Konu beyin fonksiyonlarımız olduğunda ortada kocaman bir gizem olduğunu biliyoruz ? Bu konu üzerine ne kadar çalışma ve deney yapılırsa yapılsın beynimizin tam olarak nasıl çalıştığı hala kocaman bir soru işareti. Durum böyle olunca reflekslerimizden içgüdülerimize, birçok konu gizemini korumaya devam ediyor. Kökenlerinin nereye dayandığını tam olarak bilmediğimiz şeylerden biri de hipnik seğirme adı verilen refleksler. Bir kere de olsa hemen hemen hepimizin başına gelen bu şey, kimi zaman uyanmamıza kimi zaman ise paniğe kapılmamıza yol açabiliyor. Peki hipnik seğirme tam olarak nedir, neden olur ve normal midir? Tüm bu soruların cevabını sizler için araştırdık. İşte hipnik seğirmelere dair tüm bilmeniz gerekenler…
Beynimiz, uyku esnasında vücudumuzu felç ediyor
İlk olarak neden vücudumuzun uyku esnasında normal bir şekilde hareket edemediğini anlamalıyız. Ne kadar çılgın rüyalar görürsek görelim, uyurgezerlik gibi bir problem yaşamıyorsak, her zaman uyuduğumuz yerde uyanırız. Bunun nedeni beynimizin kas hücrelerine verdiği sinyalle onları felç bırakması. Bu sayede beynimiz aktif bir şekilde çalışsa dahi yerimizi değiştirmeden uyumaya devam edebiliriz.
Yani sözünü ettiğimiz bu felç, uyku ile uyanıklık hali arasında gerçekleşiyor
Peki neden bazen felç geçirmiyoruz ve kas seğirmeleri yaşıyoruz? Bunu anlamak içinse uyku ve uyanıklık hali arasında yaşananları anlamamız gerekiyor. Günlük yaşantımızda bizleri kontrol eden 2 sistem bulunuyor. Bunlardan ilki retiküler aktivasyon sistemi. Bu sistem nefes almak gibi temel fizyolojik hareketlerimizi düzenliyor. Bu sistem var gücüyle çalıştığında vücudumuz uyarı veriyor, bu sayede kendimizi dinç hissediyoruz. Bu sistemin karşısında ise ventrolateral preoptik çekirdek yer alıyor. Uyku durumuna geçmemizi sağlayan bu sistem, aynı zamanda kaslarımızın felç olmasına yardımcı oluyor. Yani uykuya dalacağımız anlarda vücudumuz bir sistemden diğerine geçiş yapıyor. Ancak bu iş “aç-kapa” tuşu kadar kolay değil ? Bu geçiş için bir tür süreç dememiz daha doğru olur.
Ancak kimi zaman beynimiz, gerçek ve rüya arasındaki geçişi kontrol etmek için bir savaş verir
Kimi zaman bu süreç yumuşak bir şekilde ilerlemez. Geçiş sürecinde bir sorun oluştuğunda beynimiz gerçek dünyayla rüyalarımız arasında bir kontrol savaşı verir. Yani rüyanızda bir topa tekme attığınızı görüyorsanız o an gerçekten havayı tekmeleyebilirsiniz. Kimi zaman bu ani kas seğirmeleri uykudan uyanmanıza neden olmaz. Ancak ciddi bir kas seğirmesi yaşamanız durumunda uyanabilirsiniz.
Bunun altında yatan neden ilkel reflekslerimiz olabilir
Hipnik seğirmelerle ilgili en yaygın görüşlerden biri de bu reflekslerin evrimin bir sonucu olduğu yönünde. Yani bu reflekslerin kökeni primatlara kadar uzanıyor. Yani primatlar, ağaç üzerinde uyurken beyin rahatlama hissini yanlış yorumluyor ve ağaçtan düşmek üzere olduğunu düşünüyor. Buna karşılık ani bir refleksle vücudu uyandırıyor.
Hipnik seğirme adını verdiğimiz bu durum, aslında oldukça doğal. Ancak kimilerinde anksiyeteye yol açabiliyor
Hipnik seğirme, tamamen doğal bir durum. Yani hipnik seğirme yaşıyorsanız endişelenmenize hiç gerek yok. Ancak kimi zaman hipnik seğirme yaşayan kişiler bu durumu bir takıntı haline getiriyor, bu da anksiyeteye yol açıyor. Eğer hipnik seğirmeler yüzünden uyku düzeninizin bozulduğunu düşünüyorsanız biz uzmandan destek alabilirsiniz.
Kaynak: 1