Güneş tutulmaları, tarih boyunca insanların ilgisini çekmiştir. Bu büyüleyici gök olayı; Güneş, Ay ve Dünya tamamen veya kısmen aynı hizaya geldiğinde gerçekleşir. Nasıl hizalandıklarına bağlı olarak tutulmanın türü değişebilir. Ay, Güneş ile Dünya arasından geçerek Güneş’in yüzünü tamamen kapattığında tam güneş tutulması meydana gelir. Halkalı güneş tutulmasında ise, Ay yine Güneş ile Dünya arasından geçer, ancak Güneş’i tam örtmez. Bu şekilde Güneş, Ay’ın etrafında ateş çemberi adı da verilen bir halka gibi görünür. Hibrit tutulma ise en kısa tanımıyla halkalı tutulma ve tam tutulmanın birleşimidir. Çok nadir gerçekleşir. Şimdi 20 Nisan’da yaşanacak hibrit tutulma ile ilgili detayları inceleyelim.
Güneş tutulması; Ay, Güneş ile Dünya arasından geçtiğinde gerçekleşiyor
Güneş tutulmalarının, tam, parçalı ve halkalı olmak üzere üç farklı türü vardır. tam Güneş tutulması Ay, Güneş’i tamamen örttüğü zaman gerçekleşir. Ay’ın Güneş’i kısmen örtmesine ise parçalı tutulma denir. Eğer tutulma; Ay, Dünya’dan uzakta olduğunda gerçekleşirse Güneş’in kenarları Ay’ın çevresinde bir halka ya da “ateş çemberi” şeklinde görülür. Buna da halkalı tutulma denir.
20 Nisan’da gerçekleşecek güneş tutulması için geri sayım başladı!
Nisan ayında çok nadir görülen “hibrit” bir güneş tutulması gerçekleşecek. Hibrit tutulma için tam ve halkalı güneş tutulmalarının birleşimi diyebiliriz. Peki, bu nasıl oluyor? Bu tarz tutulmalar genellikle halkalı olarak başlar, sonra tam tutulmaya dönüşür ve halkalı olarak biter. Dünyanın her yerinden farklı bir şekilde görülecek olan inanılmaz doğa olayını ne yazık ki ülkemizden izleyemeyeceğiz.
Her yerden farklı görünecek
Hibrit tutulmayı dünyanın farklı yerlerinden insanlar, farklı şekilde görecek. Bunun nedeni Dünya’nın yuvarlak ve üç boyutlu olması. Herhangi bir anda, Dünya’nın farklı noktaları Ay’a daha yakın ya da uzak olabilir. Buna bağlı olarak da bazı yerlerdeki insanlar tutulmayı halkalı olarak görürken, diğerleri tam olarak izleyebilir.
Hibrit tutulma en son 2013 yılında gerçekleşti
Bu doğa olayını en son 10 yıl önce yani, 3 Kasım 2013 tarihinde yaşadık. 20 Nisan’dan sonra ise 5 Kasım 2031’e kadar başka hibrit tutulma görmeyeceğiz.
İlginizi çekebilir:
Kanlı Ay Tutulması Nedir? Ay Tutulması Ne Zaman Başlayacak, Nerelerden Gözlenebilecek?