Çin, köklü tarihi ve kadim kültürüyle dünyanın en ilginç ülkelerinden biri. Öte yandan uzun bir zamandır dünyanın en kalabalık ülkesiydi. Ancak en kalabalık nüfusa sahip ülkelerin yer aldığı listede sıralama değişti. Birleşmiş Milletler verilerine göre Hindistan, Çin’i geride bırakarak dünyanın en kalabalık ülkesi oldu. Detaylara birlikte bakalım.
Birleşmiş Milletlerin kısa süre önce açıkladığı verilere göre Çin’i geride bırakan Hindistan dünyanın yeni en kalabalık ülkesi oldu
Birleşmiş Milletler Dünya Nüfus Gösterge Tablosu’na göre Hindistan’ın nüfusu 1 milyar 428 milyonun üzerine çıktı
Kısa süre öncesine kadar dünyanın en kalabalık ülkesi unvanını elinde bulunduran Çin’in nüfusu ise 1 milyar 425 milyonda kaldı. Hindistan, toplam dünya nüfusun yaklaşık 5’te 1’ine ev sahipliği yapıyor. Hindistan’ın nüfusu Avrupa, Afrika ve Amerika kıtalarındaki ülkelerin toplam nüfusundan daha fazla.
Dünyanın en kalabalık ülkesi olmak Hindistan’a bazı avantajlar sağlasa da önemli sorunları da beraberinde getiriyor
Örneğin sürekli artan nüfus nedeniyle hükümet, ciddi bir istihdam sorunu ile mücadele ediyor. Bununla birlikte Hindistan’da tarım ile uğraşan insanların sayısı gün geçtikçe azalıyor. Bu nedenle ülkede, ilerleyen dönemde ciddi bir gıda krizi yaşanabileceği ifade ediliyor. Ancak Hindistan ekonomik açıdan doğru adımlar atarsa dünyanın en hızlı gelişen ülkelerinden biri olabilir.
Nüfusunun yarısının 30 yaşın altında olduğu Hindistan, önümüzdeki yıllarda dünyanın büyük ekonomilerinden birine dönüşebilir
Hindistan, halihazırda Asya’nın en büyük 3. ekonomisi konumunda. Şayet, artan insan kaynağını doğru şekilde kullanabilirse, önümüzdeki süreçte son derece güçlü bir ekonomiye sahip olabileceği ifade ediliyor. Çünkü Hindistan’daki nüfusun önümüzdeki dönemde de artmaya devam edeceği dile getiriliyor.
Hindistan nüfusu artarken, Çin nüfusu azalıyor. Çin nüfusunun 2050 yılında 1 milyar 317 milyona gerilemesi bekleniyor
Uzmanlar, aynı tarihte Hindistan nüfusunu ise 1 milyar 668 milyona ulaşacağını tahmin ediyor. Çin Ulusal İstatistik Bürosu, ülke nüfusunun 62 yıl aradan sonra ilk kez 2022 yılında azaldığını açıklamıştı. 2022, Çin’deki doğurganlık oranının 1961’den bu yana en düşük oranda kaldığı yıl olmuştu.
Kaynak: 1