Dünyada bilim ve teknoloji alanında çalışmalar durmak bilmiyor. Her gün yeni bir şeyler görüyoruz ve elimizdeki teknolojik ürünlerin sıradan olduklarını düşünüp duruyoruz. Oysa bilim ve teknoloji dünyası nefes almadan çalışmalarına her geçen gün bir yenisini daha ekliyor. Bu bahçe de onlardan biri, üstelik uyarıcılarına göre hareket ediyor. “Hortum machina B”’yı yakından tanıyalım.
İngiltere’nin köklü üniversitelerinden University College London(UCL), kendi kendine hareket eden ve bitki yetiştiren ilginç bir makine tasarladı.
“Hortum machina B” ismi verilen bu bahçe, fonksiyonları itibariyle bildiğimiz bahçelerden biraz farklı.
Başarılı şekilde çalışan Hortum machina B’nin ilk denemeleri Londra’da yapıldı.
Bitkilerin verdiği tepkileri izleyebilen ve kendi ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayabilen küre şeklindeki bahçe, güneş ışığına göre hareket edebilen bir mekanizmaya sahip.
“Hortum machina B”, üniversitenin Interactive Architecture laboratuvarının yöneticisi Ruairi Glynn’in önderliğinde, William Victor Camilleri ve Danilo Sampaio adlı öğrenciler tarafından projelendirildi.
Proje ekibi, bu çalışmayı hazırlarken Buckminster Fuller’ın jeodezik kubbelerle ilgili kitabından etkilendi.
Jeodezi, yeryuvarının modellenmesiyle, yeryuvarında ve dış alanında dört boyutlu presizyonlu koordinat sistemlerini tanımlayan, referans ağlarını oluşturan, mekansal bilgileri bu ağ ve sistemlerle ilişkilendiren ve zamanı bağlı değişimlerini izleyen ve genel anlamda yerkürenin şeklini tespit ve yeryüzünü ölçme işlemlerini konu edinen bir bilim dalıdır.