Evcil hayvan sahipleri olarak hayvanlarımızı adeta bebeklerimiz ve çocuklarımız olarak görüyoruz. Onların üzerine titrediğimiz ve sevgide sınır tanımadığımız için aslında bazen de yanlışlara sürüklenebiliyoruz. Bize sevgi gösterisi olarak gelen masum şeyler aslında onların gözünde birer stres kaynağı olabiliyor. Bu nedenle sık yapılan hayvan bakımı yanlışlarından bahsetmek istedik.
1. İstediğimiz an sarılmak ve öpmek
İlk okuduğunuzda yanlış anlayabilirsiniz, burada o hijyen muhabbetlerini yapmayacağız kesinlikle. Sarılmak ve öpmek hayvanların kendi doğal hayatlarında birbirleriyle yaptıkları bir eylem olmadığı için (en azından bizim yaptığımız bir şekilde) bu onlara farklı gelebilir. Alışmak kilit nokta olduğu için köpeğinizi veya kedinizi onların izni olmadan sarılıp mıncıklamak yerine bir komutla iletişim kurabilirsiniz. Mesela “Gel” veya “Zıpla”, “Sarıl” onun için kucaklanmayı çağrıştıracak ve ya poposunu dönüp gidecek ya da kuyruk sallayarak size kendini sevdirecek.
2. Uyurken onları istediğimiz zaman uyandırmak
Nasıl ki biz de uyandırılmaktan hoşlanmıyorsak hayvanlar da rüya gördükleri minnoş uykularından pat diye uyandırılmamalılar. Sırf siz sevmek istiyorsunuz ya da onunla oynamak, vakit geçirmek istiyorsunuz diye zorla uykusundan uyandırdığınız mahmur hayvanlar daha çok stres yaşarlar. Çok önemli bir sebebiniz yoksa uyandırmayın.
3. Dik dik bakmak
Aslında buradaki hatalar fark ettiyseniz hep bizim de rahatsız olacağımız şeyler. Nasıl ki onları hayatımıza ve ailemize birer birey olarak görüyorsak ilişkilerimiz de öyle olmalı. Hayvanların gözlerinin içine dik dik bakmak ona güvensiz bir ortam algısı yaratabilir ve belki de bizi tehdit olarak görebilir. Bu nedenle uzun ve ok gibi bakışlar atıp onları germemek gerek.
4. Açıkta bıraktığımız yemekleri çaldığı için azarlamak
Mutfak tezgahının üzerinde veya sehpada bıraktığınız lezzetli yiyeceklerin oradan araklandığını gördüğünüzde hayvanlarınıza kızmamanız gerek. Çünkü onun doğası gereği yemeğe karşı ilgi duyacaktır ve onun yemekten zevk alıp ulaşabileceği alanlarda bırakmak aslında bizim hatamız. Kendi hatamızı onlardan çıkarmamalıyız. Bu yüzden onları kışkırtmak yerine yemekleri dolaba veya ulaşamayacakları yerlere koymak gerekli.
5. Aynı şey için birden fazla komut/kelime kullanmak
Köpekler için “Topu getir” kelimesi onun en sevdiği topunu bularak sizin elinize bırakması oyununu tasvir ediyor. Fakat eğer siz bir diğerinde “Topunu bul” derseniz bu sefer topuyla ne yapması gerektiğini anlamayabilir. Bu yüzden hep aynı kelime ve komutları kullanmak gerekli ki ardından “Bizim kuçu da pek anlamıyor” diyerek onlara suç atmayalım boşu boşuna.
6. Evcil dostunuzun tüm gün tembellik yapmasına izin vermek
Daha önce uykusundan uyandırmayın dedik, lütfen bununla karıştırmayın. Hayvanınız uyanıkken sadece oturup hareketsiz kalmasına da izin vermeyin. Önüne bir top atın, iple veya lazerle oynatın. Birlikte vakit geçirirken onu hareket etmeye zorlayın ve alıştırın ki ileride obezite gibi sağlığını tehdit edecek sorunlar yaşamasın, vücudu yağlanmasın.
7. Stresli anların üstünü örtmeye çalışırken olağandışı davranmak
Hayvanların sezgileri bizlerinkinden kat kat daha başarılı. Bu yüzden hoşlarına gitmeyecek bir durumu daha önceden sezebiliyorlar. Örneğin bazı köpekler için banyo yapmanın sıkıntı olduğu durumunu ele alalım. Banyo öncesi stres olmasın diye onu rahatlatıcı sözler kullanmak iyi olabilir fakat hiçbir zaman duymadığı sözcükler onun “Bir terslik var, farklılık var!” şeklinde uyarılmasına ve duruma daha çok odaklanmasına sebep olur. Bunun yerine her zaman kullandığımız sözcükleri kullanıp tutumumuzu değiştirmemeliyiz. Aşırı şefkat ve üstüne titreme de yine aynı şekilde ters psikoloji uygular.
8. Yiyeceklerimizi paylaşmak
Tekrar değineceğiz, burada hijyenden kesinlikle bahsetmiyoruz. Asıl konumuz bizim yediğimiz yiyeceklerin onlar için zararlı olabileceği tehlikesi. Çünkü insan metabozlizması ile köpeğinki, kedininki, kuşunki bambaşka çalışıyor ve onlardan hiçbir şey esirgemediğimizi bilsek de, ne kadar istekli baksalar da hayatlarını tehlikeye atmaya değer mi?
9. Tüm kediler için aynı kum kabını kullanmak
İşte burada gerçekten hijyen konusu ortaya çıkıyor. Kediler sadece kendi türlerinde görülebilen hastalıklara sahip olabilir veya taşıyabilirler. Birden fazla kedinin aynı kumu kullanması bu bakterilerin birbirleri arasında alışverişine imkan sağlar. Öte yandan kediler için koku önemli bir duyudur. Kabın içindeki başka kokular ona aidiyet duygusunu hissettirmez, tuvalet alışkanlığını değiştirtebilir. Bonus olarak, daha çabuk kirlenir ve kediler asla kirli kaba tuvaletlerini yapmak istemezler.
10. Her hatalarında ve yanlış davranışlarında bağırmak
Onların da tıpkı bizler gibi duyguları var. Yaptıklarının yanlış olduğunu fark edebiliyorlar, bundan utanç ve sorumluluk duyabiliyorlar. Üzülüyorlar… Her hatalarında onların üzerine çullanıp bağırmanız tıpkı bir çocuğun yetişme sürecinde kötü etkilenmesi gibi hayvanınızın da karakterini etkileyecektir. Sonuçta kendilerini anlatabilme şansları da yok. Daha sabırlı ve ılımlı olmak gerekli.
11. Mama kabında her zaman mama bulundurmak
Bu yapılan en büyük yanlışlardan biridir. Çünkü hayvanlar istediği zaman gidip yesin mantığıyla hareket ettiğimizde onları obeziteye de yönlendirmiş oluyoruz. Özellikle de tüm gün onlarla aktif bir şekilde hareket etmiyorsak. Öte yandan havayla temas eden mamalar bekleyip lezzetini kaybettiği için çoğu kedi-köpek kaplarının yenilenmesini de bekliyor. Haklı değiller mi sizce de?
12. Eğitimi ertelemek
Yavru kedi ve köpeklere karşı koymak oldukça zor. Onların sevimli suratlarına somurtamayacağımız için eğitim vermeyi geciktirdiğimizde maalesef onları aslında doğru olanın bu olduğuna eğitmiş oluyoruz. Bu nedenle yaptıkları yanlışlarda bunun doğru olmadığını ilk gördüğümüzde anlatmalı, ilerleyen günlerdeki doğru hareketlerinde ödüllendirerek pozitif davranışa yönlendirmeliyiz.
13. Uzun süreler boyunca onları yalnız bırakmak
Bazen işlerimiz uzun sürebilir ya da eve gidemeyebiliriz. Zaten gün içerisinde bizim eve dönüşümüzü bekleyen canlar bir de geceleri yalnız geçirdiklerinde iyice yalnızlaşmış ve terk edilmiş hissiyle üzüntü duyarlar. Kendi kendilerine nasılsa yapacak bir şeyler bulurlar düşüncesi çok yanlıştır. Sık sık hatırlatmamız gerek kendimize; onların dünyası biziz!
Bonus: Okumak istemeyenler için video içeriğimiz:
Kaynak: 1