Türkiye’de son 1 yılda 1 milyar hayvanın yaşam hakkı gasp edildi ve 22 milyon hayvan işkence gördü. Her yıl binlerce hayvanınsa barınaklara veya sokaklara terk edimesi ise tablonun ne kadar acı olduğunu gözler önüne seriyor. Hayvanları korumak ve daha bilinçli davranmak içinse yapmamamız gerekenler bulunuyor. Sizler için bunları listeledik ve Hayvanları Koruma Günü’ne özel bilgilendirici bir yazı hazırladık. Sessiz dostlarımızı korumak için neler yapabiliriz?
1. Hayvanları kısırlaştırın
Her yıl milyonlarca köpek ve kedi hayvan barınaklarında ölüme terk ediliyor. Kısırlaştırma hayvanların sayısını azaltarak bunun önüne geçiyor. Ayrıca evcil hayvanınız varsa da kısırlaştırmak ömürlerini uzatıyor.
2. Petshop’dan parayla hayvan satın almayın
Parayla hayvan satın almak bu ticarete destek vermek anlamına geliyor. Bunun yerine barınaklardan hayvan sahiplenin. Hayvanları fazla doğuma zorlayan ve sağlıksız şartlarda yaşatan petshoplara göz yummayın.
3. Bir hayvanı asla hediye etmeyin
Terk edilen hayvanların birçoğu gerekli hazırlıklar yapılmadan hediye edildi. Bir evcil hayvan sahiplenmeden önce bunu ailenizle konuşun ve hazırlıklı olun.
4. Sokak hayvanlarına sahip çıkın
Sokak hayvanlarının yaşadığı hastalıklara ve açlığa göz yummayın ve harekete geçin. En yakın veterinere veya devlete bağlı sokak hayvan kliniğine başvurarak yardımcı olun. Elinizden geldiğince mama alarak beslenmelerine destek olmaya çalışın.
5. Barınaklarda gönüllü olarak çalışın
Sokak hayvanları hepimizin sorumluluğunda. Barınaklara gidip hayvanları sevmek, beslemek ve gereken temizliklere yardım etmek oldukça önemli. Gönüllü olamıyorsanız bağış yapabilirsiniz.
6. Hayvanlara yapılan zulme göz yummayın
Herhangi bir işkenceye veya istismara tanık olursanız bunu yetkililere bildirin. İnsanlık dışı olan bu caniliğe, hayvanlara yönelik şiddete göz yummayın. Köpek dövüşü, horoz dövüşü gibi yasa dışı işlemleri bildirmekten çekinmeyin.
7. Evcil hayvanınızın güvenliğini sağlayın
Köpekler ve kedilerin tasmalarına iletişim bilgilerini eklediğinizden emin olun. Her ne kadar evde yaşasalar da tedbirli olmakta fayda var. Acil veya beklenmedik bir durumda bu şekilde eve geri dönebilirler.
8. Doğal temizleyiciler kullanın
Kimyasalların hayvanların sağlığına zararlı olduğunu unutmayın. Evde hayvan sağlığına uygun doğal temizleyiciler tercih edin.
9. Köpeğiniz varsa bir köpek eğitim kursuna katılın
Köpeğinizle doğru iletişim kurmayı öğrenmek ve dostluğunuzu pekiştirmek için bir kursa katılın.
10. Köpeğinizin spor yaptığından emin olun
Köpeklerinizin sağlığı için hareket şart. Köpeklerin yürümesi, koşması, kazması ve keşfetmesi gerekir. Yakınlarda bulunan köpek parklarına gidebilirsiniz.
11. Kedinizi dışarı bırakmayın
Evde yaşayan kediler daha uzun, daha güvenli ve daha sağlıklı yaşar. Arabalar, böcek ilaçları, vahşi kediler ve kedileri evde tutmanın sebeplerinden sadece birkaçı. Sevgi ve rahat bir kalacak yerle kediler uzun yıllar mutlu yaşayabilir.
12. Kendinizi geliştirin
Evcil hayvanınıza en iyi şekilde bakmak için bilgilendirici kitaplar okuyun ve araştırmalar yapın.
13. Sebze tüketimine ağırlık verin
Bitki temelli bir diyet benimsemek fabrika çiftçiliğinin hayvanlar üzerindeki olumsuz etkisini azaltmaya yardımcı oluyor ve kanser ve obezite riskini büyük ölçüde azaltıyor.
14. İnek sütüne farklı alternatifleri deneyin
Süt üretimini yüksek tutmak için süt inekleri suni olarak tohumlanır. Soya sütü ve fındık sütleri, inek sütü için az yağlı, sağlıklı bir seçenek sunar.
15. Et tüketimini azaltın
16. Hayvan fabrikaları hakkında bilgiler edinin
Fabrika çiftçiliği ve et ve süt ürünlerinin sağlığınız üzerindeki etkileri hakkında kitaplar okuyun ve bu konuda bilgilenin.
17. Gerçek deriden yapılan ürünleri satın almayın
Deri, et için yetiştirilen sığırların yan ürün değerinin %50’sini oluşturuyor. Saten/kumaş elbise ayakkabısı, sentetik koşu ve yürüyüş ayakkabısı, kanvas spor ayakkabı gibi birçok alternatif gerçek deriye bir alternatif sunuyor.