Hollywood, sinema sektörünün temel taşı. Bugün sinema denilince akla ilk olarak Hollywood ardından ise Santa Monica Dağları’nda bulunan Hollywood tabelası geliyor. Los Angeles’ta bulunan bu şehir simgesi, filmlere dizilere konu oldu. 1923 yılında ilk olarak tahta ve sac levhadan yapılan bu simge, 1978 yılında ise yıkılıp yeniden yapıldı. İlk başlarda Hollywood tabelasında yazanın “Hollywood” olmadığını da söylemek gerek. İşte Los Angeles’ın simgesi haline gelen Hollywood tabelası hakkında 7 ilginç bilgi.
1. Tabelada başlangıçta “Hollywoodland” yazıyordu
Los Angeles’ın Hollywood bölgesindeki Mount Lee tepesinde yer alan bu popüler tabela 1923 yılında ilkolarak aslında bölgedeki gayrimenkul yatırımını artırmak için yapıldı. Yani tamamen ticari amaçlıydı. Bu yüzden de Hollywoodland olarak adlandırıldı. Ancak daha sonra 1949 yılında Ticaret Odası’nın yaptığı bir açıklamada tabeladan sadece Hollywood olarak bahsedildi. Bu yeni isim kabul gördü ve 1970’lerde tabela yenilen yapıldığında Hollywood olarak yazıldı.
2. Tabela 1940’larda parçalanmaya başladı
Yirmi yıl boyunca, tabela ciddi şekilde zarar gördü ve bu yüzden tabelayı yapan şirket onu şehre teslim etti. 1949 yılında Ticaret Odası’nın yaptığı bir açıklamada tabeladan sadece Hollywood olarak bahsedildi. Böylece tabela artık “Hollywood” oldu ve yeniden düzenlendi. Tasarlanan yeni harfler 13.7 metre yüksekliğinde ve yaklaşık 11 metre genişliğindeydi. Tabelanın açılışı ise 60 milyon kişi tarafından seyredilen bir canlı yayınla yapıldı.
3. Hugh Hefner 1970’lerde tabelanın kurtarılmasına yardımcı oldu
Tabela, 1950’lerde tam anlamıyla parçalanmaya başladığında Hugh Hefner, Hollywood’un seçkinlerinden bazılarını tabelayı yeniden düzeltmek için para toplamaya ikna etti. Ünlüler ise sadece bağış yapmakla kalmadı aynı zamanda her aşamaya sponsor oldular. Örneğin Hefner “Y” harfini, Andy Williams “W” harfini satın aldı. Alice Cooper, Groucho Marx için bir “O” satın aldı. Bilgilere göre; tabela için sponsor olan diğer isimler de şunlardı; yayıncı Terrence Donnelly, film yapımcısı Giovanni Mazza, Kelley Blue Book’tan Les Kelley, müzisyen Gene Autry, Warner Bros. Records ve iş insanı Dennis Lidtke. Bu ekip “Hollywood 9” olarak biliniyor.
4. Hollywood tabelasına yaklaşmak yasak
Tabela yasalarla korunuyor. Tabelaya yaklaşılmasına yasal olarak izin verilmiyor. Hollywood tabelası; güvenlik kameraları, dikenli çit, hareket sensörleri ve mikrofonlarla izlenip, korunuyor.
5. Hollywood tabelası bir kültürel miras
Hollywood tabelası, 1973 yılında Los Angeles Cultural Heritage Commission tarafından “kültür mirası” olarak ilan edildi. Bu ise bir dönüm noktasıydı. Çünkü tabela korunmaya alınmıştı.
6. Tabelanın etrafındaki arazi de koruma altında
Hollywood tabelasının yakınında hiçbir yerde neden ev veya bina olmadığını merak ettiyseniz, bunun bir sebebi var. Howard Hughes, bir ev inşa etmek amacıyla 1940 yılında tabelanın yakınında 138 dönümlük bir alan satın aldı. Ancak oraya asla ev inşa edemedi ve toprak sahibi olarak kaldı. 2002 yılında ise araziyi sattı ve buradaki diğer arazi sahiplerinden de arazileri geri almak için 12 milyon dolardan fazla para topladı. Bunun amacı ise tabii ki bu alanı koruma parkına dönüştürmekti.
7. Tabelanın rengi yalnızca “beyaz” değil
2012 yılında Sherwin-Williams tüm Hollywood tabelasını yeniden boyadı. Yüksek yansıtıcı beyaz renkte 255 galon boya kullanıldı. Tabelanın boyanışını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz;
Kaynak: 1