Harrison Okene, Jascon-4 isimli bir römorkörde aşçı olarak çalışıyordu. Okene, bir gün yaşayacaklarından habersiz rutin işlerini yapmaya devam ediyordu. Ancak o gün 29 yaşındaki Nijeryalı adamın hayatı sonsuza dek değişecekti. 2013 yılında yaşanan olayda Okene ve arkadaşlarının bulunduğu römorkör, dalgalara yenik düştükten sonra okyanusun metrelerce dibine gömülmüştü. O kazada Okene dışındaki tüm mürettebat hayatını kaybetti. Peki Okene kazadan 3 gün sonra deniz altından sağ kurtulmayı nasıl başardı? Bu listede oldukça şaşıracağınız bir hayatta kalma hikayesi anlatacağız. Hazırsanız başlayalım?
Jascon-4, Nijerya açıklarındaki Chevron petrol tankerini dengelemekle görevliydi. Sabahın erken saatlerinde dev bir dalga römorkörün bağlantı halatını kopardı
Halat koptuktan sonra Jascon-4 hızla alabora oldu. O sırada mürettebatın çoğu kabinlerinde kilitliydi. Ancak Okene tuvalete gitmek için kabininden dışarı çıkmıştı.
Tekne okyanusun derinliklerine doğru batarken Okene, banyoda bir hava cebi bulmayı başardı. Burası çok küçük olsa da hayatta kalmasının anahtarıydı
Ancak hayatta kalabilmek için hipotermiyi de düşünmek zorundaydı. Banyoya gittiği sırada üzerinde iç çamaşırından başka hiçbir şey yoktu. Bu nedenle mümkün olduğu kadar sudan uzak durması gerekiyordu. Sonunda vücut ısısını korumak için duvar panellerini kırarak yandaki yatak odasına girmeyi başardı.
Hava cebinde hayatta kalmaya çalışan Harrison Okene’nin etrafı simsiyahtı. Acıkmış, susamış ve üşümüş bir halde yardım gelmesini bekledi
Bu sırada arkadaşlarını da fazlasıyla merak ediyordu. Ancak olduğu yerden ayrılamazdı. Römorkör dibe battıktan yaklaşık 60 saat sonra hava kaynağı azalmaya başlamıştı. Neyse ki Chevron, enkazdan cesetleri çıkarmak için bir dalgıç ekibini olay yerine göndermişti.
Dalgıçlar enkazda çalışmalarına devam ederken Okene bir çekiç sesi duydu ve hava cebinden inerek yüzmeye başladı
Harrison Okene kısa bir süre sonra bir su sebili buldu, sebilin filtresini çekti ve duvarlara vurmaya başladı. O sırada sesi duyan dalgıçlardan biri geminin içine girdi. Okene kendine doğru gelen bir ışık hüzmesi görerek geri çekildi. Çünkü dalgıçları korkutmak istemiyordu. Gerçekten de kimse hayatta kalmış birini bulmayı beklemiyordu. O sırada sadece dalgıcın kamerasına ellerini salmaya başladı.
Dalgıçlar onu bulmuş olsa da Okene’nin çilesi bitmiş değildi. Uzun süre suda kaldığı için derisi soyulmuştu. Aynı zamanda vücudu büyük miktarda nitrojen emmişti
Okene hem çok acıkmıştı hem de vücudunun her yerinde yaralar oluşmaya başlamıştı. Dalgıçlar onu hemen yüzeye çıkarsalardı nitrojen nedeniyle Okene kalp krizi geçirecekti. Bu nedenle dalgıçlar onu nasıl yukarı götüreceklerini düşünmeye başladı.
Harrison Okene dalış ekipmanına bağlandıktan sonra vücut basıncını normalleştirmek için dekompresyon odasına götürüldü. Talihsiz adam burada tam iki gün geçirdi. Bu sırada dalgıçlar okyanustan 10 ceset çıkarmıştı, ancak bir kişi bulunamadı. Okene ise hayatta kalan tek kişiydi.
Olaydan iki yıl sonra korkularıyla yüzleşmek isteyen Okene, sertifikalı bir dalgıç oldu. Ona sertifikasını veren kişi ise 2 yıl önce kendisini kurtaran dalgıçtı
Harrison Okene ve diğer uzmanlar, suyun o odaya dolmamasını neyin engellediğini bilmiyor. Okene ise konuyla ilgili şunları söylüyor: “Tanrıya sesleniyordum. O yaptı. Bu bir mucizeydi.”
Okene’in kurtarılma anına ait video?
İlginizi çekebilir:
Trajediden Mucizeye: Uçak Kazasından Kurtulan Juliane Koepcke’in İnanılmaz Hikayesi