sağlıklı bir Ramazan ayı için yeterli ve dengeli bir sahurun büyük önem taşıdığını dile getiriyor
Canbaloğlu, Ramazan ayında açlık süresinin 14-15 saatleri bulduğunu, bu nedenle oruç tutan insanlar için sahurda yeterli ve dengeli beslenmenin son derece önemli olduğunu ifade ediyor.
Prof. Dr. Canbaloğlu’na göre sahurda ağır yemeklerden uzak durulmalı
Canbaloğlu bu konu hakkında “Gece metabolizma hızı düştüğü için kilo alma riski artar.” ifadelerini kullanıyor. Bununla birlikte uzman isim, oruç tutan insanlara bağışıklık sistemlerini güçlendirmek için 2-2,5 litre su içmelerini, C ve D vitamini içeren besinlerin yanı sıra zencefil ve zerdeçal gibi baharatlar tüketmelerini tavsiye ediyor.
Sağlıklı bir Ramazan için iftar ile sahur arasında ne tüketildiği oldukça önemli
Canbaloğlu, iftar ile sahur arasında 2 ana öğün ve 2 ara öğün tüketilmesi gerektiğini ifade ediyor. Bu uygulamanın sebebi ise iftarda aşırı tüketimden uzaklaşmak. Evet, iftar sofralarında hangi yemeklerin yendiği sağlık açısından oldukça önemli. Fakat gerçekten sağlıklı bir Ramazan için iftar ve sahur sofralarında ne kadar yemek gerektiğini de bilmek gerekiyor. Bununla birlikte dikkat edilmesi gereken başka önemli hususlar da var.
Canbaloğlu, sağlıklı bir iftar için yemeğin 45 dakikadan önce bitirilmemesi gerektiğini belirtiyor
Çünkü iftar sofralarında ne yendiği ve ne ölçüde yendiğiyle birlikte, ne kadar sürede yendiği de önemli. Canbaloğlu “hızlı iftarların” tansiyon ve şeker yükselmesinin yanı sıra mide rahatsızlıklarına neden olabileceğini dile getiriyor.
Öte yandan tokluk sinyalinin beyne 20 dakikada iletildiğini söyleyen Canbaloğlu bu nedenle iftar yemeğinin en az 45 dakika sürmesi gerektiğini de sözlerine ekliyor.
İlginizi çekebilir:
Neden Ramazan Ayında Oruç Açarken Hurma Tercih Edilir?
Kaynak: 1