Hemoglobin nedir? Hemoglobin, kanda demir molekülü içeren kırmızı kan hücrelerinde bulunan kompleks bir proteindir. Her bir hemoglobin proteini, vücut boyunca kırmızı kan hücreleriyle dört oksijen molekülü taşıyabilir. Vücudun milyarlarca hücresinin her birinin kendini tamir etmek ve korumak için oksijene ihtiyacı vardır.
Hemoglobin ayrıca kırmızı kan hücrelerinin disk şeklindeki şeklini almasında ve korunmasına yardımcı olur ve bu da onların kan damarları yoluyla kolayca hareket etmesine yardımcı olur.
Hemoglobin, akciğerlerdeki kılcal damarlardaki oksijeni vücuttaki tüm dokulara bağlayarak ve taşıyarak çalışır. Ayrıca karbondioksitin vücut dokularından akciğerlere geri taşınmasında rol oynar.
Hemoglobin, akciğerlerden vücudun dokularına oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinde bulunan bir protein olduğu için vücutta kritik bir role sahiptir. Bu nedenle, anormal hemoglobin seviyeleri ciddi hastalıklara neden olabilir.
Hemoglobin düşüklüğü neden olur?
Hemoglobin düzeyinizin normalden düşük olması anemiye yol açar. Aneminin nedenleri hemoglobine veya vücutta bulunan kırmızı kan hücrelerinin sayısına müdahale eden herhangi bir şeyi içerebilir. Kırmızı kan hücrelerinde, sırayla, kemik iliğinde (kemik iliğine zarar vermesinden veya kemik iliğinin tümör hücrelerinin yerini almasından dolayı) veya kemik iliğinde bir üretim eksikliği olabilir.
Hemoglobin seviyesinin düşük olmasının nedenleri arasında ameliyat, ağrılı regl dönemleri, kan kaybı, B12 eksikliği, demir eksikliği belirtileri, böbrek rahatsızlığı, kemoterapi yer almaktadır.
Hemoglobin düşüklüğü nasıl önlenebilir?
Hemoglobin seviyesinin düşük olmasından dolayı ortaya çıkan anemiyi önlemek için
Birçok anemi türü önlenemezken, sığır eti, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kurutulmuş meyveler ve kuruyemişler, yağsız et ve deniz ürünleri gibi demir açısından zengin yiyeceklerin tüketilmesi öneriliyor.
Bunların dışında ise B6 vitamini, folik asit, B12 vitamini ve C vitamini açısından zengin besinlerin tüketilmesi önerilir. Bu sebeple balık, sebzeler, kabuklu yemişler ve tahıllar beslenme listeniz olmazsa olmaları arasındadır.
Amerikan Hematoloji Derneği, anemileri önlemeye yardımcı olmak için günlük multivitamin önerse de yaşlılar için bu geçerli olmuyor. Yaşlıların vitamin kullanmadan önce doktora başvurmaları ve doktor tavsiyesi olmadan demir takviyesi almamaları öneriliyor.
Hemoglobin yüksekliği neden olur? Belirtileri nelerdir?
Hemoglobin yüksekliği genel olarak vücuda daha fazla oksijen sağlamaya çalışmak için bir telafi edici mekanizma olarak ortaya çıkar. HGB yüksekliği, kalp krizlerine ve felçlere yol açabilir.
Hemoglobin seviyenizin normalden daha yüksek olma nedenleri arasında Polisitemi, Dehidrasyon, sigara kullanımı, koah ve akciğer hastalıkları ve kalp hastalıkları vardır.
Ayrıca normalden daha yüksek hemoglobin seviyeleri, yüksek irtifada yaşayan insanlarda ve sigara içen insanlarda da görülebilir.
Hemoglobin yüksekliği belirtileri arasında ise; baş dönmesi, ateş, zihin bulanıklığı, nefes darlığı, halsizlik, ciltte kolay morarma, banyo yaptıktan sonra kaşıntı, his kaybı ve dudak, ağız ve parmak uçlarında mavileşme vardır.
Hemoglobin yüksekliği normal seviyelere nasıl getirilir?
Hemoglobin yüksekliğinin normal seviyelere getirilmesi için dotkor tavsiyesine başvurulması gerekmektedir. Ancak vücudun sussuz kalması hemoglobin seviyesini artıracağı için hemoglobin seviyesini dengege tutmak için günde 8-10 bardak su içilmesi önerilir.
Ayrıca sigara içmek hemoglobin düzeyini artıracağı için sigarayı bırakmanız da faydalı olabilir.
İdeal Hemoglobin (HGB) değerleri nelerdir ve nasıl bakılır?
Bir hemoglobin düzeyi genellikle tam kan sayımı (CBC) ile kontrol edilir. Normal hemoglobin aralığı yaşa ve cinsiyete bağlı olarak değişir.
Erkekler için: desilitrede 13,5 ila 18 gram
Kadınlar için: desilitrede 12.0 ila 16 gram
Çocuklar için normal aralıklar yaş ve cinsiyete göre değişir. Normal bir hemoglobin seviyesi aralığı, bir tıbbi uygulamadan diğerine farklılık gösterebilir.