Dünyanın her yerinde farklı kültürlerden bir hazine var. Yüzlerce senelik geçmişleri olan adetleri, hayatı okuma biçimleri, temel insan faaliyetlerinde ki farklılıkları bile ayrı bir ahenk, ayrı bir renk. Bunları izleyip, alışageldiğimiz çerçevenin dışında bir hayat teneffüs etmek de apayrı bir keyif. Kültür turizminin motivasyon kaynağı da bunlar değil mi?
Şimdi konuyu çok dağıtmadan, sözün kısasından şunu anlatmaya çalışıyorum; deniz ve kumun dışında da dünya başka başka kültürlerle çok güzel ve görülecek çok yeri var. Tüm bunların içinde de öyle bir yer var ki dünyaya hediye ettiği kendine has sineması, meditasyonu, dansları ve hatta toplu taşıma yöntemleriyle bile adeta dünyayı kendilerine entegre etmiş durumdalar.
Bildiniz. Komiklikler, absürtlükler ülkesi; türlü çeşit gelenekleriyle Hindistan’dan bahsediyoruz.
Hindistan’a yolu düşeceklere, ikonlaşmış gelenekleriyle Hindistan listemiz sizlerle. Buyursunlar efendim.
Toplu taşımanın ‘tortop usulüyle’ yapıldığı memleket
Sadece fotoğraf çektirmeniz için belediyelerin turizme destek reklamı falan gibi dursa da, o kavli beladan kalma tangur tungur araçlar gerçek arkadaşlar. Ve gerçekten denenesi bir tecrübe. Tabi siz gaza gelip tepesinde yolculuk etmeye falan kalkmayın.
Onlarda “mehendi” düğün kınası, bizde ucuz dövme boyası
Bu çok yabancı bir mesele değil aslında bize artık. Çeşit çeşit şekiller yaptırıyorsunuz da iki hafta çıkmıyor ya. Hah o işte. Ucuz dövme:). Esasen Hintlilerin bir düğün aktivitesi olsa da artık turistlere satılan bir etkinlik olmuş.
Turistin teni pembe ama ayakları simsiyahsa, o en az iki aydır Hindistan sokaklarını aşındırıyordur
Dünyanın en yalın ayak memleketi Hindistan olmalı. Öyle ki turistlerin ne kadar zamandır Hindistan’da olduklarını sadece ayaklarının kararma aşamasına bakarak anlayabilirsiniz. E tropik memleket kolay değil tabi
Hippilerin Paris’i Hindistan
Hindistan herşeyden önce ucuz memleket bir defa. Renk renk incik boncukları, geleneksel kıyafetleri ve marka mağazası bulamayacağınız kapalı çarşılarıyla her gideni hippi gibi uğurlayan bir memleket. Ya da hippilerin gittiği memleket. Bunu tam bilemiyoruz
Bollywood’da neden en olmadık anlarda dans etmeye başlarlar?
Çünkü bu onların gerçeklikleridir aslında. Nasıl mı? Şöyle ki; Hindistan’da gündelik hayat sizlere garip gelecek kadar dans ve müzikle doludur. Şehirde nerede ve neden çaldıklarını anlayamayacağınız davullar duyabilirsiniz mesela. Ya da şarkı söyleyen rickshaw şoförleri heryerdedir. Hayatlarının içinde böyle teklifsiz eğleşke tadında, minik festivaller olunca sinemalarında da ummadık yerlerde dans ve müzik arası verilmesi normal bir durum. Biz romanlar için kapı gıcırtısına oynarlar derken, onlar da bize “çalgısız yaşayamaz, ölürleeer” diyerek cevap verirler ya; ona benzer bir durum işte.
En az bizim kadar çay düşkünü bir memleket hayal edin
‘Hindistan da bir çay memleketidir aslında’ desek çok yanlış bir şey söylemiş olmayız. Darjjeeling’di yeşil çaydı Hindistan meşhur çaylar zaten. En az bizim kadar çay hastası memleket ama çeşit daha fazla. Süt ve baharat kullanılarak yapılan çaylar seyyar olarak satılıyor her köşe başında. Sadece siyah çayın müptelası biz Türkler için denenecek türlü ‘Chai’lerle dolu Hindistan.
Hindistan’da sosyalleşmek
Kalabalık şehirlerde insanların birbirlerine mesafeli oldukları gerçektir ama Hindistan için bu böyle değil. Sıcak kanlı insanların memleketi hasılı kelam. Sokaklarda enteresan şeyler satan abiler; nerelisin, nerden geldin, çoluk çocuk nasıl gibi koyu muhabbetlerle yapıyor işlerini. Bizdeki midyeci misali düşünün işte:).