Teknoloji, hayatımızın her alanını etkilemeye devam ediyor. Zaman kavramı önem kazandıkça ulaşım alanında da devrim niteliğinde yenilikler yapılıyor. 2010’lu yıllardan beri İngiltere merkezli Reaction Engines isimli havacılık şirketi, baş döndürücü hızlarla çalışabilen motorlar geliştiriyor. Sadece İngiltere değil birçok ülke hipersonik teknolojisi üzerinde çalışıyor. Örneğin Çin’deki bir teknoloji şirketi, saniyede 1600 metre hızla uçarak uzun mesafeli uçuşların kısa sürede gerçekleşmesine imkan sağlayan hipersonik uçak seferi planladıklarını açıkladı. Buna göre Şanghay ve New York gibi oldukça uzun mesafeli rotalar iki saate düşebilir. Ya da Londra’dan Sidney’e sadece dört saatte ulaşılabilir. Gelin bu heyecan verici gelişmeye yakından bakalım.
Rusya, ABD ve Çin gibi ülkeler uzun bir süredir hipersonik teknolojisine yatırım yapıyor
Hal böyle olunca hipersonik uçaklar alanında ciddi bir rekabet söz konusu. Her yıl farklı bir ülkeden yeni bir hamle geliyor. Bu hamlelerden sonuncusu ise Çin’den geldi.
Hipersonik uçaklar, ses hızının 5 katından daha hızlı uçabiliyor
Şanghay merkezli şirketin internet sayfasında yer alan bilgilere göre test uçuşları 2025 gibi yakın bir tarihte başlayacak. 5 yıl sonra, 2030 yılında ise küresel ölçekte hipersonik uçuşlar faaliyete geçecek. Şirket, bu uçuşların nasıl görüneceğine dair bir video yayınladı. Videoda yolcuların uzay kıyafeti giymemesi dikkat çekiyor. Aynı zamanda yolcuların oksijen tüpüne de ihtiyaç duymadan normal uçağa biner gibi koltuklarında oturduğu görülüyor.
Hipersonik uçuşlarda uçağın dikey bir şekilde iniş yapması gerekiyor. Bu da yolcuların alıştığına kıyasla daha korkunç bir uçuş deneyimi sunuyor
Çin’de sadece özel şirketler değil Çin Havacılık Ve Uzay Bilimi Ve Teknolojisi Şirketi gibi devlet kurumları da hipersonik uçaklar geliştiriyor. İki saatten kısa bir sürede Doğu Yarımküre’den Batı Yarımküre’ye uçabilmek küresel yolcu taşımacılığında devrim niteliğinde bir yenilik olacak. Fakat uzmanlar bu yeni uçaklarda bazı teknik güçlüklerin olabileceğini söylüyor. Örneğin bu uçaklarda manevra kabiliyeti, kapsamlı bir hesaplama gerektirebilir. Ayrıca bu kadar yüksek bir hız muazzam miktarda ısı yaratır. Fakat teknoloji şirketleri bu gibi soru işaretlerinin en kısa zamanda giderileceğini belirtiyor.
İlginizi çekebilir:
Buluşlar, Felaketler ve Rekorlar: Geçmişten Günümüze Uçuş Tarihi
Kaynak: 1