Minicik cüssesiyle dağ gibi adamları iyi eden bir bitki ismi öğrenmek ister misiniz? Doğanın bize sunduğu mucizelerden biri olan hünnap zengin besin içeriği sayesinde hakikaten tam aşık olmalık. Eylül ayının gelişiyle sofralarda yerini bulan hünnap tazeliğini ekim aylarının sonlarına kadar koruyor. Diğer zamanlarda gelen hünnap krizineyse meyvenin kurutulmuş hali eşlik ediyor. Hünnap hakkında bilgi sahibi olmanız ve kulaklara aşina olmayan ismini defalarca tekrarlamanız için sizi yazının devamına alalım.
1. Hünnap kimdir, kimlerdendir?
Bu meyve bizim pek alışık olmadığımız bir familyaya ait; yabancı damat desek yeridir. Cehrigiller familyasına ait olan hünnap dikenli dallarıyla kendini ele veriyor ve 4-5 metreye kadar yükselebiliyor. Hünnapı neye benzediğini kafanızda canlandırmak içinse iğdenin şeklini biliyor olmanız yeterli çünkü birbirlerine çok benziyorlar.
2. Biri ölümsüzlük meyvesi mi dedi?
Üzerinde kahverengi tonlarında ince mi ince bir kabuğa sahip olan hünnap meyvesi Çin’de oldukça fazla üretiliyor. Buradaki fazla üretiminse bir nedeni var elbette. Türkiye’de hünnap, çiğde, innabi ve ünnap olarak anılan bu meyve orada ölümsüzlük meyvesi ve tanrının hediyesi olarak anılıyor.
3. Onlarca faydası var
Hünnabın faydaları saymakla bitecek gibi durmuyor. Düşük kalorisine rağmen inanılmaz enerji veren bir içeriğe sahip olan hünnap kilo vermek isteyenlerin de gözdesi. Aynı zamanda bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı oluyor ve kan dolaşımının düzenli olmasını sağlıyor.
4. Kanserden koruduğu doğru mu?
Hünnap meyvesinin en önemli özelliklerinden biri kanser hücrelerine karşı savaş açması. Biz de yapılan araştırmaların yalancısı olarak hünnabın meme kanseri başta olmak üzere birçok kanser türünde iyileştirici etkisi olduğunu söyleyebiliriz.
5. Nasıl oluyor da kanserden koruyor?
Bir bitki bir meyve veriyor ve sonunda bu meyve kansere karşı savaş açıyor. Kulağa oldukça basit bir denklem gibi gelse de sonuçlar oldukça yüz güldürücü. Hünnabın yüksek antioksidan özelliği sayesinde kanserden koruduğunu söyleyebiliriz. Vücuda giren serbest radikaller hünnaptan korksun!
6. Hünnabın en taze olduğu mevsim sonbahar
Hünnabın faydalarını öğrendikten sonra boğazınıza kadar hünnaba batmak isteyebilirsiniz. Ilıman iklimi seven bu meyveyi en çok Marmara, Batı ve Güney Anadolu’da bulabilirsiniz. Elbette mevsim de çok önemli. Sonbaharın başlangıcında taze taze bulacağınız hünnabın bu aylarına yetişemezseniz kurutulmuşuyla idare etmeniz gerekebilir.
7. Semt pazarı is here!
Hünnabın olgunlaşmış halini özellikle eylül ve ekim aylarında semt pazarlarında ve manavlarda bulabilirsiniz. Eğer takvimler başka ayları gösteriyorsa yönünüzü aktarlara çevirmeniz gerekir. Ancak güvenmediğiniz aktarlardan da alışveriş yapmamanızı öneririz.
8. Her şey tamam da hünnabı nasıl yemeli?
Eğer hünnabı mevsiminde yakalarsanız ince kabuklarını soyarak taze taze yiyebilirsiniz. Aynı zamanda reçellerinize yeni bir yandaş ekleme düşünceniz için de değerlendirmeniz mümkün. Bunlar da ilginizi çekmediyse tatlılarınızın üzerini hünnapla süsleyebilirsiniz.