Öğrenci olmak zor bir iştir, şimdiye kadar öğrenci hayatını yaşamış olup bunu reddedebilecek bir insan yoktur sanırım. Her ayın ilk haftası arkadaşlarla “kyk gelince şuraya gidelim, şunu yapalım” muhabbetleri başlar. Eee, hal böyle olunca yemeğe ayrılan bütçe oldukça minimum olur. İşte tam da bu yüzden bu yazının devamını incelemek ay sonuna kadar hem karnınızı doyurur hem de sizi arkadaşlarla yapılan planlardan mahsur bırakmaz.
1.Mantarlı omlet
Maalesef çoğumuz mantara gereken değeri vermiyoruz ama aslında keşfedilmesi gereken bir cevher. Her türlü yemeğin içine lezzet katan, pişmesi maksimum 5 dakika filan alan ve en önemlisi gayet uygun fiyata çok fazla miktar alınabilen bir yiyecek. E yumurta da zaten çoğumuzun severek yediği bir şey. Yumurta sevmeyenler üzülmesin yazının devamında yumurtasız boool boool tarif fikri var. Gelelim asıl soruya, peki biz bunu nasıl yapacağız? Öncelikle mantarları soymanız gerekiyor, ama ben bunun opsiyonel olduğuna inanıyorum. Soymadan da gayet doğrayıp tavaya atabilirsiniz. Mantar önce kendi suyunu salar, bu yüzden yağ mantar suyunu salıp çektikten sonra eklenmeli. Zaten yağ eklediğiniz aşamada mantarlar çoktan pişmiş oluyor. Üstüne yumurtalarınızı ister çırpın, ister lop kırın tamamen zevkinize kalmış. Ve taaa daaa. Yemeğiniz hazır, afiyet şifa olsun diyelim.
2. Lavaş tost
Marketten bir paket sevdiğiniz çeşit lavaş ve bir de tost peyniri almanız size pizza mı yoksa tost mu yediğinizi unutturacak kadar güzel bir yemek yapmanıza yardımcı olabilir. Tamamen buzdolabınızdaki malzemeleri kullanarak yağmanız gereken, doğaçlanınca daha lezzetli olan bir tarif bu. Açlığınıza göre bir lavaşı ikiye katlayarak da yapabilirsiniz veyahut da bir lavaş alta bir lavaş üste olmak üzere iki lavaştan yapıp tıka basa doyabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey lavaşın içerisine tost peynirini koymak, seviyorsanız salça sürmek, belki domates koymak, varsa zeytin eklemek ve altın dokunuş olarak baharatlar. Kekik kesinlikle çook yakışıyor, denemekten çekinmeyiniz. Tavada arkası ve önü kızarana kadar pişirin, dilimleyin ve yiyin gitsin.
3. Tavada börek
Ay yok artık demeyin, eminim çoğunuz bu tarife aşinasınız zaten. Ve bu tarif tek kişilik de değil bayaaa 3-4 kişiyi rahat rahat doyurur. 2 yufkaya ve birazcık peynire ihtiyacınız var. Tavayı biraz yağlayıp bir tane yufkayı tavanın içerisine düzgünce koyun. Diğer yufkayı küçük küçük koparın birazını altına birazını da üstüne kullanacaksınız. Alt kata parçaladığını yufkalardan yeterli kalınlıkta olacak şekilde yerleştirin ve arasına peynirinizi ekleyin. Peynirin üzerine tekrar yufka koyun. İlk kata serdiğiniz yufkanın kalan kısmını üstüne kapatmadan önce bir yumurta ve biraz süt çırpıp dökün ki hem yumuşak hem de çıtır olsun. Tavanın altını açın alt kat kızarana dek pişirin, bir tabak yardımıyla çevirerek üstte kalan kısmını da pişirin.
4. Tek tencerede makarna
Bu maddede klasik öğrenci yemeği olan makarnayı yine tek tencerede, ekstra bulaşık çıkarmadan, fakat daha da -zaten makarnanın başlı başına lezzetli olduğunu varsayarak- lezzetli bir hale getirmek aslında çok basit. Hangi sosu sevdiğinize göre tarif şekillendirilebilir, tamamen sizin yaratıcılığınıza kalmış, yani bu tarifin kremalı tavuklu olması “BU MAKARNA SADECE BÖYLE YAPILIR” demek asla ve asla değil. Yapmanız gereken şey çok basit, önce tencerenize biraz zeytinyağı ekleyin ve üstüne sarımsak doğrayarak kavurun. Bu aşama makarnaya gerçekten lezzet ekliyor, o yüzden bence atlanmamalı. Üstüne küp küp dilimlediğiniz tavuk göğsünü ekleyip iyice kavurduktan sonra içine 1 bardak süt, 1 yemek kaşığı kadar tereyağı ve 300 gram kadar dilediğiniz çeşit makarnayı ekleyin. Son olarak baharatlarını da ekleyerek karıştırın. Makarnanın haşlanması süresi süt içerisinde olduğu için normalden daha uzun sürüyor, şaşırmayın. Yaklaşık 20 dakikada makarnanız piştikten sonra damak zevkinize göre parmesan, kaşar, mozzarella vs. gibi peynirler ekleyebilirsiniz. Kıvamı koyu gelirse istediğiniz kıvama gelene kadar -karıştırarak eklemek şartıyla- süt ekleyebilirsiniz. Malzemesi ilk bakışta göze çok gelebilir, ama dışarıda aynı makarnanın tek tabağına verdiğiniz parayla kendiniz birden fazla kez yapıp yiyebilirsiniz.
Bonus: 20 dakika çok uzun diyenler için de şunu söylemek istiyorum, maalesef ki bir kafede de sipariş verdiğimizde 20 dakika bekliyoruz, belki de daha fazla…
5. Kış sebzesi şöleni
Önümüz kış, o zaman bu tarifte sebze severler için olsun. Hem sıcak hem soğuk yiyebileceğiniz, hem hastalıklara karşı bünyenizi güçlendirecek, hem de tek tencerede hemen yapıp yiyebileceğiniz çok lezzetli bir kış yemeği bu. 1 soğan, 1 büyük veya 2 küçük kereviz, 1 patates ve 2 havuç, tüm malzemeler bunlar. Hepsini güzelce yıkayıp küp küp doğradıktan sonra aynı anda tencerenin içerisine atıyoruz. Üzerine yarım portakalın suyunu sıkıp eklemelisiniz ki asıl lezzet veren şey bu portakal suyu. İçine bir kaşık şeker, tuz, karabiber ve diğer sevdiğiniz baharatlı ekleyin ve kapağını kapatıp orta ateşte 20-25 dk kadar pişirin. Pişirme kıstasınız kereviz ve patateslerin yumuşaması olmalı, o yüzden bir gözünüz yemekte olsa fena olmaz. Sıcak sıcak ya da meze gibi soğuk servis ederek tüketebilirsiniz, afiyet olsun.
6. Meksika fasulyeli salata
Yine hem sebze, hem de vegan ve vejetaryenlere hitap eden, hatta hiç pişirmeden 10-15 dakika içerisinde hazır olacak bir salata tarifi var. Bu salatada miktarlar tamamen damak zevkinize kalmış, o yüzden sadece ihtiyacınız olan malzemeleri söyleyeceğim. Konserve meksika fasulyesi, mısır ve közlenmiş kırmızı biber, renkli biberler, turşu, kırmızı soğan ve sarımsak, son olarak da çeri domates. Dilediğiniz malzemeden istediğiniz miktarda koyarak karıştırın, üzerine biraz limon suyu, zeytinyağı ve baharat ekleyin. Hoop yemek hazır.
7. ZEYTİNLİ VE PATATESLİ TAVUK TARİFİ
Kemiksiz tavuk butlarını biraz yağ koyduğumuz tencerenin içine ekleyip her iki tarafını da 3-4 dakika olmak tartıyla pişiriyoruz. Bu sürede yanına eklemek için küp küp patates doğrayıp, yarım bardak kadar yeşil zeytinin çekirdeğini çıkarıyoruz. Bir kaç diş kadar da sarımsak doğrayıp ekliyoruz. 1 adet limonu da halka halka dilimledikten sonra bütün malzemeleri tavuğun yanına ekleyip limonu da üstüne koyuyoruz. 1 su bardağı tavuk suyunu da ekleyip kısık ateşte 40-45 dk kadar aheste aheste pişmesi gerekiyor ki bütün lezzetler birbirine karışsın. Pilavın yanında sıcak sıcak afiyetle yiyebilirsiniz.
8. Cacık gibi ama olmayan salata
Yine pişmeyen, basit bir salata tarifi. İhtiyacınız olan şeyler; yoğurt, sarımsak, dereotu, taze soğan, turp, salatalık ve bir limon. Tava yoğurdu ya da süzme yoğurt gibi daha koyu kıvamlı yoğurtlar kullanırsanız daha kremamsı bir dokusu olacaktır. Yoğurdun üstüne yarım limon suyu ve bir diş sarımsak, tuz, karabiber ekleyerek pürüzsüz olana kadar çırpın -elinizle çırpın ki sulanmasın-. Kalan malzemeleri doğrayın ve yoğurdun üzerine ekleyin, isterseniz baharatlandırın. 15 dakikada yemeniz için sizi bekleyen güzeldir salatanız hazır olacak.
Kaynak: 1