Kahramanmaraş depremleri, ülkemizde büyük bir yıkıma neden olmuştu. Yakın tarihin en büyük deprem felaketinin üzerinden çok da uzun bir süre geçmeden, halihazırda büyük yıkımın bulunduğu Hatay’da dün (20 Şubat) akşam saatlerinde iki büyük deprem meydana geldi. Akşam saat 20.04’te Hatay’ın Defne ilçesi 6,4 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. Yalnızca 3 dakika sonra, Samandağ merkezli ikinci bir deprem yaşandı. Bu depremin büyüklüğü ise 5,8 olarak açıklandı. Kahramanmaraş depremleri ile büyük bir yıkım ve travma yaşayan ülkemizde, Hatay merkezli depremler büyük bir endişeye ve koruya neden oldu. Detaylara birlikte bakalım.
Hatay’ın Defne ilçesinde, dün akşam saat 20.04’te 6,4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi
16,7 kilometre derinlikte meydana gelen deprem hem bölgede hem de tüm Türkiye’de paniğe ve korkuya neden oldu. 6,4 büyüklüğündeki bu şiddetli deprem bölgedeki diğer şehirlerin yanı sıra Suriye, Ürdün, Irak, Filistin, İsrail ve Mısır gibi ülkelerde de hissedildi.
Hatay, ilk depremden yalnızca 3 dakika sonra, ikinci büyük depremi yaşadı
5,8 büyüklüğündeki depremin merkez üssü ise Samandağ ilçesiydi. Defne’deki depremden yalnızca 3 dakika sonra, 20.07’de meydana gelen depremin 7 kilometre derinlikte oluştuğu açıklandı.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) 6,4 büyüklüğündeki depremin ardından, bölgede 90 artçı sarsıntının meydana geldiğini açıkladı
Sosyal medya hesabı üzerinden yapılan açıklamada, “Hatay ili Defne ilçesinde saat 20.04’te 6,4 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Deprem sonrası, en büyüğü 5,8 olmak üzere, 90 artçı deprem yaşanmıştır.” ifadelerine yer verildi. İki büyük deprem ve çok sayıdaki artçı sarsıntı nedeniyle, halihazırda Kahramanmaraş merkezli depremlerin yaralarını sarmaya çalışan bölgede endişe ve korku ortamı oluştu.
Hatay merkezli depremlerin ardından tsunami alarmı verildi
AFAD 6,4 ve 5,8 büyüklüğündeki iki depremin ardından “Vatandaşlarımızın, deniz seviyesinde 50 santimetreye kadar yükselme riskine karşı tedbir amacıyla sahil şeridinden uzak durmaları önem arz etmektedir.” şeklinde bir açıklama yaparak, bölge halkını muhtemel bir tsunami tehlikesine karşı uyardı. Neyse ki ilerleyen saatlerde yapılan incelemeler, bölgede bir tsunami tehlikesinin oluşmadığını ortaya çıkardı.
AFAD’ın sosyal medya hesabında “Hatay merkezli meydana gelen depremlerin ardından Kandilli Rasathanesi uyarısı üzerine tedbir amaçlı verilen deniz seviyesi yükseltisine yönelik uyarı Kandilli Rasathanesi ile yapılan değerlendirmeler sonucunda kaldırılmıştır.” ifadelerine yer verildi.
Depremler nedeniyle ne yazık ki 6 vatandaşımız hayatını kaybetti
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, depremden sonra yaptığı açıklamada 6 vatandaşımızın hayatının kaybettiğini açıkladı. Soylu, “6 vatandaşımızın hayatını kaybettiği bilgisine ulaştık. 213 vatandaşımız hastanelere sevk edildi. 3 enkazda arama kurtarma çalışmaları yapılıyor. Bir enkazda 3, bir enkazda 2, bir enkazda da 1 vatandaşımız var. Şu ana kadar 42 ihbar geldi. Hepsine gidildi.” ifadelerini kullandı.
Büyük bir endişe ve korkuya neden olan iki depremde, 18’i ağır, 294 vatandaşımız yaralandı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada “Hatay’da bu gece yaşadığımız iki depremde 294 yaralımız var. 18’inin durumu maalesef ağır, ilk tıbbi müdahalenin ardından Adana ve Dörtyol’a hava ve kara yoluyla nakilleri yapıldı. Tüm ilçelerimizdeki Sahra Hastaneleri hastalarımız için gerekli hizmeti vermeye aynen devam ediyor.” ifadelerini kullandı.
Öte yandan Koca, yine sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada deprem bölgesindeki bazı hastanelerin tedbir amaçlı tahliye edildiğini, tedavi gören hastaların Adana ve Dörtyol hastanelerine sevk edildiğini duyurdu.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, deprem bölgesindeki vatandaşlara hasarlı binalardan uzak durma çağrısında bulundu
Hatırlayacağınız gibi Hatay, Kahramanmaraş depremlerinden en çok etkilenen bölgelerden biriydi. Hem şehir merkezinde hem pek çok ilçede onlarca bina yıkılmış ve hasar görmüştü. İşte dün akşam saatlerinde peş peşe meydana gelen iki deprem özellikle merkez üssüne yakın bölgelerde ayakta kalan bazı binaların yıkılmasına, bazı binalarda ise hasarın büyümesine neden oldu.
Depremin ardından bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, ilgili incelemelerin devam ettiğini belirterek, bölgedeki vatandaşlarımıza hasarlı binalardan uzak durma çağrısında bulundu. Oktay sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Bölgede bulunan vatandaşlarımızın hasarlı binalardan uzak durmalarını ve ekiplerimizin uyarılarına hassasiyetle uymalarını rica ediyoruz.” ifadelerine yer verdi.
İlginizi çekebilir:
Zorunlu Deprem Sigortası Nedir? Hasarların Karşılanmasında Yeterli Olacak Mı?
Kaynak: 1