“Homo Sapiens: Hayvanlardan Tanrılara” kitabıyla insan türünün dünyaya nasıl egemen olduğunu çarpıcı şekilde anlatan Yuval Noval Harari, ikinci kitabı olan Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi ile bu kez İnsanların ölümsüzlük, mutluluk ve tanrısallık peşindeki yolculuğunu bilim, tarih ve felsefe ışığında inceleyerek yeni bir gelecek oluşturmuş.
Günümüz gerçeklerini eleştirel bir dille yüzümüze çarpan Harari, Homo Deus ile yola “önemsiz bir hayvan” olarak çıkan Homo Sapiens’in tanrılar katına ulaşmak uğruna verdiği savaşı kitabında kurguluyor…
1. “Savaşı anlamak istiyorsanız tepedeki komutanlara ya da gökteki meleklere değil sıradan erlerin gözlerinin içine bakmanız gerekir.”
2. “Davranışı değiştirmeyen bilgi işe yaramaz.”
3. “Terör özünde bir gösteridir. Teröristler korkutucu bir şiddet gösterisi düzenleyip hayal gücümüzü ele geçirerek ortaçağ misali bir keşmekeşe düştüğümüze inandırırlar bizi.”
4. “Eşitlik mazide kaldı, bugünün modası ölümsüzlük.”
5. “İnsanlar bilinmeyenden korktukları için değişimden kaçınırlar. Ancak tarihin tek değişmezi, her şeyin değiştiğidir.”
6. “Kurtuluş satın alınamaz.”
7. “Hiçbir şeyi değiştiremeyeceksek öngörülerde bulunmanın ne anlamı var?”
8. “Modern insanlık bitmek tükenmek bilmeyen bir ‘Fırsat Kaçırma Korkusu’ tarafından esir alınmış durumda. Hiç olmadığı kadar çok seçeneğimiz olmasına rağmen, tercihlerimize odaklanma yeteneğimizi kaybetmiş haldeyiz.”
9. “Vergi kurumları, eğitim sistemleri ya da herhangi bir bürokratik durumla muhatap olmuş herkesin bildiği gibi, gerçekler bir şeyi değiştirmez. Belirleyici olan her zaman elinizdeki formlarda yazanlardır.”
10. “Homo Sapiens (İnsan) kendisinin de bir hayvan türü olduğu gerçeğini unutmak için elinden geleni yapıyor.”
11. “İnsanlar nadiren ellerindekilerle yetinmeyi biliyor. İnsan aklı hemen hemen her zaman kanaat etmek yerine daha fazlasını arzuluyor.”
12. “Cehaletimiz dışında hiçbir şey bizi engelleyemez.”
13. “Bir felaket yaşandığında yoksullar her zaman zenginlerden daha çok acı çeker; felaketin nedeni zenginler de olsa, sonuçlarına yine yoksullar katlanacaktır.”
14. “Ne var ki terör, güce gerçekten sahip olamayanların benimsediği bir zayıflık stratejisidir. Terör ciddi maddi zarar vermektense korku salarak işler.”
15. “Yükselen en ilginç din, ne tanrılara ne de insana hürmet ediyor, sadece veriye tapıyor; Dataizm dini.”
16. “Anlamdan yoksun bir evrende, güç peşinde, bitmek tükenmek bilmeyen bir koşudur aslında modern yaşam.”
17. “İnsanlar doğaları gereği eşittir, eşit olmayan toplumlar hınç ve tatminsizlik yüzünden iyi işleyemez.”
18. “Pek çok kişi bu duruma karşı çıksa da asıl problem çocuklarda değil eğitim sistemindedir.”