İnsanlar olarak dünyayı birlikte paylaştığımız diğer canlılara karşı pek de saygılı olduğumuz söylenemez. Aslında insanlar olarak kendimize de pek saygımız olduğu söylenemez. Her şeyin sahibi olduğunu sanmak, vahşice hak talep etmek, tüketmek, daha da fazlasını tüketmek, karşımıza çıkan ağaç, çiçek, deniz, hayvan, insan, ne olduğu, neden orada olduğu, varlık hakkı, yaşama sevinci, yaşam zincirindeki yeri gözetmeksizin müdahale etmek, zincirlemek, alıkoymak, en sonunda yok etmek…
Günümüzde “çağdaş” stillerde yönetilen hayvanat bahçeleri ya da akvaryumlarda ziyaretçilere koruma ve çevre duyarlılığıyla ilgili bilgiler veriliyor. Galeriler arasındaki gezintiler, konukların bilinçlenmesi esas alınarak tasarlanıyor. Kimilerine göre milli parklar ve akvaryumlar nesli tehlikedeki canlıların korunması için bir zorunluluk haline gelmiş durumda. Kimilerine göreyse tutsaklığın her türlüsü yaşama hakkına aykırı. Koruma amaçlı alan düzenlemesi kuşkusuz canlıların yaşamlarını sürdürebilmesi için önemli, ama salt insan eğlendirmek için tasarlanan hapishaneler de hâlâ dünyanın dört bir yanında faaliyetlerini sürdürüyor.
Hayvanların salt insan keyfi için hapsedilmesi ya da testlere maruz bırakılmalarına her geçen gün daha da çarpıcı çalışmalarla karşı çıkılıyor. Yaşama hakkının sadece insana ait olmadığını hatırlamak ve gezegeni paylaştığımız dostlarımızı rahat bırakmak için bu afişlere bir kere daha göz atalım, paylaşalım, küçük dostlarımızın sesini duyuralım…
Kozmetik testlerin hayvanlar üzerinde bıraktığı etkilerle mücadele edelim – Lowe Pirella Fronzoni, Milan
Yumuşak ciltlerimiz için daha kaç hayvan bedel ödemek zorunda? – Leo Burnett, Brüksel
Korkutucu / Daha da Korkutucu – DDB, Türkiye
Her 60 saniyede bir tür yok oluyor, her bir dakikada bir tür… – Scholz & Friends, Berlin
The show must not go on – cOOkies adv, Milan
Hayvanlar palyaço değildir – Partners, Lizbon
Gittiğiniz tatillerden bölgeye özgü hayvanlardan yapılmış hediyeler satın almayalım – LOWE GGK, Varşova
Keşke buna deniz kabuklarını da dahil edebilsek.
Büyükler için daha fazla yer! – Advico Y&R AG, Zürih
Ton Balığı: Bir panda olsaydım daha fazla yaşama şansım olacak mıydı? WWF – Ogilvy, Fransa
İnsanoğlu şu andan itibaren hiç ton balığı avlamazsa, mevcut stoklar tüm dünyanın ihtiyacını en az 5 sene karşılayacak miktarda kutulanmış halde. Buna rağmen av artarak devam ediyor.