Yaz aylarının klişesinden kurtulamayıp bir süredir yazdığımız plajlar, koylar, denizler, pöfür pöfür esen teraslı, balkonlu, çimenli yerlere son bir listemizi daha kurban veriyoruz; içinizi serinleten buz gibi 14 içecek!
Buzdolabını açtığınızda soğuk su ya da buğulanmış bir biradan başka şeyler mi arıyorsunuz, yaptığınız en renkli içeceklerinizle instagramda bi dolu fotoğraf mı paylaşmak istiyorsunuz, arkadaşlarınızı eve çağırıp kokteylli partiler mi verme niyetindesiniz, o zaman bu liste tam size göre! Derdiniz içinizi serinleten içecek mi? Önce alkolsüzlerden başlayalım…
Frappe
Bu önerimiz “Kahve benim için sabahları yüz yıkamaktır” gibi kahveye gereksiz büyük anlamlar yükleyenlere gelsin. Kışın sıcak sıcak içtiğiniz sütlü kahvenin yaza uyarlanması gibi düşünün; içine soğuk olması için ekstra buz atıyorsunuz, o kadar! Ama ben evde bunu beceremem kahveye 4 küp buz atamam diyorsanız, sizi Moda’daki minik sıcak mekan İstisna Tatlar’a, Teşvikiye’deki MOC İstanbul’a ya da Bebek’teki Cup of Joy’a alalım.
Domates Suyu
Bu önerimiz ise sağlıkçılara, kanlarına kan katanlara gelsin. Bizim kültürümüzde domates suyunun içimi pek yaygın değildir ama bir Wallmart’a bir Target’e git bakalım raflarda henüz tükenmemiş bir tane domates suyu bulabilir misin! (Life Style ekibi olarak çok çılgın geziyoruz) Bulamazsın çünkü hepsi yok satıyor! Hem zayıflattığı -ki bu bulunduğumuz aylar itibariyle çok önemli bir nokta- hem de fazlasıyla sağlıklı olduğu söyleniyor. Ama dışarıdaki ne idüğü belirsiz domates sularını içmek istemezseniz basitçe kendinizinkini yapabilirsiniz.
Malzemelere gelirsek, öyle sadece sıkılmış domates gelmesin aklınıza. Limon suyu, sirke, karabiber ve toz kırmızı biber de gerekli. Blenderdan geçireceğiniz domateslere bu malzemeleri eklemeniz ve soğuması için buzdolabına koymanız yeterli olacaktır.
Karpuz Frozen
Yazın en güzel meyvesidir kendisi, durup dururken aklımıza ve boğazımıza düşüverir ve afiyetle sulu sulu şappur şupur yiyiveririz. Bir de bunu çatalla falan değil de pipetle bir anda içtiğini düşün hem de soğuk soğuk. İçerken kendinizi plajlara atmamak için zor tutacağınıza eminiz.
Yapımı fazlasıyla basit, malzemeleri ise cebinize dost. Bir dilim karpuz, 1 tatlı kaşığı toz şeker ve 1 kase buz parçası. Sonra bunların hepsini bir güzel mutfak robotuna atıyorsun ve şekilli bir bardak seçiyorsun. Bardağın kenarına da bir dilim karpuz kabuğu koy ki afilli dursun.
Naneli Ayran
Karpuzdan sonra canımızın çekeceği diğer basit şey ayran. Bu tarif, özellikle alkollü bir haftanın ardından kendi çapınızla başlayacağınız detoks günlerinin baş tacıdır. Anne deyimi ile ayran içimizdeki bütün zehri alır. Soğuk soğuk da fena gitmez.
Tarifini bilmeyen yoktur ama yine kulağınıza küpe olsun diye; 3-4 sap naneyi ve iki kase yoğurdu mutfak robotundan geçirin, sonra tuz ve su ilave edin. İşte bu kadar! Sunuma da önem verenlerdenseniz birkaç tane taze nane yaprağı, buz ve renkli (pembe tercihtir) pipet ile servis edin.
“Benim elimden bir ayran bile yapmak gelmez” diyorsanız sizi Big Chefs’e alalım. Kavanozun içinde büyük salata dilimleri ile servis ettiği ayran dağlara taşlara… Zencefil ve Aşşk Kahve’de de iddialı ayranlar mevcut.
Limonata
Dışarda ev yapımı diye verdikleri limonatada hep bir kusur mu buluyorsunuz, ya fazla şekerli ya fazla buzlu ya da az limonlu mu geliyor. Boşa para harcamayın efendim siz yapın. Limonatanın tek püf noktası kabuğunda.
Eğer bir sürahi limonata yapıp kana kana içmek istiyorsanız tarifimiz şöyle efendim; 6-8 limonun kabuğunu bir güzel rendeleyelim, buna küp şeklinde doğranmış 5 limonu ilave edelim ve 1 su bardağı toz şekeri içine boca edelim. Sonra bir güzel elimizle yoğuralım. Kalan 1-2 limonu sıkıp karıştıralım. Baktınız tadı yerine geldi, limon kabuklarını ve limon parçalarını tel süzgeçten süzelim. Soğuk suyu ekleyip karıştıralım ve 1-2 saat buzdolabında bekletelim. Sonunda limonatanız hazır!
Bu kadar zahmet veren bir içeceği yapmak istemezseniz adı üstünde Limonlu Bahçe’ye gitmenizi tavsiye ederiz, hala üstüne tanımıyoruz.
Reyhan Şerbeti
Şu sıralar yemek bloglarında haddinden fazla yer alan bu pespembe şerbetimizi es geçmeyelim dedik o yüzden araştırdık denedik ve çok beğendik. Hatta Limonata kadar popüler olmamasına bir hayli şaşırdık.
Yapımı yine bir o kadar basit olan reyhan şerbetinde kullanılacak malzemeler şöyle; 1 demet reyhan, 1 su bardağı toz şeker, 3 limon ve 1.5 litre kaynamış su. Her zamanki gibi bunlar birbirine karışacak! Sonra bir gün buzdolabında bekletilip rengini alması sağlanacak.
Biz şu ana kadar reyhan şerbeti yapan bir mekan görmedik, siz duyup görürseniz bize haber edin uçarak gidelim.
Muzlu Milkshake
Annemizin burnumuzu kapatarak içirmeye çalıştığı ballı süünt değil de muzlu sütün hastasıyız. Yapan olsa sabahları 3-4 bardak doya doya içeriz. Bir de bunun buz gibi olduğunu düşünün. Tam bir klima özelliği taşımaktadır. Malzemeleri ise 1 adet muz, 1 su bardağı soğuk süt, iki top dondurma (çilek, çikolata, vanilya…) ve bir tatlı kaşığı şeker. Bunların hepsini blendere koyun efendim sonra karıştırın. Milkshake’iniz hazır.
Ahududu Smoothie
Adından da anlayacağınız üzere pek gösterişli olan bu serin içeceğimiz içilipte doyulan nadir içeceklerden. İhtiyacınız olan tek şey ise; 200 gram ahududu, 100 ml. süt, 20 gram yoğurt, 5-6 küp buz.
Bu malzemeler elinizin altındaysa geçelim hazırlanışına; öncelikle, ahududuları bir poşet içinde buzlukta bekletin. Yoğurt ve sütü blenderda çırpın, sonunda da ahududu ve buzları içine ekleyip karıştırın. Afili içeceğiniz hazır, keyfini çıkarabilirsiniz.
Blenderı fazla çalıştırmamanızda yarar var yoksa smoothie’niz bir meyve suyuna dönüşebilir aman dikkat!
Smoothie’nin şu anki adresi OPS Cafe’dir. Ajandanıza not alıverin.
Çilekli Kefir
Bağışıklık sistemini güçlendirme, cilt güzelleştirme, idrar yollarını açma, kolesterolu azaltma, kalp sağlığını koruma, ve sinüzite iyi gelme gibi şahane özellikler… İşte bunlar hep Kefir.
Daha sayamadığımız faydaları var, siz düşünün. Evinizde böyle sağlıklı bir içecek yapılmayacak da nerede yapılacak. Bu atom bombasının malzemeleri; 300 ml. kefir, 5 adet çilek, 1 yemek kaşığı süzme yoğurt, 2 yemek kaşığı bal. Daha sonra alın bu tüm malzemeyi blenderdan geçirin ve balı ekleyip karıştırın. Afiyet olsun! Yavaştan alkollü kısma teşrif edelim mi ne dersiniz?
Mojito
Bu geleneksel Küba kokteylimiz tatlı alkol sevenler için ideal. Malzemeleri öyle sizi çok fazla uğraştıracak cinsten de değil.
1 adet lime, Bacardi Rum, 8-10 tane nane yaprağı, 2 yemek kaşığı esmer şeker, soda. Hazırlanışı ise; Lime’ın suyu uzun bir bardak içerisindeki şeker ve nane yapraklarına eklenir. Daha sonra bu karışım, kibarca ezilir; ardından sırasıyla buz küpleri, rom ve soda ilave edilir.
Bu fazla popüler yaz içkisini evde bir kez deneseniz iyi bir şeyler çıkartabileceğinize inanıyoruz. Ayrıca nane sayesinde ağızlarda hoş bir ferahlık, kafalarda hoş bir güzellik bıraktığı da doğrudur.
Bizce Mojito’nun tek adresi Asmalımescit’in en küçüğü Parantez’dir. Offpera, Limonata ve Lucca’yı da hatırlatalım.
Cin Tonik
Birçok erkek arkadaşımızın “Yok abi Mojito içmem, o kadın içkisi” diyerek içkiye bile cinsiyet ekledikten sonra Cin Tonik’e yönelmesini anlamıyoruz. Ama serinletici bir yaz içkisi olduğunu kabul ediyoruz. Aynı zamanda yapımı bu kadar basitken evde hala ne diye bira içer dururuz onu hiç anlamıyoruz. İhtiyacınız olan iki şey gin ve tonik o kadar. En iyisini ise Nublu, 360İstanbul, Zuma ve Urban’da bulabilirsiniz.
Margarita
Ya bardağı tuttuğumuzda bizde açığa çıkan özgüvenden ya da Latin yeme-içme kültürüne yakınlığımızdan olacak ki bu içkinin hastasıyız.
Evinizde öncelikle Tekila, portakal likörü, limon ve tuz olmalı. Sonra bu malzemeleri shaker’da bir güzel karıştırın. O güzel bardağın etrafını tuza bulamayı sakın unutmayın. Son olarak margaritanızı lime ile servis edebilirsiniz.
Bizce en iyi margarita Meksika yemekleri yapan Asmalımescit’teki Picante. Delicatessen, Ranchero, Bej Karaköy ve Mangerie’ yi de ajandanıza not ediniz.
Sangria
Daha önce bu kadar benimsediğimiz bir İspanyol adeti varsa o da tapas’tır. Ama o bile bir sangria değil. Sangria şarap, rom (romsuz da olur), taze limon, portakal ve mevsim meyveleri taneleriyle hazırlanıyor.
Çok pahalı olmayan bir şişe kırmızı şaraba, 3 portakal, 2 limon suyu sıkıyoruz, içine 1,5 su bardağı toz şekeri (tercihen kaliteli bir esmer şeker) boca ediyoruz ve şekeri karıştırarak güzelce eritiyoruz. Kafamıza göre, üzüm, erik, soyulmuş ve dilimlenmiş elma-armut (zevkimize göre meyveler) ekleyerek, kapalı bir kapta, mesela 5 lt.lik bir su şişesinde 1-2 gün bekletiyoruz. Buz ekleyip çılgın gibi içiyoruz. Tarifi kişi sayınız ve damak tadınıza göre özelleştirebilirsiniz.
Long Island Ice Tea
İçinde yok yok. Bu sebeple sizi hem maddi hem manevi bir hayli zorlayacak bir kokteyl varsa o da budur. Malzemeleri sayıyoruz gerisini siz düşünün; Portakal likörü, gin, rom, tekila, votka, limon, esmer şeker, kola.
Yapılışını ise ne siz sorun ne biz söyleyelim. Evde Long Island Ice Tea’nin alasını yaparım diyorsanız sizi şu linke alalım; yok ben almayayım dışarda parası neyse veririm ve kana kana içerim diyorsanız; “Kırıntı” ya da “Hardal”a gidin deriz.