Hinduizm, çok kapsamlı inanç ve yaşam felsefesidir. Özellikle Hindistan, Nepal ve Bangladeş’te yaygındır ve birçok ülkeye yayılmaktadır. Günümüzde yaklaşık 1.25 milyar insan Hinduizm’e inanmaktadır. Böylece Hinduizm, Hristiyanlık ve İslam’dan sonra en çok inananı olan üçüncü inançtır. Hindular için, Yüce Varlık veya Brahman olarak bilinen tek, evrensel bir tanrı vardır. Hinduizm ayrıca, Brahman’ın bir veya daha fazla yönünü temsil eden deva ve devi olarak bilinen çok sayıda tanrı ve tanrıçaya sahiptir. Birçok Hindu tanrısı ve tanrıçası arasında en önde gelenleri Brahma, Vişnu ve Şiva’dan oluşan Kutsal Üçlü’dür; bunlar sırasıyla dünyaların yaratıcısı, koruyucusu ve yok edicisidir. Bazen, üçü bir Hindu tanrısı veya tanrıçası tarafından somutlaştırılan bir avatar şeklinde görünebilir. Sizler için önce Hinduizm dönemlerini, sonra Hinduizm tanrılarını anlattık. İşte Hinduizm dönemleri ve Hinduizm tanrıları.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Zeus’tan Athena’ya: Yunan Mitolojisindeki Tanrı ve Tanrıçalar Hakkında Bilmeniz Gerekenler”
Hinduizm dönemleri nelerdir?
Çoğu bilim insanı Hinduizm’in MÖ 2300 ile MÖ 1500 yılları arasında günümüz Pakistan’ının yakınlarındaki İndus Vadisi’nde başladığına inanıyor. Ancak birçok Hindu, inançlarının zamansız olduğunu ve her zaman var olduğunu iddia ediyor. Diğer dinlerin aksine Hinduizm’in tek bir kurucusu yoktur, bunun yerine çeşitli inançların bir birleşimidir.
MÖ 1500 civarında, Hint-Aryan halkı İndus Vadisi’ne göç etti ve dilleri ve kültürleri bölgede yaşayan yerli halkın dili ve kültürüyle harmanlandı. Bu süre zarfında kimin kimi daha fazla etkilediği konusunda bazı tartışmalar vardır.
Vedaların oluşturulduğu dönem “Vedik Dönem” olarak bilinmektedir ve MÖ 1500 ile MÖ 500 arasında sürmüştür. Kurbanlar ve ilahiler gibi ritüeller Vedik Dönem’de yaygın olmuştur.
Epik, Puranik ve Klasik Dönemler, MÖ 500 ile MS 500 yılları arasında gerçekleşti. Bu dönemlerde Hindular, özellikle Vişnu, Şiva ve Devi olmak üzere tanrılara tapınmayı vurgulamaya başladılar. Dharma kavramı ise yeni metinlerde tanıtıldı ve Budizm ve Jainizm gibi diğer inançlar hızla yayıldı.
Hinduizm dönemleri ve kökenleri hakkında bilgiler edindiğimize göre Hinduizm tanrıları nelerdir bakalım…
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Dünya Mitolojisinden Az Bilinen 21 Tanrı ve Tanrıçayla Devr-i Alem”
Brahma
Birçok insan “Brahma hangi dinin tanrısıdır?” diye merak ediyor. Hint mitolojisi tanrıları arasında yer alan Brahma, Hindu dininde yaratılışın tanrısıdır. Ayrıca, Vişnu ve Şiva ile birlikte Trimurti denilen tanrı üçlemesini teşkil eder. Brahma, Ramayana’da ve Mahabharata’da bütün insanların ilk ceddi olarak geçer. Hindu dininde Brahma, kırmızı elbiselerle sarılı, geleneksel olarak dört başlı, dört elli, dört yüzlü ve dört kollu olarak tasvir edilir. Her başı, dört vedadan birini ezberden okumaya devam eder. Brahma’nın eşi ise Saraswati’dir.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Zeus Kimdir? 7 Maddede Yunan Mitolojisindeki En Büyük Tanrı Zeus”
Vişnu
Hindu Trimurti’nin barışsever tanrısı Vişnu, yaşamın koruyucusu veya devam ettiricisidir. Düzen, doğruluk ve hakikat ilkelerini temsil eder. Eşi, aile ve refah tanrıçası Lakşmi’dir. Hindu tanrıları arasında yer alan Vişnu’ya dua eden Vaishnavalar, düzensizlik zamanlarında Vişnu’nun aşkınlığından çıkıp yeryüzünde barışı ve düzeni yeniden kuracağına inanırlar.
Şiva
Hint tanrıları arasında yer alan Şiva, Brahma tarafından yeniden yaratılabilmeleri için dünyaları yok ederek ölümü ve çözülmeyi temsil eder. Ancak aynı zamanda dansın ve yenilenmenin de ustası olarak kabul edilir. Hindu Trimurti’deki tanrılardan biri olan Şiva, Mahadeva, Pashupati, Nataraja, Vishwanath ve Bhole Nath gibi birçok isimle bilinir. Ayrıca mavi tenli insan formunda tasvir edilir.
Devi
Çoğunlukla Devi olarak anılan Vaişnodevi, Hinduizm’in İlahi Annesi’dir. Kuvvetin tanrıçası olarak tanınan Devi, ilahiliğin dişil yönü olarak tanımlanır; enerji veya itici güç olarak çoğunlukla eril yön ile eşit role sahiptir. O olmadan, bilinci ve yargılamayı temsil eden eril yön güçsüzdür.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Eski Mısır Tanrıları: Antik Mısır’ı Derinden Etkileyen 12 Tanrı ve Tanrıça”
Krişna
En sevilen Hinduizm tanrıları arasında yer alan mavi tenli Krişna, sevgi ve şefkat tanrısıdır. Sık sık baştan çıkarıcı güçleri için kullandığı bir flütle tasvir edilir. Krişna, Hindu kutsal kitabı “Bhagavad Gita”nın ana karakteri ve Hindu Trimurti’nin koruyucusu Vişnu’nun bir avatarıdır. Krişna, Hindular arasında geniş çapta saygı görür ve takipçileri Vaishnavalar olarak bilinir.
Rama
Rama, gerçeğin ve erdemin tanrısıdır ve Vişnu’nun başka bir avatarıdır. O, insanlığın zihinsel, ruhsal ve fiziksel olarak mükemmel bir düzenlemesi olarak kabul edilir. Diğer Hindu tanrı ve tanrıçalarından farklı olarak Rama’nın, büyük Hindu destanı “Ramayana”yı oluşturan kahramanlıklarıyla gerçek bir tarihsel figür olduğuna yaygın olarak inanılır.
Hanuman
Hindu tanrıları arasında bulunan maymun yüzlü Hanuman’a fiziksel güç, azim, hizmet ve bilimsel bağlılığın sembolü olarak tapılır. Bu ilahi primat, Hint destanı “Ramayana”da anlatılan kötü güçlere karşı savaşında Rama’ya yardım etmiştir. Zor zamanlarda, Hindular arasında Hanuman’ın adını zikretmek veya onun “Hanuman Chalisa” ilahisini söylemek yaygındır. Hanuman tapınakları, Hindistan’da bulunan en yaygın kamusal tapınaklar arasında bulunmaktadır.
Lakşmi
Lakşmi’nin adı, Sanskritçe bir amaç veya hedef anlamına gelen “laksya” kelimesinden gelir. Hem maddi hem de manevi zenginlik ve refah tanrıçasıdır. Hinduizm tanrıları arasında yer alan Lakşmi, büyük bir nilüfer çiçeğinin üzerinde otururken veya ayakta dururken elinde bir nilüfer tomurcuğu tutan, altın tenli dört kollu bir kadın olarak tasvir edilmiştir. Güzelliğin, saflığın ve evcilliğin tanrısı olan Lakşmi’nin imgesi, inançlı kişilerin evlerinde yaygın bir şekilde bulunur.
Durga
Durga ana tanrıçadır ve tanrıların ateşli güçlerini temsil eder. Doğruların koruyucusu ve kötülüğün yok edicisidir. Genellikle bir aslanı süren ve birçok kolunda öldürücü silahlar taşıyan, yüzünde bunların tam tersi barışçı ve güven verici bir ifade taşıyan, elleri mudra şeklinde bir kadın olarak tasvir edilir.
Kali
Karanlık tanrıça olarak da bilinen Kali, teni mavi veya siyah olan dört kollu sert bir kadın olarak tasvir edilir. Ayaklarının altında sakince yatan kocası Şiva’nın üstünde durur. Kana bulanmış dili dışarı sarkmış Kali, ölüm tanrıçasıdır ve zamanın kıyamete doğru aralıksız yürüyüşünü temsil eder.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Mitolojide Ezilmiş, Ötelenmiş, Hırpalanmış En Bedbaht ve Çilekeş 10 Karakter”
Saraswati
Saraswati bilgi, sanat ve müzik tanrıçasıdır. O, bilincin serbest akışını temsil eder. Şiva ve Durga’nın kızı olan Saraswati, Vedaların annesidir. Saraswati Vandana olarak adlandırılan ilahiler, genellikle Saraswati’nin insanlara nasıl konuşma ve bilgelik güçleri bahşettiğine dair anlatılarla başlar ve biter. Saraswati, enstrüman çalan beyaz tenli ay başlıklı bir kadın olarak tasvir edilir.