Geçmişten bugüne, dünya üzerinde pek çok farklı insan topluluğu ortaya çıktı. Bu insan topluluklardan bazıları görkemli imparatorluklara dönüştü, bazıları daha baskın topluluklara karıştı, bazıları ise farklı nedenlerle tarih sahnesinden silindi. Buna karşın dünya, medeniyetten uzak kalmayı tercih eden veya buna mecbur olan insan topluluklarının da evi. İşte, Ekvador’daki yağmur ormanlarında yaşayan Huaorani kabilesi de bu topluluklardan biri. Fakat bölgedeki diğer ilkel topluluklardan oldukça farklılar görünüyorlar. Çünkü kabiledeki insanların ayakları, uzun yıllar içerisinde ağaçlara tırmanmalarına yardımcı olacak şekilde evrimleşti! Gelin Amazonların en sıra dışı kabilesine yakından bakalım.
Zaman zaman Waorani veya Waos olarak da isimlendirilen Huaorani kabilesi, Güney Amerika’nın Amazon ormanlarında yaşayan ilkel kabilelerden biri
Varlıkları ilk kez 1956 yılında, Hristiyan misyonerler tarafından keşfedilen kabile, dış dünyadan büyük oranda izole bir yaşam sürüyor. Kabilenin yaklaşık 4.000 kişiden oluştuğu tahmin ediliyor.
Kabilenin kendine özgü bir inanç sistemi ve toplumsal düzeni var
Örneğin kabiledeki kadınların ve erkeklerin toplumsal yaşamda eşit söz hakkına sahip olduğu tahmin ediliyor. Bununla birlikte başka hiçbir topluluk tarafından bilinmeyen bir dil kullanıyorlar.
Medeniyetten uzak bir yaşam süren Huaorani kabilesi, Ekvador’un doğu bölgesindeki yağmur ormanlarında yaşayan, avcı-toplayıcı bir topluluk
Huaorani kabilesinin uzun yıllardır bu ormanda yaşadığı biliniyor. Bazı insanlar son dönemde kabile ile iletişim kurmayı başarsa da, kabilenin geçmiş dönemlerde çok daha korumacı ve kapalı bir topluluk olduğu ifade ediliyor.
Öyle ki geçtiğimiz yıllarda kabile ile iletişim kurmak isteyen bazı insanların, Huaoraniler tarafından öldürüldüğü ileri sürülüyor. Kısacası Huaorani kabilesi de pek çok açıdan bölgede yaşayan ilkel kabilelere oldukça benziyor. Ancak bu insanlar, eşsiz bir özelliğe sahipler…
Ekvador’un uçsuz bucaksız ormanlarında yaşayan hayvanlar, Huaorani kabilesinin en temel besin kaynağı
Ancak kabilenin en sevdiği lezzet, maymunlar! Bu nedenle “tırmanmak” Huaorani kabilesi için son derece önemli
Huaorani kabilesine mensup insanlar, kendi ürettikleri mızrak ve benzeri ilkel silahlarla avlanıyor ve bu şekilde hayatta kalıyor
Ancak kabiledeki en popüler gıda maddesinin maymunlar olması, Huaorani halkının hayli ilginç bir fiziksel değişim geçirmesine neden olmuş durumda…
Amazon ormanlarında maymun avlayan Huaorani kabilesindeki insanların ayakları, yıllar içerisinde ağaçlara tırmanmalarına yardımcı olacak şekilde evrimleşti!
Kabiledeki pek çok insanın ayak tabanı, normal bir insanın ayak tabanından oldukça farklı ve neredeyse kusursuz bir şekilde düz! Bununla birlikte bazı kabile üyelerinin her iki ayağında ve elinde 6 parmak var.
Yani bazı kabile üyelerinin ayakları ve elleri, ağaçlara tırmanmalarını çok daha kolay hale getirecek şekilde değişmiş. Bu hayati fiziksel değişimin, kabilenin varlığını devam ettirebilmesi adına son derece önemli olduğu ifade ediliyor.
Huaorani kabilesi, doğaya “adaptasyonun” en önemli örnekleri arasında gösteriliyor
Kabile üyelerinin hayatta kalabilmeleri için gerekli olan tırmanma zorunluluğu ve çeşitlilikten uzak gen havuzunun, bu sıra dışı fiziksel değişimin temel sebepleri olduğu belirtiliyor.
Kaynak: 1