Özellikle bilim kurgu filmlerinde vazgeçilmez bir teknoloji olan hologram, pek çok insanın ilgisini çeken bir şeydir. Geçmişte herkesin hayranlık duyduğu bu teknoloji günümüzde gerçeğe dönüşmüştür. Hologram son yıllarda sıklıkla tercih edilmekte ve büyük markalar tarafından ilgi görmektedir. Ancak bu teknoloji günümüzde, hayal edilenin aksine sahteciliği önlemek amacıyla kullanılmaktadır. Şimdi sizler için hologram nedir, hologram nasıl yapılır ve hologram günlük hayatta kullanılır mı gibi sorulara yanıt vereceğiz. Hologram nedir sorusunu cevaplayarak başlayalım.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Aklınızı Başınızdan Alacak Bir Konsept Yaşam: Hiper Gerçeklik”
Hologram nedir?
Hologram, lazer ışınlarına dayanarak gerçekleştirilen üç boyutlu görüntü işlemine verilen addır. Hologram, kullanım alanı çok fazla olan bir teknolojidir. Hologram ışığın yansıtılarak görüntünün tabaka şeklinde görülmesini sağlar. Aynı zamanda iki tane farklı lazer ışınlarının birleşmesi ile üç boyutlu bir fotoğraf elde edilir.
Hologramın normal fotoğraf tekniğinden bazı farklılıkları vardır. Bu teknoloji fotoğrafların daha derin gösterilmesini sağlar. Ancak hologramların çoğaltılması ve dağıtılması mümkün değildir. Hologram, iki boyutlu nesnelerin üç boyutlu görünmesini sağlayarak görsel bir şölen sunar. Hologram nedir öğrendiğimize göre nasıl yapıldığına bakalım.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Geleceğe Dönüş Serisi’ndeki Gelecek Kehanetlerini Çoooktaaaan Yaşadığımızın 8 Kanıtı”
Hologram nasıl yapılır?
Holografi normal fotoğraf tekniğinden bazı farklılıklarla ayrılır. Her ışık dalgasının üç özelliği vardır: Dalga yüksekliğiyle tanımlanan şiddeti, dalgaboyu uzunluğuyla tanımlanan rengi ve doğrultusu. Gümüşlü levha üzerine çekilen ve siyah beyaz fotoğraflarda, ışıktaki şiddet değişiklikleri kaydedilirken, renkli fotoğraflarda dalgaboyu değişiklikleri de kaydedilebilmektedir. Hologramdaysa, ışığın şiddetiyle birlikte, ışık dalgalarının doğrultusu da kaydedilerek bir cismi üç boyutlu görmemiz sağlanır. Bu, tek renk hologramlar için geçerli olsa da renkli hologramlar için ışığın her üç özelliği de kaydedilmektedir.
Üç boyutlu bir görüntü elde edebilmek için cisimden yayılan ışığın fotoğrafını çekmek gerekmektedir. Işığın hareket eden ve bu sırada çeşitli tepe ve çukur noktaları oluşturan dalgaları bir an için dondurulup fotoğraflanabilirse ışığı yansıtan cismin üç boyutlu özelliklerini taşıyan dalga örneği yeniden oluşturulabilir. Bu noktadan hareket edilerek, cisimden yansıyan lazer dalgalarından üç boyutlu bir görüntü elde edebilmek için, kaynaktan yayılan ışığın fotoğrafını çekmek gerekir. Işığın hareket eden ve bu sırada çeşitli tepe ve çukur noktaları oluşturan dalgaları bir an için dondurulup fotoğraflanabilirse, ışığı yansıtan cismin 3 boyutlu özelliklerini taşıyan dalga örneği yeniden oluşturulabilmektedir. Bu noktadan hareket edilerek, cisimden yansıyan lazer dalgalarının genlikleri ve fazları kaydedilip hologram elde edilebilir. Ancak hologram elde edebilmek için sürekli dalga lazeri, atmalı lazer ya da yakut atmalı lazer gibi bir lazer kaynağına, özel holografik filme ve cismin hareketsiz kalmasını sağlayacak düzeneğe gereksinim var. Böyle bir düzenek ve lazer kaynağı sağlayabilmekse pek kolay bir iş değil. Bu düzenek sağlanmadan da evde hologram elde etmek pek olası değildir. Kırınım genlikleri ve fazları kaydedilip hologram elde edilebilmektedir.
Gerçekte bir hologram oluşturmak için iki problemin üstesinden gelinmelidir. İlk olarak kullandığımız ışık cismin boyutlarından ve filme uzaklığından daha uzun mesafelerde faz uyumlu olmalıdır. Bu yüzden sıradan ışık kaynakları bu şartı sağlamamaktadır. Bu nedenle hologram yapmak için lazer ışığı kullanılmalıdır. İkinci olarak ise mekanik kararlılık çok iyi olmalıdır. Kaynak cisim veya kayıt sırasında en küçük bir hareketi dalga boyunun çeyreği kadar olsa bile girişim desenini bulandırıp net görüntü oluşumunu engelleyecektir. Bu engeller aşılmaz değildir ve bugün hala holografi bilimsel araştırma, eğlence ve birçok teknolojik alanda kullanılmaktadır.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Ölümünden 24 Yıl Sonra Hologram Turnesine Çıkmaya Hazırlanan Efsane Müzisyen: Frank Zappa”
Hologram hangi alanlarda ve ne için kullanılır?
Günümüzde hologram en çok güvenlik için kullanılmaktadır. Ayrıca kozmetik ürünleri, ilaçlar, kırtasiye, deterjan, mücevher ve gıda gibi pek çok farklı sektörde kullanılmaktadır. Bir hologram görmek istiyorsanız, cüzdanınıza bakmanız yeterlidir. Çünkü çoğu kredi kartında, kimlik kartında ve sürücü belgesinde hologram kullanılmaktadır. Hologram güvenlik açısından kişilere faydalı hizmetler verir.
Tüm dünyada taklitçileri ve korsanları önlemek amacıyla hologramlar bulunmaktadır. Hologram belge sahteciliğini imkansız hale getirmiştir. Taranan ve kopyalanabilen teknolojiler güvenli değildir. Hologram asla kopyalanamaz ve taranamaz. Elektronik olarak gönderilemez ve herhangi bir baskı teknikleri uygulanamaz. Hologram ayrıca iyi bir markalama aracıdır. Çünkü tüketiciler holografik etiket taşıyan ürünlere daha çok ilgi duymaktadır.
Kaynak: 1