Milli İstihbarat Teşkilatı söz konusu olduğunda adını sıklıkla duyduğumuz istihbarat ajanlarından biri olan Hiram Abas hakkında pek çok şey merak ediliyor. İki kez Milli İstihbarat Teşkilatı’nda görev yapan Hiram Abas’ın gizemli bir şekilde öldürülmesi onun hikayesini daha da ilgi çekici kılıyor. Hal böyle olunca, Hiram Abas hakkında bilgi öğrenmek isteyen kişiler, “Hiram Abas kimdir?” diye Google’da araştırma yapıyorlar. Sizler için Hiram Abas kimdir ve Hiram Abas’ı kim öldürdü gibi merak edilen soruların cevaplarını bu listede derledik. İşte Hiram Abas kimdir sorusunun yanıtı…
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Osmanlı İmparatorluğu’nun İstihbarat Birimi Teşkilat-ı Mahsusa Hakkında Bilmeniz Gerekenler”
Hiram Abas kimdir?
1932 yılında İstanbul’da doğan Hiram Abas’ın anneannesi Munise Eldem ve dedesi Osman Hamdi Bey’in yeğeni olan Mübarek Galip Eldem’dir. Abas’ın babası kaptanlık mesleği ile uğraşıyordu, annesi Fatma Roksan Abas ise 27 Ocak 1981 tarihinde vefat etti.
Gençlik yıllarında boksla ilgilenen Hiram Abas ufak şampiyonluklar kazanmayı başardı. Lise eğitimini İstanbul’daki Saint Joseph Lisesi’nde tamamladı. 1957 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitirdi ve aynı sene yedek subay olarak askerlik yaptı. Daha sonra Milli İstihbarat Teşkilatı’nda göreve başladı. 1967 yılına kadar İstanbul’da sorgu müfettişliği ve müfettiş yardımcılığı görevlerini üstlendi. 1965 yılında Amerika Birleşik Devletleri’ne gönderildi ve CIA’de dört yıl eğitim aldı. İstihbarat ve sorgulama konusunda uzman oldu.
Hiram Abas, müfettişlik görevi sona erdikten sonra yedek subay olarak askerliğini yaptığı sıralarda MİT’te çalışmaya başladı. Amerika Birleşik Devletleri’nden döndükten sonra Hiram Abas, Beyrut, Atina ve Batum gibi yabancı ülkelerin şehirlerinde görev aldı. 1970 yılına kadar Beyrut’taki görevini sürdürdü.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Kryptos: 1990 Yılından Bu Yana Gizemi Çözülemeyen CIA Heykeli”
1978 yılında MİT’teki görevinden kendi isteğiyle ayrıldı, 1983’te geri döndü
Hiram Abas 12 Mart döneminde MİT’te etkin bir rol oynadı. 1980 darbesinden önce, 1978 yılında kendi isteğiyle emekliye ayrıldı. 1983 yılında tekrar MİT’e geri döndü. Dönemin başkanı Turgut Özal’ın Suriye’ye düzenlediği geziye katıldı. Hiram Abas, Suriye’de bulunduğu sürede ülkenin istihbarat yetkilileri ile birlikte bölücü örgütler hakkında görüşmeler yaptı.
1986 yılının Ağustos ayında Hayri Ündül MİT Müsteşarlığı’na getirildi, Hiram Abas’a ise aynı dönemde MİT Müsteşar Yardımcılığı görevi verildi. 1988’de yayımlanan MİT raporu olayında sorumlu görülen Hiram Abas, raporu yazan kişi olan Mehmet Eymür ile açığa alınmak istenince tekrardan teşkilattan ayrılmayı tercih etti.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Hepsi Teknoloji Harikası: Casuslar Tarafından Kullanılan En Tuhaf 10 Eşya”
Hiram Abas’ın ölümü
26 Eylül 1990 yılında Amerikan silah firmalarının Türkiye temsilciliğini yapan bir şirkette çalıştığı sırada Hiram Abas, sabah işe gitmek için evinden çıktı ve arabasına bindi. Evinin yakınlarındayken belediye işçisi gibi giyinen kişiler ona ateş etti ve çapraz ateşte kalarak oracıkta vefat etti. Hiram Abas’ın suikastını “Devrimci Sol” üstlenmiş olsa da cinayetin faili asla bulunamadı.
Hiram Abas’ın popüler kültürdeki yeri
Kurtlar Vadisi dizisinde yer almış karakterlerden biri olan Aslan Akbey’in Hiram Abas’ı temsil ettiği düşünülmektedir. Aynı dizide yer almış karakterlerden biri olan Pala, Aslan Akbey’i Hiram Abas’ın gerçekte suikasta uğradığı gibi öldürmüştür. Ayrıca Soner Yalçın, 1999 yılında Hiram Abas ile ilgili Bay Pipo isimli bir kitap yazmıştır.