İzmir’in vazgeçilmez yerlerinden biri de Homeros Vadisi… Adını MÖ 8. yüzyılda İzmir’de yaşadığı kabul edilen, İlyada ve Odysseia’nın derleyicisi Homeros’tan alan Homeros Vadisi şehrin kalabalığından kaçıp dinlenmek için şahane bir rekreasyon alanı…
Doğanın yapısını bozmadan, İzmir’e özgü endemik bitki türlerinin de kullanıldığı, kentin ekolojik yapısına katkı sağlayan 500 bin metrekarelik Homeros Vadisi; kentin yoğun yaşamından uzaklaşmak isteyenler için doğal zenginlik haline gelmiştir.
Homeros Vadisi adını nereden alıyor?
Efsaneye göre Homeros, Bornova’nın merkezi ile Kayadibi arasında uzanan Bornova Çayı’nın yatağındaki vadide yer alan mağarada yaşamış. Hal böyle olunca İzmirlilerin ve çevre il sakinlerinin akınına uğrayan Homeros Vadisi’nin adı da böylece ortaya çıkmış…
Bornova Belediyesi’nin internet sitesinde ise Homeros Vadisi şöyle anlatılmış:
“Halkın inancına göre Bornova Çayı’nın aşağı kısmında bir mağara ve kaya kitlesinin bulunduğu ve burada İzmirli olduğu bilinen ünlü ozan Homeros’un yaşadığı varsayıldığı için, uygulanan proje ile bu vadinin dünya insanlığı için bir çekim merkezi olması sağlanmaya çalışılmış ve adı da “ Homeros Vadisi” olarak konmuştur.
Mitolojik bir efsaneye göre Homeros, vadideki mağarada yaşamıştır. Eğer, Homeros’a ve yaşadığı döneme ilişkin arkeolojik buluntular ortaya çıkarılabilirse, Homeros Vadisi Rekreasyon Alanı, dünyada çekim merkezi olabilir. İlyada ve Odessa’nın yazarı Homeros ile ilgili buluntular elde etmek, tüm dünyada ses getirecektir”
İzmir Kent Tarihi’nin simgesi: Hameros Vadisi
Dönemin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu tarafından 2010 yılında geliştirilen alan ‘İzmir kent tarihinin simge projesi’ olarak da gündeme gelmişti.
Proje kapsamında 7 kilometre uzunluğundaki Hameros Vadisi rekreasyon alanına; -Homeros’un yaşadığı rivayet edilen mağara dışında- 18 gölet yapılmış. Ayrıca bölgeye 70 bine yakın yeni bitki de dikilmiş.
Hameros Vadisi’nde 103 kuş türü var
Hameros Vadisi rekreasyon alanında yeşillikle kaplı vadide göletler, yürüyüş yolları, koşu pistleri, bisiklet yolu, mini amfi tiyatro ve piknik alanları yer alıyor. Çınar ve akasya ağaçlarının ağırlıklı olduğu bölge 650-12 bin metrekare arasında ise değişiyor.
Homeros Vadisi’nde endemik canlı türlerine yönelik yapılan araştırmalara göre, 54 familyada 182 bitki ve 103 kuş türü yaşadığı tespit edilmiş.
Homeros Vadisi’ne İzmir’den nasıl gidilir?
Homeros Vadisi’ne ESHOT’a bağlı belediye otobüsleri gidebilirsiniz. Bornova Metro’dan 566 numaralı, EVKA-3 Metro’dan da 365 -566 -Cumartesi ve Pazar günleri, 365 numara da Pazar günleri çalışmıyor- numaralı otobüsler kullanılabilir. Otobüsleri kullanmadan önce saatlerini kontrol etmeyi ihmal etmeyin.
Ayrıca Bornova’dan kalkan köy dolmuşlarını da kullanabilirsiniz.