Uyku, insan sağlığı için hayati öneme sahip olan ancak çoğu zaman gizemini koruyan karmaşık bir süreçtir. Gece boyunca yaşadığımız uyku döngüleri, bedenimizin ve zihnimizin ihtiyaç duyduğu dinlenmeyi sağlarken, aynı zamanda farklı evrelerden geçer. İlk olarak hafif uyku ile başlayan bu süreç, derin uykuya ve ardından rüya görmemize olanak tanıyan REM evresine doğru ilerler. Ancak, bu döngü sırasında zaman zaman kısa süreli uyanışlar yaşarız. Pek çoğumuz kendimizi sabahın en sessiz saatlerinde, genellikle 3 civarında, zihnimizde dolaşıp duran türlü endişelerle uyanmış halde buluruz. Bu anlarda zihnimizi kurcalayan düşüncelerin uykuya geri dönmemizi zorlaştırması ise birçok kişinin karşılaştığı bir sorundur. Peki, bu neden olur? Neden her gece 3 sularında uyanırız?
Uyku, birkaç farklı döngüden oluşan karmaşık bir süreç
Uyumaya başladığımızda önce hafif bir uykuya dalarız, ardından yavaş dalga uykusu adı verilen daha derin bir uykuya geçeriz. Bu süreç, beynimizin ve bedenimizin tam anlamıyla dinlenmeye başladığı andır. Sonrasında ise hızlı göz hareketleri (REM) olarak bilinen, rüyaların görüldüğü daha aktif bir uyku evresine geçeriz. Bu döngünün sonunda uyanma olasılığımız oldukça yüksektir. Ancak, genellikle bu uyanış birkaç saniye sürer ve yeniden uykuya dalarız. Uykunun bu aşamaları yaklaşık dört saat sürer. Yani, eğer gece 11 gibi uyuduysanız, saat 3 civarında uyanmanız son derece doğaldır.
Bu kısa uyanma anları aslında vücudumuzun biyolojik ritminin bir parçası. Eğer zihninizi kurcalayan düşüncelerden uzak kalabilirseniz, muhtemelen birkaç dakika içinde yeniden uykuya dalarsınız
Ancak, eğer endişe veya stres dolu bir düşünce girdabına kapılırsanız, işte o zaman uyku kaçabilir ve tamamen uyanık halde kendinizi bulabilirsiniz. Bunu daha önce yaşadıysanız, uykusuz geçen o dakikaların sabaha kadar nasıl süregeldiğini de bilirsiniz.
Gece saatlerinde zihnimiz, gündüze göre daha az mantıklı ve daha duygusal düşüncelerle doludur. Sorunlar sabahın erken saatlerinde gözümüze çok daha büyük görünür. Bunu yaşayan tek kişi siz değilsiniz; bu, beynimizin gece moduna geçişiyle ilgilidir.
İlginizi çekebilir:
Kalp Krizinden Diyabete: Uykusuz Kalmanın Neden Olduğu 8 Sağlık Sorunu
Psikolog ve bilişsel terapist Greg Murray’e göre, zihnimiz gece saatlerinde bir probleme herhangi bir çözüm üretemeyeceğini bilir
Çünkü saat üçte gerçekçi olarak yapılabilecek pek bir şey yoktur. Gün içinde sorunları çözme şansımız vardır, ancak gece bu mümkün olmadığından zihnimiz sadece endişelenmeye odaklanır ve bu kısır döngüye gireriz. Yani stres, aslında bizi uyandırmaz; fakat uyanıklığımızı yoğun endişelere dönüştürür.
Eğer gece saatlerinde sık sık endişe girdabına kapılıyorsanız, Greg Murray basit bir çözüm sunuyor
Neden her gece 3 sularında uyandığımızı öğrendik. Peki bunun için ne yapabiliriz? Murray’a göre farkındalık meditasyonu yapabiliriz. Bu meditasyon, dikkatinizi nefesinize veya duyularınıza odaklayarak zihninizi sakinleştirmenize yardımcı olabilir. Düşüncelerinizin sizi çekip götürmesine engel olur. Uykunuza geri dönme şansınızı artırır. Eğer meditasyon etkili olmazsa, Murray, zihninizi bu endişeli düşüncelerden uzaklaştırmak için kitap okumanızı öneriyor. Neden gecenin bir köründe uyanırız yazımızın sonuna geldik.
Kaynak: 1