Elon Musk “Her şeyin uygulaması” vizyonu doğrultusunda Twitter’ı X olarak yeniden markalaştırdı. Bu durum beraberinde, Musk’ın Çin’deki mega uygulama WeChat’i taklit ettiği iddialarını getirdi. Musk’ın Twitter’ı satın aldıktan sonra aldığı her karar çok büyük tartışmaların yaşanmasına neden olmuştu. Öyle ki başlangıçta App Store, Twitter’ın adını tek bir harfle değiştirmesine izin vermedi. Hali hazırda birçok kullanıcı da X yerine uygulamaya Twitter demeye devam ediyor. Fakat Elon Musk bunlardan hiç etkilenmemiş gibi görünüyor.
Peki Elon Musk, diğer uygulamaları geçersiz kılan “her şey uygulamasını” geliştirme hedefini gerçekleştirebilecek mi? Elon Musk’ın ne yapmaya çalıştığını ve başarılı olma ihtimalinin neler olduğunu sizler için listeledik. İşte her şeyin uygulaması X hakkında bilinmesi gerekenler?
Elon Musk, Twitter’ı neden X olarak yeniden markalaştırdı?
Twitter isminin X olarak yeniden markalaştırılması kesinlikle cesur bir hamleydi. Elon Musk’ın Twitter’ı 44 milyar dolara satın alması önemli bir ödeme olarak görülmedi. Fakat Twitter’ın değerinin büyük bir kısmı sadece markada yatıyordu. Twitter tüm dünyada tanınıyor ve kullanılıyor. Ayrıca “tweet ” gibi kelimeleri de yeniden tanımlıyordu. Elon Musk, adını X olarak değiştirerek ve tweet’ten vazgeçip gönderi kelimesini tercih ederek bu marka değerinin önemli bir kısmına el koymuş gibi görünüyor.
Ancak Twitter’ın X’e dönüşmesi sadece bir isim değişikliğinden çok daha fazlası; Musk’ın uzun süredir devam eden vizyonunun yalnızca bir sonucu. Dünya yeniden markalaşmayla şaşkına dönmeden önce Musk, platforma yönelik beklentileri hakkında ipuçlarını çoktan veriyordu. Twitter’ın satın alınmasından haftalar önce Musk attığı bir tweet’te “Twitter’ı satın almanın, sadece bir sosyal medya platformunun çok ötesine geçen her şeyin uygulaması X’i yaratmaya yönelik stratejik bir hamle olduğunu” öne sürmüştü. Twitter markası ne kadar güçlü olursa olsun, kullanıcının dijital yaşamının birçok yönüne hitap eden bir uygulama için uygun bir isim olarak görmediği oldukça açıktı.
İsim değişikliği her zaman gündemdeydi, fakat neden X?
Elon Musk’ın bu isme biraz takıntılı olduğunu söylemek muhtemelen doğru olur. Üstelik Elon Musk, X’i bir şirket olarak ilk kez yaratmaya çalışmıyor. Musk, 1999 yılında X.com adında bir çevrim içi banka kurdu. X.com için orijinal vizyonu, onu “tüm finansal ihtiyaçlar için tek durak her şey mağazası” haline getirmekti. Bu şirket daha sonra Confinity ile birleşti ve bugün PayPal olarak bildiğimiz şirket haline geldi. Musk, PayPal’da çalıştığı süre boyunca X ismini yeniden canlandırmaya çalıştı ancak başarısız oldu. Havacılık ve uzay üreticisi ve uzay taşımacılığı şirketi SpaceX olarak adlandırıldı ve görünüşe göre buradaki X keşif anlamına geliyor. Twitter’ı yeniden markalaştırmasından bu yana, X.com artık Twitter.com‘a yönlendiriliyor.
Musk’ın Twitter’ı bir sonraki süper uygulamaya dönüştürme fikri, Çin’deki WeChat gibi Asya’daki popüler çok işlevli platformlarla benzerlik gösteriyor. Geçtiğimiz yıl bir podcast röportajında Musk, ABD’de bir süper uygulamaya duyulan ihtiyacı vurgulayarak, ülkenin ya Twitter’ı buna dönüştürmesi ya da tamamen yeni bir şey başlatması gerektiğini öne sürdü. Çok sayıda günlük iş için WeChat’e güvenen Çin ile paralellikler kuran Musk’ın X vizyonu, birden fazla işlevi entegre ederek kullanıcılara kesintisiz ve kapsamlı bir dijital deneyim sunan bir platform yaratmak olacak.
İlginizi çekebilir:
Daha İyi Bir Kullanıcı Deneyimi İçin Instagram Reklamları Nasıl Kapatılır?
Her şeyin uygulaması X içerisinde hangi özelliklerin olması beklenebilir?
Elon Musk’ın X için hedefleri arasında Twitter’ın sosyal etkileşimlerinin ötesine taşımak ve dijital bir ekosistem yaratmak yer alıyor. X’i, kullanıcıların yalnızca iletişim kurabileceği bir yer olmasının yanı sıra sayısız başka işlevleri de yerine getirebileceği bir “dijital şehir merkezi” olarak tasarlıyor. Musk, X’in video yayınlamaktan ödeme yapmaya kadar dijital ihtiyaçlar için tek duraklı bir çözüm olmasını istiyor.
Musk’ın vizyonu tam olarak gerçekleştiğinde görmeyi bekleyebileceğimiz bazı özelliklere bir göz atalım. Bunlardan bazıları Elon Musk tarafından zaten ima edilmişken, diğerleri X’ten bekleyebileceğimiz doğal ilerlemeler olacak. İşte “her şeyin uygulaması X” için beklenenler?
Mesajlaşma
X’e dönüşüm, yeni bir iletişim çağını başlatmayı amaçlıyor. Twitter’ın doğrudan mesajlaşma özelliği olsa da X, bu deneyimi yükseltmeyi amaçlıyor. Kullanıcılara gizlilik ve güvenlik konusunda güvence vermek için uçtan uca şifrelemeyi öngörebiliriz. Ayrıca, sohbetler daha dinamik hale gelerek multimedya paylaşımına ve hatta belki de sesli veya görüntülü aramalara olanak tanıyabilir. Bu, X’i sadece bir sosyal medya platformunun ötesinde Zoom veya Skype tarzında kapsamlı bir iletişim aracı olarak konumlandıracaktır.
Ödemeler
Musk’ın X için vizyonu, kullanıcıların sorunsuz bir şekilde eşlerine ve hatta işletmelere para aktarabilecekleri bir dijital işlem merkezi haline getirmektir. Henüz ayrıntılar açıklanmasa da muhtemelen Musk’ın kripto para birimlerine olan yakınlığını entegre eden yerleşik bir ödeme sistemi potansiyeli var. Üçüncü taraf ödeme sağlayıcılarıyla yapılacak iş birlikleri, X’in çok yönlü bir finansal araç haline gelmesi umuduyla kullanıcılara bir dizi başka işlem yöntemi sunabilir.
E-ticaret
Facebook ve Instagram’ın Marketplace’leri var. Dijital pazar yeri hızla büyüyor ve X kendi alanını oluşturmayı hedefliyor. Kullanıcıların ürünlerini listeleyeceği ve platform içinde güvenli bir şekilde işlem yapabileceği bir sistem geliştirilecek. İster özel bir pazar yeri ister doğrudan kullanıcıdan kullanıcıya işlemler yoluyla olsun, X, Musk’ın gözünde e-ticareti yeniden tanımlamaya yardımcı olabilir ve alım satımı sosyal bir deneyim haline getirebilir.
Canlı yayın
Twitter canlı yayınla daha önce de uğraşmış olsa da X bunu bir üst seviyeye taşımaya hazırlanıyor. Geliştirilmiş özellikler arasında, izleyicilere olayların panoramik bir görünümünü sağlayan 360 derecelik akış yer alabilir. Gerçek zamanlı etkileşimler de artırılabilir; izleyiciler içeriği potansiyel olarak etkileyebilir ya da yayıncılarla doğrudan iletişim kurabilir.
Sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik
VR ve AR dünyaları zaten burada ve her yıl daha da gelişiyor. Elon bu sanal alanı Google gibi devlere bırakmak istemeyecektir ve X’in bu alanlara girmesi kullanıcı etkileşimlerinde devrim yaratabilir. VR aracılığıyla canlı bir konsere katıldığınızı veya e-ticaret bölümündeki ürünleri önizlemek için AR kullandığınızı hayal edin. Olasılıklar çok geniş ve X bu deneyimleri kitlelere ulaştıran platform olabilir.
Finansal teknoloji
Finansal teknoloji, parayı yönetme şeklimizi yeniden şekillendiriyor. X’in bankacılık, yatırım ve diğer finansal hizmetlerle potansiyel entegrasyonu, onu uygulama içi ödemelerin ötesinde tüm finansal ihtiyaçlar için tek durak noktası haline getirebilir. Hesap bakiyelerini kontrol etmekten yatırım kararları almaya kadar X, sosyal medyayı “fintech” ile sorunsuz bir şekilde harmanlayarak kullanıcılara bütünsel bir deneyim sunabilir.
İlginizi çekebilir:
Twitch’e Meydan Okuyan Yeni Canlı Yayın Platformu Kick Nedir, Ünlü Yayıncıları Kimlerdir?
Değişiklikleri ne zaman göreceğiz? Musk, her şeyi bir uygulamada toplayabilecek mi?
Elon Musk’ın Twitter’ı tamamen dönüştürmesi zaman alacak, ancak işlerin hızlı ilerlemesi bekleniyor. Musk’ın iddialı planları, Twitter’ı üç ila beş yıl hızlandırabileceğini gösteriyor. Musk’ın geçmiş projelerindeki başarıları göz önüne alındığında, Twitter’ın da hızla değişim göstereceği tahmin ediliyor. Musk, Twitter’ı devrimci bir platform haline getirmek için engellerle karşılaşacak olsa da planları netleştiğinde hızlı hareket edecek.
Yakın gelecekte birkaç ayda bir yenilikler görmemiz muhtemeldir. Elon Musk’ın her şeyin uygulaması X fikri, net bir vizyonu ve geçmiş deneyimlerinden ders çıkarabilme yeteneği ile diğerlerinden ayrılıyor. X’in başarısı, kullanıcı benimsemesi, özelliklerin entegrasyonu ve sürekli yenilik yapma becerisi gibi faktörlere bağlı olacak.
Henüz başka bir platformun Musk’ın vizyonuna karşı önemli bir tehdit oluşturmadığı düşünülebilir. Önümüzdeki dönemde, Twitter ve Elon’ın birleşik marka gücüyle yaratılan bir uygulamanın kullanıcılar tarafından benimsenip benimsenmeyeceği ve diğer uygulamalara göre tercih edilip edilmeyeceği görülecektir.