2021 yılının başlarında Raja ve Priti Narasimhan isimli iki Hindistan vatandaşı, “kamusal alanda tükürmeyi bırakın” sloganıyla Hindistan’ın tamamını kapsayan uzun bir yolculuğa çıktı. Raja ve Priti çifti, yanlarında taşıdıkları megafonlarla halka yere tükürme karşıtı sloganlarını dinletiyor. Gazetelerde ya da televizyonlarda denk geldiyseniz, Harasimhan çiftinin büyük bir halk sağlığı sorununa karşı mücadele ettiğinin farkındasınızdır. Hindistan sokakları ne yazık ki tükürüklerle bezenmiş durumda. Ülkeye adım attığınız an sokaklarda balgamlı tükürük ya da betel cevizi çiğneyenlerin kanlı tükürüklerine rastlayabilirsiniz. Hindistan’daki tükürme sorunu öyle bir hal almış ki bu durum Kalküta şehrinin simgesi olan Howrah Köprüsü’nü dahi tehdit ediyor. Narasimhan çifti de bu sebeple tüm ülkeyi dolaşarak, Hindistan’ı yere tüküren insanlardan korumaya çalışıyor. Gelin, Hindistan’ın yere tükürmeye karşı verdiği savaşın hikayesine birlikte bakalım.
Hindistan’ın Pune şehrinde yaşayan Priti ve Raja çifti, 2010 yılından beri yere tükürme sorununa karşı büyük bir mücadele veriyor
Konuyla ilgili sık sık atölyeler düzenleyen çift, çeşitli kampanyalarla temizlik çalışmaları gerçekleştiriyor. Harasimhan çifti gibi birçok insan yere tükürmenin önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu düşünüyor. Ancak Hindistan yönetimi sokağa tükürme sorunu karşısında etkili bir çözüm yolu bulamıyor. Geçtiğimiz yıllarda Mumbai yönetimi, yere tükürenleri uyarması için gönüllü denetçiler görevlendirdi. Buna rağmen insanların yere tükürmeleri göz ardı ediliyor.
Koronavirüs salgını çıktıktan sonra yetkililer, Afet Yönetimi Yasası uyarınca ciddi önlemler almaya başladı
Salgının ilk dönemlerinde hapis ve yüksek para cezalarıyla tükürmenin önüne geçmek için kayda değer adımlar atıldı. Yine de Hindistan’daki insanlar yürürken, araba kullanırken, uzanırken, otururken kısaca her zaman tükürmekten çekinmiyor. Yere tükürme eylemi kadınlardan çok erkeklerin sahip olduğu bir alışkanlık. Hatta Hindistan Telegraph gazetesinin editör yardımcısı Uddalak Mukherjee, yere tükürme davranışının toksik erkekliği besleyen bir eylem olduğunu savunuyor.
Hindistan’da tükürmeye yönelik tutumlar hijyen sorunlarının çok daha ötesine geçiyor
Narasimhan çiftine göre insanların boş vakit geçirmekten duyduğu öfke, yere tükürmenin en temel nedeni: “Yapacakları daha iyi bir şey yok. Ya da basitçe bunu yapmayı kendilerine hak olarak görüyorlar.” Hindistan sadece son dönemlerde değil uzun tarihi boyunca tükürme sorunuyla karşı karşıyaydı. Bazı tarihçilere göre bu davranış, Hindu gelenekleriyle bağlantılı. Yere tükürmek, bedensel saflığı korumak için vücut salgılarını dışarı atma düşüncesine dayanıyor olabilir. Öyle ki bazı kişiler kötü bir gün geçirdikten sonra içindeki kötülüğü dışarı atmak için yere tükürüyor.
Sağlık uzmanları, bu mücadeleyi kazanmak için insanların neden yere tükürdüğünü anlamaya çalışmak gerektiğini söylüyor
Tütün çiğnemek, Bollywood filmlerinde tükürmenin temsil edilmesi ve sporcuların kamera karşısında yere tükürmeleri, bu sorunu toplumsal olarak kabul edilebilir kılıyor. Mikropların nasıl yayıldığına dair bir farkındalık oluşturmak, davranış değişikliğine neden olabilir. Ancak son dönemlerde Hindistan hükümetinin yere tükürme konusunda verdiği mücadele zayıflamış durumda. Yine de Raja ve Priti çifti gibi insanlar, tükürme alışkanlığını ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalar yapmaya devam ediyor.
Kaynak: 1