Hong Kong ve Çin arasındaki suçlu iadesine dayanan gerilim, protestolarla birlikte büyümeye devam ediyor. Yaklaşık 7 milyon nüfusa sahip Hong Kong özel idari bölgesinde eylemlere 1 milyona yakın kişinin katıldığı tahmin ediliyor. Polis şiddetiyle her geçen gün büyüyen Hong Kong protestoları ve gündemden düşmeyen Hong Kong – Çin gerilimi hakkında bilmeniz gerekenleri sizin için derledik.
Hong Kong’da Pekin yönetimine karşı başlayan protestolar hız kazanarak devam ediyor
For those in power who claim Hong Kong's youngsters are nothing but rioters, this is the tenderest retort. A young couple share a moment after finding respite from tear gas and advancing ranks of riot police in Mei Foo MTR station. #HK #AntiELAB #HongKongProtests #HKRomeoJuliet pic.twitter.com/vg7WrLvneJ
— James Pomfret (@jamespomfret) August 11, 2019
For those in power who claim Hong Kong's youngsters are nothing but rioters, this is the tenderest retort. A young couple share a moment after finding respite from tear gas and advancing ranks of riot police in Mei Foo MTR station. #HK #AntiELAB #HongKongProtests #HKRomeoJuliet pic.twitter.com/vg7WrLvneJ
— James Pomfret (@jamespomfret) August 11, 2019
Aylar önce başlayan Hong Kong protestoları, Ağustos ayından itibaren artarak devam ediyor. Pekin yönetimini suçlayan yüzbinlerce Hong Konglu, sokaklarda yürüme ve oturma eylemi yapıyor. Yer yer şiddeti artan polis müdahalesi de gerilimin artmasını tetikliyor.
Hong Kong, yasal olarak Çin’e bağlı özel idari bölge konumunda
Protesters shield themselves with umbrellas against pepper spray used by the police outside the government headquarters in Hong Kong
byu/bint_elkhandaq inpics
Dünya ekonomisinde oldukça büyük bir hacime sahip olan Hong Kong, 1997 yılında İngiltere’den ayrılarak Çin’e devredilmişti. Yapılan anlaşmaya göre Hong Kong, Çin’den tamamen bağımsız bir hukuk sistemine sahip.
Protestoların çıkış nedeni; suçlu iadesiyle ilgili yasa tasarısı
Nisan ayında ortaya atılan yasa tasarısı, suçluların Çin’e iadesini içeriyor. Protestoculardan gelen eleştiriler arasında Çin hukuk sisteminin adaletsiz ve güvenilmez olduğu iddiası da var.
Protestoculara göre, yasa tasarısının asıl amacı siyasi suçluların iadesini sağlamak
Protestocular, Çin yönetiminin bu yasa tasarısı sayesinde Hong Kong üzerindeki kontrolünü arttırmayı ve muhalifleri de siyasi suçlu kabul ederek kendi mahkemelerinde yargılamayı hedeflediğini ileri sürüyor.
Protestocuların talepleri arasında uygulanan polis şiddetine karşı soruşturma başlatılması da var
DEMOCRACY NOW
byu/foxeydog inpics
Protestocuların talepleri arasında; yasa tasarısının iptal edilmesi, eylem nedeniyle tutuklanan kişilerin serbest bırakılması, eylemlerde uygulanan polis şiddeti hakkında soruşturma başlatılması, Pekin’in kuklası olarak görülen Hong Kong lideri Carrie Lam’in istifa etmesi gibi maddeler mevcut.
Pekin yönetimi geri adım atma niyetinde değil
https://www.youtube.com/watch?v=PCyrJTmUpNQ
Pekin hükümeti protestoları ‘terör benzeri eylem’ olarak nitelendirerek sert tutumunu gözler önüne seriyor. Shenzen Bay Stadyumu’nda yapılan askeri geçit töreni de bir uyarı olarak nitelendiriliyor. Yasal olarak, Hong Kong’un talep etmesi durumunda, Pekin hükümeti bölgeye askeri müdahalede bulunma hakkına sahip.
Protestolar Hong Kong Uluslararası Havalimanı’na da sıçradı
Hong Kong Protesters Occupy The Airport – All Flights in and out cancelled
byu/dacxint inpics
Onbinlerce kişinin Hong Kong Havalimanı’nda oturma eylemi yapması sebebiyle Salı ve Çarşamba günü uçuşlar iptal edilmişti.Yılda yaklaşık olarak 75 milyon yolcuya hizmet veren Hong Kong Havalimanı, dünyanın en yoğun sekizinci havalimanı olarak kabul ediliyor.
Protestoların bilançosu dikkat çekici boyuta ulaştı
https://www.instagram.com/p/B1G33RmDyCN/?utm_source=ig_embed
Protestolarda yaklaşık 700 kişinin gözaltına alındığı, 6 kişinin tutuklandığı ve 2 kişinin yaralandığı biliniyor. Polisin müdahalelerinde plastik mermi kullandığı da gelen haberler arasında. Havalimanı’ndaki aksamaların da ekonominin kalbi sayılan Hong Kong’u derinden etkilediği belirtiliyor. Hong Kong’un Özerk Yönetimi lideri Carrie Lam, eylemler yüzünden oluşan siyasi ve ekonomik yıkımdan sonra toparlanmanın uzun zaman alacağını açıkladı.
Çinli yetkililer, dış devletlerin ‘Hong Kong’tan uzak durması ve Çin’in iç işlerine karışmaması’ uyarısında bulundu
Çin hükümetinin askeri birliklerini Hong Kong sınırına taşıması, askeri geçit töreni düzenlemesi ve eylemlerde uygulanan polis şiddeti, dünya basınında geniş yer buldu. Konuyla ilgili Trump ve Justin Trudeau da açıklamalarda bulunmuştu. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying ise ‘’Hong Kong ile ilgili sizi endişelendirecek bir durum yok’’ sözleriyle uyarıda bulunmuştu. Bölgede tansiyon yükselmeye devam ediyor.