Konu ders çalışmak olunca hepimizin aklına ilk gelen şey, defterin kitabın başında saatler geçirmek. Tabii, harcanan bu saatlerin içine sosyal medya hesaplarında gezinmek, ufak ufak uyuklamak, arada hayaller alemine dalmak da dahil. Sonuç ise ciddi bir yorgunluk, dalgınlık, kafa karışıklığı…
”Tiger Parenting’’ adı verilen ve çocuklarını akademik anlamda başarılı olmaları için disiplinli bir şekilde yetiştirmek anlamına gelen metotu uygulayan yazar Amy Chua, ‘’kaplan anne’’ lakabıyla tanınıyor. Harvard Üniversitesi’nden derece ile mezun olan ve Yale Üniversite’nde Hukuk alanında doktora yapan kızı Sophia Chua-Rubenfield’ın kaleme aldığı çalışma taktikleri, hem zaman hem de emek olarak size ciddi tasarruf sağlayacak.
1. Öncelikle ilginizi çeken bir bölüm okumalı, seçmeli ders seçimlerinizi de ilgi alanlarınıza göre yapmalısınız
Eğer öğrenmek istemiyorsanız kimse size ders çalışma taktiği veremez. Hayal etmediğiniz ve ilginizi çekmeyen bir bölüm okuyorsanız, vazgeçmek için hiçbir zaman geç değil.
2. Arkadaş edinin (madde 12, 21, 22)
3. Az çalışın, öz çalışın
4. Neye mal olursa olsun ”otopilot” modunda çalışmayın
Belli bir yorgunluk seviyesinden sonra algınızı kapatıp kendinizi otomatiğe bağlıyor olabilirsiniz. Zihninizi dinç tutmadığınız ve okuduğunuzu anlamadığınız sürece kitap başında geçirilen saatlerin hiçbir anlamı yoktur. Ara verin, dans edin, bir şeyler yiyip için ama bir şekilde algınızı açık tutun.
5. Unutmayın! Dalgınlık kötüdür. Dalgınlık yalnızca zaman israfıdır
6. Not alarak çalışın
Bilim bu konuda ne diyor bilmiyorum ama bana hafıza konusunda çok yardımı olduğunu söyleyebilirim, diyor Sophia. Not alırken yorulsanız bile devamında istediğiniz bir şeyi bulmak size çocuk oyuncağı gibi gelecek. İleride bir bilgiyi saatlerce arayacak olmaktan iyidir.
7. Yalayıp yutun, hafızaya atın, işi bitirin
8. Dersleri takip edin. Bu size zaman kaybı gibi gelse bile gerçek aslında tam tersi. Dersi derste dinlerseniz daha çok boş zamanınız olacak
9. Kütüphaneden dışarı çıkın
Sürpriz bilgi; kütüphanede oturmak sizi daha bilgili bir insan yapmaz! Üniversite kütüphanesinde 8 saat boyunca Instagram hikayelerine bakıp twit okursanız ancak vicdanınızı rahatlatabilirsiniz. Hele ki sınav haftasında kütüphaneye battaniye ile gelen insanlar gerçekten çok ilginç. Eve gidin ve rahat rahat çalışın. Aklınızdaki bilgileri duş alırken bile tekrar edebilirsiniz.
10. Her gün biraz çalışın ama tüm gününüzü çalışmaya ayırmayın
‘’Bugün öğlene kadar şu konuya çalışacağım, ondan sonra da spor salonuna gideceğim.’’ cümlesi, ‘’Eve gidip şu konuyu bitirinceye kadar çalışacağım.’’ cümlesinden daha fazla güven veriyor. İkinci cümleyi kurarsanız saatler gece yarısını gösterdiğinde ‘’Hala hiçbir şeyi bitiremedim.’’ demeniz çok olası.
11. Kendinizi teşvik edin
Örneğin, 6 saat sonra arkadaşlarınızla buluşacaksanız, daha başarılı ve hızlı şekilde çalışırsınız. Kendinize bu gibi kısıtlar koyarak daha verimli çalışabilirsiniz.
12. Candy Crush oynarken yakalanırsanız telefonunuza el koymaları için arkadaşlarınıza izin verin
Ara vermeye ihtiyacınız olduğunu mu düşünüyorsunuz? Kendinizi kandırmayın, muhtemelen ara vermeye ihtiyacınız yok.
13. Bir şeylerin altını çizip durmaktan vazgeçin
Aslında odağınızı arttıracağınızı zannettiğiniz eylem, muhtemelen sizi otomatik pilota bağlıyor ve algınızı kapatıyor. Birkaç sayfanın altını çizdikten sonra bir deneme yapın. Bakalım altını çizdiğiniz şeyleri gerçekten hatırlıyor musunuz?
14. Ödevinizi geçirmeyi ya da başkalarına yaptırmayı bırakın
15. Mümkün olduğunca çok okuyun, özet bilgileri okuyup kendinizi kandırmayın
16. Robot değil, akıllı bir okuyucu olun. Kendinize: ”Yazar burada neyi vurgulamak istiyor?’’, ”Bu yazının dayanağı ne?” gibi sorular somayı ihmal etmeyin
Bu soruları muhtemelen kolayca cevaplayabilirsiniz. Her başlık için bir iki örneği aklınızda tutun. Böylelikle asıl anlatılmak isteneni daha kolay hatırlayabilir, detaylara dair fikir sahibi olabilirsiniz.
17. Her şeyi okumayın ama okuduğunuz her şeyi anlayın
Her şeyi biraz bilmektense bir şeyleri çok iyi bilin. Yine söylüyorum: ‘’Dalgınlık kötüdür. Dalgınlık zaman israfıdır.”
18. Nokta atışı yapın. Makalelerin özetini çıkartmakla başlayabilirsiniz
19. Eğer anlamadıysanız muhtemelen sınavda o çıkacak!
20. Tüm örnek problemleri çözün
21. Bilgileri hafızaya kaydetmek için okuyup durmayın. Not çıkarın, sesli söyleyin, arkadaşlarınız sizi test etsin
22. Bilmediğiniz dersin öğretmeni olun. Konuyu arkadaşlarınıza anlatın
23. Büyük resmi görün
Konulara odaklanmak kafanızı karıştırabilir. Öğrendiğiniz şeyler bir bütünün parçaları. Parçaları birleştirin, neyi niye öğrendiğinizi anlayın. Böylelikle odağınız yüksek bir şekilde çalışabilirsiniz.