Okul hayatımızın başlarında ilk olarak ona ihtiyaç duymaya başladık. 2+2’nin 4 ettiğini, 6 kere 6’nın çarpımından elde edilen rakamın 36 yaptığını basamak basamak keşfettik ve zorluk yaşadığımızda ona başvurduk genellikle. Bakkal hesabından, baş edilmesi zor büyük rakamlara kadar hesap makinesi her zaman kurtarıcı oldu. Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin, hesap makinesi fonksiyonu her zaman, her şekilde gelişen teknolojiye uyum sağladı. Sağlamak zorunda da… Rutin hayatımızda çok farkında olmasak da, hesap makineleri hayatımızın olmazsa olmazlarından biri.
Hesap makinesini günümüzde kullanmayan yok; aklımıza takılan basit bir şeyi hesaplamaktan, işin içinden çıkamadığımız büyük rakamlara kadar birçok şeyi hesaplamamızda yardımcı oluyor.
Günümüzde telefon ve bilgisayarlarımızda da bulunan hesap makinesinin gelişim sürecinde, birçok bilim insanı bu alanda çalışmalar yaptı.
Çünkü matematiksel işlemler, tarihin her döneminden herkesi zorlayan ve ihtiyaca talep eden bir şeydi.
Milattan öncesinde Roma, Yunan, Mısır, Çin gibi uygarlıklarda bilim adamları bu alanda çeşitli arayışlara yöneldi.
Değişik boyut ve özelliklerde yapılan ve en önemlisi de elektronik olmayan hesap makineleri insanlığa hizmet etti.
Ünlü matematikçi Pisagor, milattan önce 560 yılında çarpım tablosunu bularak insanların çarpma işlemleriyle tanışmasını sağladı.
Orta Çağ’da da üzerinde çalışılan hesap makinesi beklentiyi hiçbir zaman karşılayacak seviyede olmadı.
Ta ki İskoç matematikçi John Napier’in logaritmayı keşfetmesi ve bunu makineleştirerek, tüm matematiksel hesapların makineyle hesaplanmasının önünü açmasına dek.
1642 yılında ise Pascal’ın basit düzeyde toplama ve çıkarma işlemi yapan ilk basit hesap makinesi ile bir adım daha ilerleme sağlandı.
1671 yılına gelindiğinde, Leibniz arka arkaya toplama ilkesine dayanan ilk çarpma makinesini yapmayı başardı.
Bilgisayarların dayandığı ilkeye göre hazırlanan, daha ileri seviyedeki ilk hesap makinesi ise 19. yüzyılda İngiliz Charles Babbage tarafından geliştirildi.
1940’lı yıllarda elektrik ve elektromanyetik teknolojisinde yaşanan gelişmelerin hız kazanmasıyla, kısa sürede hızlı ve doğru sonuç veren ilk hesap makineleri ortaya çıktı.
Daha küçük boyutlarda ve kullanışlı bir arayüze sahip bu makineler, günümüzdeki hesap makinelerinin atası sayılır.
Kaynak; 1, 2, 3,