Her gün kaç adet ekmek alıp da tüketemiyoruz? Ne kadarını yiyemeyip de bayatlamaya mahkum ediyoruz farkında mısınız? Bir de bu ekmeklerin çöpe atılması durumu var ki o da bambaşka içler acısı bir durum. Bizim burun kıvırdığımız o bayat ekmeklerle karnı doyabilecek o kadar çok can var ki… Bunun farkında olan bazı duyarlı belediyeler sokaklara yerleştirdikleri ekmek dönüşüm sepetleriyle topladıkları ekmekleri bölgenin hayvan barınaklarına veya kuş besleme alanlarına bırakabiliyorlar. Fakat Ankara’da yaşayan Hasan Kardaş, normalde yapılmayan bir geri dönüşüm makinesi tasarlayarak bayat ekmeklerin büyük çoğunluğunu hayvan yemine çevirerek fark yaratıyor.
Girişimci Hasan Kardaş, geliştirdiği makine sayesinde bayatlayınca çöpe atılan poşetli ekmekleri hayvan yemine dönüştürerek değerlendiriyor.
Özellikle son yıllarda hijyenik ve uzun ömürlü olmasını sağlamak için poşetli olarak imal edilen ve satılan ekmek türü mamüller bayatladıklarında direk poşetleriyle çöpe atılıyorlar.
Birçok ekmek dönüşüm makinesi ayrıştırılmış ekmekleri ufalarken, Kardaş’ın yapmış olduğu makine ekmeğin plastik ambalajından da ayrılması işlemini yaptığı için diğerlerinden ayrılıyor.
“Haberlerden, gazetelerden okuduğumuz kadarıyla Türkiye’de 4 milyon ekmeğin israf olduğunu, bunun da 1,5 milyar dolara tekabül ettiğini gördük.”
“Genelde piyasadaki ekmek imha ve parçalama makine çeşitleri, ekmekleri poşetsiz, ham ve temiz haliyle doğrayıp kullanıma veriyor. Biz ise tost ekmeği, bazlama, yufka gibi ekmek çeşitlerini poşetiyle geri dönüştürüyoruz. Poşeti ayırıyoruz, ürünü hayvan yemi olarak kullanıma sunuyoruz. Çıkan poşetleri de tekrar kullanıma sunulacak şekilde değerlendiriyoruz. Böylece poşetli ekmeklerin yüzde 100’ünü geri dönüştürerek ülke ekonomisine katkı sağlıyoruz.”
Önce bisküvi, kek, çikolata üzerinde denenen makine; 8 saatte maksimum 15 ton geri dönüşüm kapasitesiyle poşetli ekmeğin yüzde 98’ini hayvan yemi haline getirebiliyor.
“Hedefimiz bunu çok daha büyük bir alana, ülke geneline yaymak ve özellikle ekmek israfını ortadan kaldıracak konuma getirmek. Bunu da sağlayabilmek için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile devletimizden katkı vermesini bekliyoruz.”
Kaynak: 1