Hayalet Ordu olarak bilinen birim, 1100 Amerikalı sanatçı, tasarımcı ve ses mühendisinden oluşuyordu. Bu birim Nazileri ayrıntılı hilelerle kandırarak II. Dünya Savaşı’nın kazanılmasına yardımcı oldu. Nasıl mı? Hayalet Ordu mensupları tam anlamıyla savaş “sanatı” uyguladı. Bu sayede binlerce Amerikan askerinin hayatı kurtuldu. Yıllar sonra üstün başarılarından dolayı Amerika’nın en önemli sivil nişanlarından birini kazandılar. Gelin, Nazileri kandırmayı başaran Hayalet Ordu’nun hikayesine yakından bakalım…
Hayalet Ordu nedir?
Hayalet Ordu üyesi Freddy Fox, Hayalet Ordu’yu “ gerçek dövüş kıyafetlerini taklit ederek, ön saflarda bir aşağı bir yukarı hareket eden gezici bir yol gösterisi” olarak tanımlamıştı. Öyle ki Hayalet Ordu, D-Day (ABD Ordusunun Normandiya Çıkrması) ile Bulge Savaşı arasında 20’den fazla operasyon gerçekleştirmişti.
II. Dünya Savaşı’nın başlarında İngilizler, Kuzey Afrika’da benzer bir savaş taktiği kullanmıştı. İşte bu birim de İngilizlerin bu başarısından ilham alarak 1944 yılında görsel hileler, ses ve radyo aldatmacaları gerçekleştirmek üzere özel ve bağımsız bir birim olarak kuruldu. Hayalet Ordu mensuplarının IQ ortalaması 119’du. Hayalet Ordu için özenle seçilen ekipte; sanatçılar, reklamcılar, radyo yayıncıları, ses uzmanları, aktörler, mimarlar ve set tasarımcıları vardı. Bunların arasında moda tasarımcısı Bill Blass ile ressam Ellsworth Kelly de bulunmaktaydı.
Adına yakışır şekilde bu birim, muntazam bir gizlik içinde çalışıyordu. Örneğin The Meriden Daily Journal’daki 6 Aralık 1945 tarihli bir rapora göre, birim mensupları tankları, cipleri, kamyonları, topçuları ve uçakları benzin yakıtlı kompresörle şişirdikten sonra Nazi hava kâşiflerini aldatmaya yetecek kadar gerçekçi bir şekilde boyamışlardı.
Hayalet Ordu savaş zamanında yanıltıcı frekanslar gönderiyordu. Hatta sahte raporlarına gerçeklik katmak için operatörlerin özgün tarzlarını dahi taklit etmişlerdi. Bazı durumlarda ses mühendisleri, devasa hoparlörlerle yaklaşık 25 km öteden duyulabilen ve önceden kaydedilmiş askeri tatbikatların seslerini çaldılar.
Hayelet Ordu D-Day’de konuşlandırılıyor
Mayıs 1944’te D-Day hazırlıkları sürerken, Hayalet Ordu’nun büyük bir kısmı İngiltere’ye geldi. Normandiya’daki D-Day çıkarmasına 4 üye katıldı ve 8 gün sonra 17 kişilik müfreze, sahte topçu birlikleri oluşturmak için Almanların ateş altında tuttuğu Omaha Plajı’nda karaya çıktı.
Birim ilk büyük aldatmacasını 1944 yılında gerçekleştirdi. Brittany Operasyonuna katılarak Fransa’ya ait Brest limanı kuşatmasında cephe hattının birkaç yüz metre yakınına 50 sahte tank ve ses kamyonları konuşlandırdılar. Bu sayede General George Patton komutasında düşmandan kaçan ve Fransa’nın doğusuna ilerleyen 3. Ordu’nun konumu hakkında Almanları yanıltmayı başardılar.
General Patton komutasındaki ordu Eylül 1944’te Fransa’nın Metz şehrine saldırdı ancak bu esnada Patton’un hatlarında bir boşluk oluştu. Patton’un yardımına bir kez daha Hayalet Ordu yetişti. Boşluğu doldurmak için yeni bir tümen gelene kadar sahte savaş araçlarıyla, tank gümbürtüleriyle ve asker sesleriyle bir illüzyon yarattılar. Hatta çavuşların askerlere sigaralarını söndürmeleri için bağırma seslerini hoparlörlerden yayınlayarak bu tehlikeli hattı 7 gün boyunca tutmayı başardılar. Hayalet Ordu’nun bu başarılı telsiz aldatmacası, Belçika’nın Bastogne kasabasındaki Bulge Savaş’ı sırasında da Genaral Patton’ın elini rahatlatacaktı.
Hayalet Ordu en ayrıntılı aldatmacasını Mart 1945’te Viersen Operasyonu’nun bir parçası olarak gerçekleştirdi. 9. Ordu, Ren Nehri’ni tehlikeli bir şekilde geçmeye hazırlanırken Hayalet Ordu, Almanların dikkatini dağıtmak ve yönlendirmek için planlanan iniş noktasının yaklaşık 15 km güneyine konuşlandı. Burada yaptıkları hilelerle, iki tümen ve 40.000 askerin kimliğine bürünerek kendini olduğundan katbekat büyük göstermeyi başardılar.
Savaş hileleri aracılığıyla binlerce askerin hayatını kurtardılar
Birim; yüksek sesli kamyonlar, köprü inşaatı sesleri, topçu ateşi sesleri ve hatta çavuşların küfürler savurduğu bir filmden sesler çaldılar. Hayalet Ordu, sahte komutanlar ve generaller tarafından komuta edilen sahte karargâhlar ve karakollar inşa etti. Onların faaliyetleri savaşta Müttefik devletlerin elini fazlasıyla rahatlatmıştı. Savaşın ardından Hayalet Ordu’nun görevi de sona erdi. Onlar savaş sırasında çokça “yalan” söylemişlerdi fakat ülkeleri için yaptıkları kahramanlıklar son derece “gerçekti”. Askeri tahminlere göre Hayalet Ordu’nun 30 üyesi yaralandı ve 3 üyesi hayatını kaybetti. Buna karşı birim, 15.000 ila 30.000 arasında Amerikan askerinin hayatını kurtardı.
Gecikmiş kongre altın madalyası
Savaşın bitmesiyle evlerine dönen birim üyeleri reklamcılık, mimari, tasarım, tiyatro, sanat, moda ve radyoculuk alanlarındaki kariyerlerini sürdürdüler. Hayalet Ordu üyelerinin birlikten bahsetmesi kesinlikle yasaktı. Bu sebeple on yıllar boyunca hikâyeleri çok az bilindi. Öyle ki 1996 yılına kadar askeriyeden resmi bir açıklama yapılmadı.
“Hayalet Ordu” belgeselinin yapımcı yönetmeni olan Rick Bayer, birimin resmi olarak tanınmasını sağlamak için kâr amacı gütmeyen Hayalet Ordu Mirası Projesi’ni başlattı. Bununla beraber, Hayalet Ordu’nun Kongre Altın Madalyası alması adına kampanya düzenledi.
Nihayet Şubat 2022’de İtalya’da Nazilere karşı “aldatma operasyonlarını yürütmedeki benzersiz ve son derece seçkin hizmetleri” sebebiyle Kongre Altın Madalyası ile ödüllendirildiler.
İlginizi çekebilir: Gökyüzü Kuşatması: Birinci Dünya Savaşında Uçaklar Nasıl Kullanıldı?
Kaynak: 1