Çin’in en zengin köyü olarak bilinen Huaxi köyünün kurucusu bu yılın Mart ayında hayata veda etti. Ancak bir komünist ütopya olarak kurulmasına ön ayak olduğu köy hala dimdik ayakta ve her zamankinden daha güçlü.
Huaxi köyü hakkında bildiklerimiz medyada kendine yer bulan dedikodulardan veya Huaxi Köyü Komünist Parti Komitesi sekreteri Wu Renbao’nun söylediklerinden ibaret. Çünkü China Chronicle gazetesinin haberine göre köyde yaşayanların yabancılarla ya da basınla konuşmaları kesinlikle yasak.
Bu modern sosyalist köyde yaşayanların faydalandıkları hizmetler arasında yok yok; ücretsiz sağlık, eğitim hizmetleri, lüks evler, araçlar ve banka hesaplarında asgari 250 bin dolar nakit para.
Aynı zamanda köyün içinde bulunan “Dünya Parkı”nda, Özgürlük Anıtı, Eyfel Kulesi, Zafer Arkı gibi dünyanın en önemli anıtlarının kopyalarını görmek mümkün. Çin’in en büyük 15. gökdeleni de Huaxi köyünde yer alıyor.
Ancak davulun sesi uzaktan hoş gelir, sanılanın aksine bu köydekiler bir elleri yağda bir elleri balda yaşamıyor. Köyde yaşayanlar haftanın yedi günü çalışmak zorunda, bu genellikle Huaxi sanayi bölgesinde oluyor, ayrıca köyde askeriyede bile görmekte zorlanacağınız bir hiyerarşik düzen var. Köye yeni gelenlerle, ilk kurulduğundan beri yaşayanlar arasında büyük farklar var, mesela yeni gelenler standart bir ücret alıyor ve ücretsiz hizmetlerden hemen istifade edemiyor, mal mülk sahibi olmak için beklemeleri gerekiyor.
Ayrıca eğer günün birinde Huaxi’den ayrılmaya karar verirseniz, tüm mal varlığınızı orada bırakmanız gerekiyor!
1. Burası Huaxi, Çinin en zengin köyü, içeride kaç kişinin yaşadığını tam olarak bilen yok, AFP köyde on binlerce kişinin yaşadığını söylerken Huaxi’nin orijinal turizm sitesi köyde 350 bin kişinin yaşadığından bahsediyor.
2. Her ne kadar Çin’in en refah köyü de olsa Huaxi son derece küçük bir alan kaplıyor, yaklaşık 100 hektarlık yüz ölçümüyle Vatikan şehrinden 2 kat büyük.
3. Köydeki yaşam 1950’lerde 600 nüfusla başlamış, köyün kaderi eski Hujaxi Köyü Komünist Parti Komitesi sekreteri Wu Renbao’nun el atmasıyla değişiyor.
4. Wu Renbao, tekstilden çeliğe kadar birçok farklı alanda faaliyet gösteren 12 şirketi köye getiriyor ve hatta Huaxi’yi Çin Borsası’na sokuyor.
5. Wu Renbao’nun ölümünün ardından, onun oğlu Wu Xie görev başına geliyor, babasının cenaze töreninde köyü yeryüzünün cenneti yapmayı vadediyor.
6. Günümüzde köyde, ücretsiz sağlık ve eğitim hizmetlerinin, lüks villaların ve araçların ve hatta bankada 250 bin dolar paranın keyfini süren kayıtlı 2.000 hane var.
7. Köyde yaşayanlar sıkı kurallara uymak zorunda, kumar ve uyuşturucu kati suretle yasak, köyde bar, kulüp, disko, internet kafe, karaoke bar, vb. yerler yok.
Köy sadece insanların iş ile ev arasında gidip gelmeleri için tasarlanmış, dışarıda vakit geçirecek mekanlar yok.
8. Huaxi’den ayrılmak istediğinizde yanınızda hiçbir şey götüremiyorsunuz, zengin biri olsanız dahi sahip olduğunuz kişisel mallarınızı yanınızda götürmenize izin verilmiyor.
Hal böyle olunca bu zenginliğin kişilere değil de köye ait olduğu, hiç kimsenin mal varlığının olmadığı söyleniyor.
9. Yaşamını köyde sürdürenler ve hizmetlerinden istifade etmek isteyenler haftanın yedi günü, tatil olmaksızın çoğunlukla köyde bulunan endüstriyel fabrikalarda çalışmak zorunda.
10. Köyde yaşayanların kabaca 3’te biri gelirlerini demir çelik endüstrisinden kazanıyor, Huaxi Brezilya ve Hindistan’dan temin ettiği hammaddeleri işleyip 40’tan fazla ülkeye satıyor.
11. Huaxi’nin bir diğer geçim kaynağı ise, hemen hemen köyün tüm kadınlarının çalıştığı tekstil fabrikaları, 80 fabrikanın bulunduğu Huaxi kabına sığmıyor ve diğer köylere doğru genişlemeye başlamış bile.
12. Huaxi fabrikalarında sadece köyde yaşayanlar çalışmıyor, köy dışından çalışmaya gelen on binlerce insan var, ayrıca turizm sektörü de iyi bir gelir kaynağı.
Köy dışından gelen insanların köyün hizmetlerinden istifade etmesine izin yok.