HDMI ARC ve eARC, standart HDMI üzerinde çift yönlülük ve daha yüksek bant genişliği aktarımları sunan iyileştirmelerdir. Yakın zamanda bir akıllı TV, soundbar ya da ev sinema sistemi gibi TV’ye entegre bir ses cihazı satın aldıysanız, arkasındaki HDMI bağlantı noktalarını fark etmiş olabilirsiniz. İlginç bir şekilde, bu HDMI bağlantı noktalarından biri bölünmüş olabilir ve üzerinde ARC veya eARC etiketi bulunabilir. Peki HDMI ARC ve eARC nedir ve ne anlama gelir? Her zaman normal HDMI bağlantı noktası yerine HDMI ARC bağlantı noktasını mı kullanmalısınız? Avantajları nelerdir? Bu içerikte merak edilen soruların yanıtlarını bir araya getirdik. İşte HDMI Arc ve eARC hakkında bilmeniz gereken her şey?
HDMI ARC, TV’nizin ses cihazlarınıza sinyal göndermesini sağlayan HDMI 1.4 spesifikasyonundaki bir özelliktir. Bağlantı noktasında ve TV’nizde çift yönlülüğü açar ve TV’nizi soundbar’ınıza veya ses alıcınıza bağlamak için tek bir kablo kullanmanızı sağlar. TV’de ve ses cihazında özel bir ARC bağlantı noktasına ihtiyacınız vardır. Ancak ikisini bağlamak için herhangi bir standart HDMI kablosu kullanabilirsiniz.
HDMI eARC, ARC’nin bant genişliğini artırır ve daha yüksek bit hızında ses aktarımı sağlar. TV’de ve ses cihazındaki özel eARC bağlantı noktasını bağlamak için ultra yüksek hızlı HDMI kablolarına ihtiyacınız vardır. Detayları birlikte inceleyelim.
HDMI ARC nedir?
HDMI (High-Definition Multimedia Interface), yüksek çözünürlük çoklu ortam ara yüzü anlamına gelir. Dijital ses ve video sinyallerinin tek bir kablo üzerinden seyahat etmesini sağlayan bir dizi eski format ve bağlantı noktasının yerine geçmiştir. Bir TV veya projektör ile ona bağladığınız tüm cihazlar kapsamında HDMI, TV’nizin set üstü kutusu, akış konsolu, oyun konsolu gibi cihazlardan farklı ses ve video sinyalleri almasını sağlar. HDMI kabloları genellikle çift yönlü olmasına rağmen HDMI bağlantı noktaları tek yönlüdür. Bağlantı noktası, verilerin hangi yönde akacağını belirler ve TV genellikle bağlantı noktaları üzerinden tüm sinyalleri kabul eder.
HDMI 1.4 standardı 2009 yılında ARC (Audio Return Channel) ses dönüş kanalı özelliğini tanıttı. Bu özellik sayesinde TV’niz diğer cihazlarınızdan aldığı ses ve video sinyallerini bir AV alıcısına, harici hoparlöre, soundbar’a veya ev sinema sistemine iletebilir. Özellikle uygulamalar aracılığıyla internetten içerik oynatabilen ve ses sinyallerini soundbar gibi harici ses cihazlarına aktarması gereken akıllı TV’ler gibi cihazlar için kullanışlıdır.
TV’deki bir içerik uygulaması aracılığıyla popüler bir dizi veya yeni bir film izliyorsanız, TV hoparlörlerinin yapabildiğinden daha net ses iletimi için bir soundbar kullanmak isteyebilirsiniz. HDMI ARC olmadan, TV’nizi ses sistemine bağlamak için ayrı bir kabloya (optik S/PDIF kablosu gibi) ihtiyacınız olacaktır. Çünkü HDMI bağlantı noktası üzerinden ileriye doğru bir sinyal gönderemeyecektir. Böylece HDMI ARC tipik bir oturma odası kurulumunu basitleştirir ve her şeyi tek tip kabloyla kurmanızı sağlar. Çevre birimleri HDMI üzerinden bir ses sistemi aracılığıyla TV’ye bağlanabilir ve TV de aynı kabloyla HDMI ARC üzerinden sinyali ses sistemine geri gönderebilir.
İlginizi çekebilir:
Hepsi Üst Düzey Teknolojilerle Donatılan Dünyanın En İyi 7 Televizyon Markası
HDMI eARC nedir?
HDMI ARC kulağa her ne kadar güzel gelse de onu 5.1 surround ses veri akışıyla sınırlayan bazı bant genişliği sınırlamaları vardır. İşte bu noktada eARC veya geliştirilmiş ARC devreye giriyor. HDMI eARC, HDMI 2.1b’nin bir parçasıdır ve daha yüksek veri aktarım bant genişliği ve 37Mbps’ye varan hız sağlar. 192kHz, 24 bit, sıkıştırılmamış 5.1 ve 7.1 surround ses ve 32 bit sıkıştırılmamış sese kadar yüksek bit hızlı ses formatlarını destekler. Ayrıca DTS-HD Master Audio, DTS:X, Dolby TrueHD ve Dolby Atmos’u da destekler. eARC daha fazla bant genişliği sağlar, ancak çalışması için ultra yüksek hızlı kablolara ihtiyaç duyar.
eARC, bağlantının her iki ucunda da eARC bağlantı noktaları gerektirir. Ayrıca ethernetli bir HDMI yüksek hızlı kablo veya ultra yüksek hızlı HDMI kabloya ihtiyaç duyar. Geriye dönük uyumluluk konusunda bazı karışıklıklar var. Ancak HDMI eARC’ın ARC ile geriye dönük uyumlu olarak tanımlanmadığını belirtiyor. Bu nedenle, cihazlarınızın ARC’ı mi yoksa eARC’ı mı desteklediğine çok dikkat etmelisiniz. Cihazlar her ikisini de desteklediğinde, üretici genellikle her iki özellikten de bahsedecektir.
İlginizi çekebilir:
Wi-Fi Bağlantı Sorunlarına Neden Olan En Yaygın Problemler Ve Çözümleri
HDMI ARC veya HDMI eARC portlarına sahip olduğunuzu nasıl anlarsınız?
Teknik özellikler geriye dönük uyumlu olacak şekilde tasarlanmadığından zorluk teşkil etmektedir. Bağlantı noktasının ARC mı, eARC mı, her ikisini mi yoksa hiçbirini mi desteklediğini nasıl anlayabiliriz? Bunu anlamak için bağlantı noktasını incelemeniz gerekecektir. Bağlantı noktasının yanında bir etiket arayın?
- HDMI: Cihazınızda “HDMI” veya “HDMI girişi” yazıyorsa, ARC veya eARC desteklemeyen standart bir HDMI bağlantı noktasına sahipsiniz demektir.
- HDMI ARC: Bu bağlantı noktası HDMI ARC destekler ancak eARC’yi desteklemez.
- HDMI eARC: Bu bağlantı noktası HDMI eARC destekler ancak ARC desteği sunmaz.
- HDMI ARC/eARC veya HDMI eARC/ARC: Bu bağlantı noktası hem ARC hem de eARC destekler.
İlginizi çekebilir:
Oyunseverler Buraya! Monitör Seçerken Dikkat Etmeniz Gereken 4 Faktör
HDMI ARC ve HDMI eARC nasıl kullanılır?
HDMI ARC ve eARC’yi kullanmak için hem TV’de hem de ses kurulumunda eşleşen bağlantı noktasına sahip olmanız gerekir.
- HDMI ARC’nin özel bir kablo gereksinimi yoktur; herhangi bir kaliteli HDMI kablosu çalışacaktır.
- HDMI eARC için ethernet’li HDMI yüksek hızlı veya ultra yüksek hızlı HDMI kablo gerekir.
TV ve soundbar bağlantıları için
Basit iki cihazlı kurulumlarda HDMI ARC veya eARC kullanmaya başlamak için:
- HDMI kablosunun bir ucunu TV’nize belirtilen ARC veya eARC bağlantı noktasına takın.
- HDMI kablosunun diğer ucunu soundbar’ınıza veya ses alıcınıza belirtilen ARC veya eARC bağlantı noktasına takın.
Yapmanız gerekenler bu kadar. TV’niz artık ses sinyallerini hoparlörünüze iletebilir.
İlginizi çekebilir:
Hepsi Şehir Efsanesi! Teknoloji Hakkında Doğru Bilinen 8 Yanlış
Çok cihazlı kurulumlar için
Daha karmaşık ev kurulumları için geçiş cihazı olarak TV veya soundbar/ses alıcısı seçmeniz gerekecektir. TV’ler genellikle tipik ses barlarından daha fazla HDMI bağlantı noktasına sahiptir. Bu nedenle genellikle birden fazla cihaza bağlanmak için daha uygundur. Bu kurulum, TV’nın kumandası aracılığıyla HDMI CEC işlevini (varsa) kullanmanızı sağlar.
- Oyun konsolu, Blu-ray oynatıcı ve diğerleri gibi tüm HDMI çevre birimlerinizi bir HDMI kablosuyla TV’nize bağlayın. Bu bağlantılar için ARC olmayan bağlantı noktalarını ve standart HDMI kablolarını kullanabilirsiniz.
- TV’nizi soundbarınıza/ses alıcınıza her iki cihazın ARC/eARC bağlantı noktalarından bağlayın. Bir eARC bağlantısı durumunda eARC destekli kablolar kullanın.
Soundbar’ınızı veya ses alıcınızı anahtarlama cihazı olarak kullanmayı planlıyorsanız:
- Oyun konsolu, Blu-ray oynatıcı ve diğerleri gibi tüm HDMI çevre birimlerinizi bir HDMI kablosuyla soundbarınıza/ses alıcınıza bağlayın. Bu bağlantı için ARC olmayan bağlantı noktalarını kullanabilirsiniz.
- Soundbarınızı/ses alıcınızı her iki cihazın ARC/eARC bağlantı noktalarından TV’nize bağlayın. Bir eARC bağlantısı durumunda eARC destekli kablolar kullanın.
Bu kurulumlardan herhangi birinde, ses çıkışınız yoksa, en iyi sorun giderme tavsiyesi tüm cihazların elektrik fişini çıkarıp tekrar takmaktır. Tüm cihazlarınız için yeniden başlatma döngüsü HDMI ile ilgili çoğu sorunu çözecektir. Hala bir çıkışınız yoksa, sorunu bulmak için TV veya soundbar ayarlarına girmeniz gerekebilir.
Kaynak: 1