Bazı ülkeler oldukça eğlenceli anların yaşandığı ve eşsiz manzaraların ortaya çıktığı önemli festivallere ev sahipliği yapıyor. Bu festivallerden bazıları ise ortaya çıktıkları topraklardaki insanlar için kültürel, dini veya tarihsel bakımdan büyük bir önem taşıyor. İşte Hindistan’da aşkın, renklerin ve en çok da baharın festivali olarak anılan Holi Festivali de onlardan biri. Her yıl mart ayının ortalarına veya son günlerine denk gelen bir dönemde kutlanan ve baharın gelişini haber veren bu antik Hindu festivali aynı zamanda iyiliğin kötülüğe karşı zaferini simgeliyor. Festivalin en dikkat çeken unsuru ise şüphesiz renkler! Renklerin tam anlamıyla havalarda uçuştuğu bu festival, gerçekten de görülmeye değer oldukça ilginç manzaralara sahne oluyor. İşte Hindistan’da baharın müjdecisi, iyiliğin, çiçeklerin ve renklerin festivali Holi hakkında bilmeniz gerekenler.
Hindistan, her yıl mart ayında kutlanan bir festivale ev sahipliği yapıyor: Holi
Festivali her yıl Hindu ay takvimi olan Vikram Samvat’ın Phalguna ayına düşen dolunay akşamında kutlanıyor. Holi Festivali’nin hikayesi ise kadim dönemlere kadar uzanıyor.
Holi Festivali’nin milattan sonra dördüncü yüzyıldan bu yana kutlandığı biliniyor
Festivalin öne çıkan kutsal varlıkları ise Hint mitolojisindeki Radha ve Krishna isimli tanrı ve tanrıça. Bununla birlikte festival, Hindu inancına göre Krishna’nın küçük bir çocukken kendisini öldürmeye çalışan karanlığın efendisini yendiği günün anmak için de kutlanıyor. Bu sebeple Holi Festivali, diğer pek çok anlamının yanında iyiliğin kötülüğe karşı zaferini de simgeliyor.
Ancak Holi Festivali en temelde kışın sona erdiğini ve baharın geldiğini müjdeliyor
Yani kışın sona erişi, baharın gelişi ve iyiliğin kötülük karşısındaki zaferi Holi Festivali ile kutlanan şeyler arasında yer alıyor.
Holi aynı zamanda Hindistan’da baharın, aşkın ve renklerin festivali olarak kutlanıyor
Festivalin başlangıç tarihi ise Hindu takviminin son ayı olan Phalguna’nın son dolunayı
Mart ayının ortalarına veya son dönemine denk gelen bu tarihte dualarla başlayan başlayan festival bir gün ve bir gece boyunca devam ediyor.
Holi Festivali Hindistan’ın yanı sıra Asya genelinde ve Hindistan kökenli insanların yaşadığı hemen tüm ülkelerde kutlanıyor
Hindistan’ın neredeyse tamamında festivalin coşkulu bir şekilde kutlandığını görmek mümkün. Öyle ki Holi Festivali’nin ülkedeki tüm farklı inanç gruplarının katıldığı ulusal bir kutlama halini aldığını söylemek yanlış olmaz. Bununla birlikte başta Asya olmak üzere Hindistan kökenli toplulukların yaşadığı tüm ülkelerde Holi Festivali’nin izlerine rastlamak mümkün.
Holi Festivali, dünyanın dört bir yanındaki sayısız turisti Hindistan’a çeken unsurlardan biri
Çok sayıda turist, Holi Festivali’nin sahne olduğu eşsiz manzaralara yakından tanık olabilmek için her yıl mart ayında Hindistan’a gidiyor
Festival, ülkenin neredeyse tamamında geniş katılımla kutlanıyor. Ancak Mathura, Vrindavan, Delhi, Barsana, Baldeo, Mumbai, Jaipur, Udaipur, Pushkar, Varanasi, Amritsar, Anandpur Sahib, Shantiniketan, Purulia veya Hampi gibi Hindu nüfusunun yoğun olduğu yerler Holi Festivali’nin en coşkulu şekilde kutlandığı şehirlerden bazıları olarak dikkat çekiyor.
Festivalin en dikkat çeken unsuru ise şüphesiz rengarenk boyalar!
Festival boyunca insanlar, sokaklar, evler, kaldırımlar veya caddeler kısacası festival alanında ne varsa işte onlar, çeşit çeşit renklerle boyanıyor
İnsanlar, festival boyunca ev yapımı boyalarını sokaklara savuruyor. Böylece Holi’nin renkleri, görülmeye değer manzaralar oluşturuyor. Elbette bu yalnızca görsel bir şov değil, festivalin en önemli ve kadim geleneklerinden biri. Çünkü Holi’nin renklerinin her birinin farklı bir anlamı var.
Kırmızı, mavi, yeşil, mor, sarı ve turuncu Holi Festivali’nin en önemli renklerinden bazıları
Kırmızı aşkı ve sevgiyi sembolize ediyor. Yeşil yeni başlangıçları ve doğanın canlanmasını, sarı ise mutluluğu ve barışı ve simgeliyor. Mor ise gizemin rengi olarak festivale dahil oluyor. Mavi hayat veren gökyüzünü ve okyanusları, pembe ise şefkati simgeliyor. Sayısız insanın birbirini ve tüm dünyayı çeşitli renklerle boyadığı festivaldeki boyalar ise çoğunlukla doğal ve zararsız malzemelerden elde ediliyor.
İnsanların rengarenk bir dünyada dans edip oyunlar oynadığı festivalin dikkat çeken başka gelenekleri de var
Örneğin kötülüğün ve kötü ruhların kovulması ve yakılması için devasa ateşler yakılıyor. Halk, festivalden bir gece önce yakılan ateşlerin etrafında bir araya gelerek Holi’nin başlayacağı anı bekliyor.
Kutlamalar sona erdikten sonra insanlar temizlenmek için evlerine çekiliyor
Hemen ardından akraba ve arkadaş ziyaretleri başlıyor. Hindular, festivalin kalan zamanında ziyafet sofralarında bir araya geliyor. Holi’nin en popüler yemeği gujiya, en popüler içeceği ise bhang.
Hindistan’da geçtiğimiz günlerde kutlanan Holi Festivali her zamanki gibi eşsiz manzaralara sahne oldu
Sayısız Hindu ve dünyanın dört bir yanından Hindistan’a gelen onlarca turist, rengarenk boyalar, danslar ve türlü oyunlar eşliğinde kışın bitişini, baharın gelişini ve iyiliğin kötülük karşısındaki zaferini kutladı.
Kaynak: 1