Süper besin olarak bilinen Hindistan cevizi yağı faydaları saymakla bitmiyor. Hindistan cevizi yağını birçok farklı şekilde değerlendirmek ve olumlu sonuç almak mümkün. Cilde sürerek, öğünlere ekleyerek ya da ışıl ışıl saçlara sahip olmak için kullanılabilir. Hindistan cevizi yağı, tropik meyvenin beyaz kısmından elde ediliyor. Oda sıcaklığında bekletilen mucizevi yağ katı bir kıvam alabiliyor. Ancak ısıtıldığında ise eriyor ve yağ haline dönüşüyor. Hindistan cevizi yağı, sindirimi kolay yağ asitleri içerisinde yer alır. Antimikrobiyal ve antifungal özelliğe sahip bu değerli yağ vücutta da çoğu zaman yağ olarak depolanmaz. Bir yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı yaklaşık olarak 120 kaloriye denk gelir.
Tropikal iklimde yetişen palmiye ağacından toplanan Hindistan cevizi, sağlık açısından da oldukça faydalı. Kahverengi liflere sahip, kabukları içerisinde beyaz bir kısım bulunan Hindistan cevizinin hem yağının hem de sütünün birden fazla faydaya sahip olduğunu söyleyebiliriz. Hindistan cevizi yağı sağlığa olan sayısız faydaları nedeniyle uzun yıllardır doğal bir tedavi aracı olarak kullanılıyor. Egzamadan, diş eti hastalıklarına ve şişkinliğe dair birçok alanda Hindistan cevizi yağının işe yaradığı gözlemlenmiş. Hindistan cevizi yağı ne işe yarar? Hindistan cevizi yağı saç maskesi nasıl yapılır? Hadi gelin detaylara yakından göz atalım.
Hindistan cevizi nedir?
Tropikal Hindistan cevizi (Cocos nucifera), palmiyegiller familyasından tropik bölgelerde yetişen ve meyvesi tüketilebilen bir palmiye türü. Hindistan cevizinden lif de elde edilebilir. Ayrıca meyvenin beyaz ve etli kısmından elde edilen toz tanecikler pastalarda süsleme amaçlı kullanılabilir. Boyu 25 metreyi aşan Hindistan cevizinin suyu mayalanarak bir tür “palmiye şarabı” elde edilir. Bu değerli ağacın meyvesinden elde edilen bir sıvı da tıpta kullanılmakta. Hindistan cevizi belli bir yaşa ulaştıktan sonra meyve verir. Yaklaşık 60 yıl kadar meyve vermeye devam eder ve 100 yıl civarı yaşar. Genellikle toz hâlinde ya da yağ şeklinde satışı yapılır. Meyvenin sert kabuğunun alt tabakasında hindistan cevizi suyu dediğimiz yoğun bir sıvı yer alır.
Hindistan cevizi yağı faydaları nelerdir?
- Hindistan cevizi yağı, masaj esnasında tercih edildiğinde kan basıncı dengesini sağlar.
- Masaj esnasında vücutta devam eden kas ağrısı, eklem ağrısı gibi problemlerin de çözümüne fayda sağlar.
- Yine masaj süresince vücudun yağı hapsetmesi ile tende yumuşama ve nemlenme görülür.
- Hindistan cevizi yağı; vücutta yer alan sedef, mantar, egzama gibi hastalıkların oluşmasına engel olur.
- Cilt üzerinde koruyucu kalkan görevi görür, bakteri ve mikrop artışına izin vermez.
- Yemeklerden önce bir çay kaşığı Hindistan cevizi yağı tüketilirse iştahı engellenecek ve tüketim miktarı azalacaktır.
- Hamilelik döneminde Hindistan cevizi yağı sayesinde çatlaklar en aza iner.
- Hindistan cevizi yağı troid bezinin düzenli çalışmasına destek olur.
- Hindistan cevizi yağı kalp ve damar hastalıklarında fayda sağlar ancak hekime danışılarak kullanılmalıdır.
- Reflü başlangıcında olan kişiler için mideye iyi gelir.
- Karaciğeri güçlendiren bir besindir.
- Mide ve bağırsakla ilgili birçok rahatsızlık için Hindistan cevizi yağı kullanılarak tedavi ve rahatlama sağlanabilir.
- Hindistan cevizi yağı yüze faydaları ile de oldukça popüler. Akne oluşumunu önlüyor.
Hindistan cevizi yağının yan etkileri nelerdir?
Hindistan cevizi yağının yan etkilerinin olduğu pek bilinmez ancak onun da yan etkileri bulunduğunu hatırlatalım. Üstelik mevcut yan etkiler dikkat edilmediği takdirde tehlikeli hale gelebilir. Bu nedenle bilgi edinmek ve bu yan etkilerle karşılaşılması durumunda erken önlem almak önemli. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki hindistan cevizi yağının sağlık için faydaları saymakla bitmiyor. Yağın faydaların büyük bir kısmı içeriğindeki orta zincirli yağ asitlerinden geliyor. Bu yağ asitlerinin kolayca sindirilmeleri ve hemen yağ olarak depolanmamaları oldukça önemli noktalardan. Ayrıca bu asitler mikrop ve mantar karşıtı özelliklere de sahip. Hindistan cevizi yağı faydaları arasında kalp sağlığına iyi gelmekten, böbrek fonksiyonlarına kadar çok sayıda yarar sayabiliriz. Ancak yan etkileri hakkında da bilgi sahibi olmak önemli. Hindistan cevizi yağı mevcut piyasada sızma hindistan cevizi yağı ve ticari hindistan cevizi yağı olarak iki farklı şekilde bulunmakta. Saf sızma hali yağın en saf ve işlenmemiş formu olduğundan faydaları daha fazla ve neredeyse hiç yan etkisi bulunmamaktadır. Ancak çoğumuzun kullanmış olduğu ticari formu işlenmiş bir versiyon olduğu için bazı yan etkileri bulunur. Hindistan cevizi yağı satın alırken saf olmasına dikkat etmenizi öneririz.
Nasıl kullanılır?
Hindistan cevizi yağı kullanım süreci için özel ve meşakkatli bir hazırlık gerektirmiyor. Direkt olarak yağı kavanozdan alıp yemek tariflerinize ilave edebilirsiniz. Hindistan cevizi yağı, katı ve yoğun dokusu nedeniyle az miktarda salata yağı olarak kullanılır. Yine bu nedenle pişirme işlemlerinde daha yaygın olarak kullanıldığını söyleyebiliriz. Toz formda bulunan hindistan cevizi ürünlerinin raf ömrü uzun olur. Bu nedenle mutfakta sıklıkla tercih sebebidir. Ortamın nemine ve ısısına göre değişen taze kalma süreleri bulunur. Ürünün bozulup bozulmadığını kokusundan da kolayca anlayabilirsiniz. Saçlarınızın ışıltısını artırmak ve yıpranmasını önlemek için saçlarınıza düzenli aralıklarla hindistan cevizi yağı uygulayabilirsiniz. Kullanılan bu yağ, saç derisine mineral yağlardan çok daha iyi nüfuz edecektir. Cildinizde yaşayan bakteriler istenmeyen kokular üretebilir. Hindistan cevizi yağı güçlü antibakteriyel özelliğe sahip olduğu için bu durum onu kimyasal içermeyen harika bir doğal deodorant haline getirir. Ayrıca bu mucizevi yağı bacaklarınız, kollarınız ve dirsekleriniz için harika bir nemlendirici seçeneği olarak tercih edebilirsiniz.
Bonus: Hindistan cevizi yağı saç bakım maskesi
Malzemeler
- 1 su bardağı sıcak su
- Tarak
- 1 fincan saf Hindistan cevizi yağı
- Saç bonesi
- 1 adet kase
Uygulanışı
Hindistan cevizi yağı saça faydaları ile de biliniyor. Peki hindistan cevizi yağı saça nasıl uygulanır? Hindistan cevizi yağını sürülebilir kıvama dönüştürmek için; bir kaseye bir bardak sıcak su ekleyin. Bir fincan Hindistan cevizi yağını bu kasenin içine koyun. Hindistan cevizi yağı sıcak suyun etkisiyle beraber eriyecek ve sürülebilir kıvama ulaşacak. Eriyen Hindistan cevizi yağını saç deriniz başta olmak üzere tüm saçınıza uygulayın. Bu işlem sırasında saç derinize hafifçe masaj yapmayı sürdürün. Hindistan cevizi yağı nemli saça çok daha kolay bir şekilde yayılacaktır. Bu maskeyi uygularken saçınızın nemli olmasında fayda var ancak kuru da uygulama yapabilirsiniz. Kesinlikle çok ıslak saça uygulamamanız gerektiğini hatırlatalım. Hindistan cevizi yağını tüm saçınıza eşit miktarda dağıtabilmek için saçlarınızı uygulama esnasında tarayın. İşlemin ardından saçınıza bir saç bonesi takın ve en az 35 dakika bu şekilde saçlarınızı bekletin. Tercihe göre bu şekilde bir gece uyuyabilirsiniz. Maske çok daha etkili olacaktır. Hindistan cevizi yağı saçınızda ne kadar uzun süre bekletilirse etkisi o kadar fazla ve kalıcı olur. Son adım olarak saçınızı ılık su ve saç tipinize uyumlu bir şampuan ile temizleyerek maskeyi saçınızdan güzelce arındırın. Yumuşaklığı ve parlaklığı siz de hissedeceksiniz.
İlginizi çekebilir;
Afrika’nın En Değerli Yağı: Shea Yağı Nedir, Faydaları Nelerdir?
Kekik Yağı Ne İşe Yarar, Nasıl Kullanılır, Faydaları Nelerdir?
Son Yılların Popüler Şifalı Bitkisi: Kırmızı Kantaron Yağı Nedir, Faydaları Nelerdir?
Şifa Kaynağı: Çay Ağacı Yağı Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?