Bu liste elinde belgeyle konuşan oluşum Doğruluk Payı tarafından hazırlandı, haberiniz olsun.
7 Haziran 2015 tarihinde genel seçimleri yaşayan Türkiye’nin gündeminde koalisyon senaryoları var. Henüz hükümet kurma görevi hiçbir siyasetçiye verilmediği için oluşabilecek koalisyon konusunda da çeşitli teoriler ve söylentiler mevcut.
Muhalefet partileri konuya ilişkin neredeyse her gün çeşitli açıklamalar yaparken, erken seçim ihtimali de dillendirilmeye başlandı. Bu ihtimal özellikle hükümet kurma görevlendirmesinin hala yapılmamış olmasıyla daha çok gündeme gelmeye başladı.
Seçim sonrası kurulacak hükümet konusunda yaşanan bu durum, özellikle muhalefet milletvekillerinin eleştirisine hedef oluyor. CHP Eskişehir milletvekili Gaye Usluer, Cumhurbaşkanı’nın henüz hükümet kurma görevi vermemiş olmasını eleştirerek, 1995 seçimlerinden 2011 seçimlerine kadar bu görevlendirmenin milletvekili yemin töreninden sonraki 3 gün içinde yapıldığını iddia etti.
Anayasa’nın 116’ıncı maddesine göre eğer Bakanlar Kurulu bu seçimler yapıldıktan sonra 45 gün içinde oluşmazsa, yani hükümet kurulmazsa erken seçim kararı alınabiliyor. Diğer bir deyişle, hükümet kurma çalışmalarının tamamlanması gereken bir süre zarfı var. Şimdi önceki seçimlerde süreç nasıl işlemiş ona bakalım.
Önceki seçimlerde görevlendirme ne zaman yapıldı?
Gaye Usluer ise hükümet kurma görevlendirmesinde geçmişte hep hızlı hareket edildiğini iddia ediyor. Usluer’e göre 1995, 1999, 2002, 2007 ve 2011 seçimlerinden sonraki 3 gün içinde dönemin Cumhurbaşkanları hükümet kurma görevini vermişti.
24 Aralık 1995 tarihinde düzenlenen genel seçimlerde, Necmettin Erbakan liderliğindeki Refah Partisi birinci parti olmuştu
Seçimlerden sonra 8 Ocak 1996 tarihinde milletvekilleri yemin etmiş ve 9 Ocak 1996 tarihinde dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel hükümet kurma görevini Erbakan’a vermişti.
18 Nisan 1999 tarihinde düzenlenen genel seçimlerde ise DSP birinci parti olmuştu
Fotoğraf: Geçmiş Gazete
TBMM’nin 21.dönem milletvekilleri 2 Mayıs 1999’da yemin ederek göreve başlamış, Süleyman Demirel bu kez de görevi, 3 Mayıs 1999’da DSP Lideri Bülent Ecevit’e vermişti.
2002 Seçimleri de Öncekiler Gibi
Bir sonraki genel seçimin tarihi 3 Kasım 2002 idi. Bu seçim de öncekiler gibi olması gerekenden erken bir tarihte yapılmıştı. AK Parti’nin siyaset sahnesine girdiği bu seçimlerin sonucunda, DYP, ANAP, MHP gibi partiler baraj altında kalmış ve 22.dönem Meclis’ine sadece AK Parti ve CHP girebilmişti. Bu seçimlerin ardından 14 Kasım 2002 tarihinde milletvekilleri yeminlerini etti. Dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 16 Kasım günü hükümet kurma görevini birinci parti olan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Gül’e vermişti, zira parti lideri Recep Tayyip Erdoğan o sırada milletvekili değildi.
22 Temmuz 2007’de yapılan genel seçimle TBMM 23.dönemine başladı
Milletvekilleri 4 Ağustos 2007’de yeminlerini ederek göreve başlamışlardı. Cumhurbaşkanlığı’nın son döneminde olan Ahmet Necdet Sezer, 6 Ağustos tarihinde hükümet kurma görevini, 2007 seçimlerinin de galibi olan AK Parti lideri Erdoğan’a vermişti.
Son olarak, 12 Haziran 2011 tarihinde yapılan genel seçimlerde AK Parti birinci parti olarak Meclis’te çoğunluğu elde etmişti
24.dönem milletvekilleri, 28 Haziran 2011 tarihinde yemin ettiler. O dönemde Cumhurbaşkanı olan Abdullah Gül, 29 Haziran tarihinde hükümet kurma görevini bir kez daha AK Parti lideri Erdoğan’a vermişti.
CHP’li Usluer’in bahsettiği zaman aralığında hükümet kurma görevi ortalama olarak 1 ila 2 gün içinde verilmiş. 7 Haziran 2015’te yapılan seçimlerin ardından seçilen milletvekilleri 23 Haziran tarihinde yeminlerini ettiler ancak hükümet kurma görevi henüz verilmedi.
Sonuç olarak CHP Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer’in iddiasında doğruluk payı vardır.