İnsanlar pek çok farklı sebeple hapşırabilir. Sinirlerin uyarılmasında birçok etken vardır. Ancak en çok alerjik sebeplerle hapşırırız. Hapşırmanın; toz, duman, parfümler hatta aniden ışığa bakma gibi başka birçok farklı sebebi daha bulunuyor. Hapşırırken ise, bazılarımız sessiz olmaya çalışır, bazılarımız ağzını kapatmaya çalışır. Hapşırma söz konusu olduğunda kültürümüzde yer alan bazı sosyal kurallar var. Örneğin Çin’de sesli bir şekilde burnunuzu silebilirsiniz, ancak İngiltere’de ya da ülkemizde gibi bazı ülkelerde bu hoş karşılanmaz. Yapılan bir araştırma ise hapşırma söz konusu olduğunda insanların kendi kurallarına sahip olduklarını ve hapşırma şeklinin kişilikle ilgili birçok şeyi açığa çıkarabileceğini gösterdi.
ABD’de yapılan bir araştırma hapşırma stilimizin karakterimizi yansıttığını gösterdi. Araştırmayı gerçekleştiren Chicago’lu nörolog Dr. Alan Hirsch konuyla ilgili olarak şunları söyledi;
“Hapşırıklar da kahkahalar gibi. Çok farklı çeşitleri var ve insanın karakteriyle ilgili bize çok şey söylüyor.”
Bilim insanları hapşırmanın fiziksel bir refleks olduğunu ve kontrol edilemeyeceğini ancak ‘nasıl’ hapşıracağımızı belirleme şansına sahip olduğumuzu söylüyor. Peki siz nasıl hapşırıyorsunuz? İşte hapşırma şekillerine göre karakter analizleri;
Araştırmada yüksek sesle hapşıran kişiler daha dışa dönük, kısık sesle hapşıran kişiler ise daha utangaç olarak tanımlanıyor.
1. Yüksek sesle hapşıran kişiler dışa dönük
Araştırmada yüksek sesle hapşıran kişiler genellikle dışa dönük, heyecanlı olarak tanımlanıyor. Bu insanlar hapşırmayı çok keyifli buluyor. Genellikle pozitif bir ruh haline sahip oluyorlar ve ve hemen hemen her durumda hapşırmaya aldırmıyorlar. Bu insanlar aynı zamanda iddialı ve kendinden eminler. Öte yandan sosyal ilişkilerinde de kendilerini rahat hissediyorlar.
2. Kedi gibi tiz bir ses çıkararak hapşıran kişiler utangaç
Bu kişiler ise hapşırırken utangaçlar. Genellikle kısık sesli hapşırmaya özen gösteriyorlar ve ağızlarını da elleriyle kapatıyorlar. Gürültüyü minimumda tutmaya çalışan bu kişiler, içe dönük olarak tanımlanıyor. Bu insanlar genellikle sosyal muhakemeye de daha duyarlıdır. Empati düzeyleri gelişmiştir ve olaylara daha duygusal açıdan bakarlar.
3. Bilinçli şekilde hapşıranlar sosyal açıdan güvensiz
Bu alışkanlık isteğe bağlı. Bu tip insanlar hapşırmayı bırakmak yerine bilerek bir şeyleri koklayarak daha fazla hapşırırlar. Bu ise çevreleri tarafından rahatsız edici bulunabilir. Burunları sürekli kırmızıdır ve özgüvenleri düşüktür. Sosyal çevrelerinde pek fazla kabul görmezler.
4. Seri hapşıranlar sosyal açıdan çoşkulu
Bu tür hapşırıcılar bunu tekrar tekrar ve çok coşkulu bir şekilde yaparlar. Fiziksel olarak kendilerini istemsizce zorlarlar. Sosyal açıdan ise son derece aktiftirler. Üst üste hapşırmaları ise genellikle sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilmez.
5. Titiz hapşırıcılar kontrol takıntısı olan kişilerdir
Hapşırdıktan sonra her yeri temizleyen ve her hapşırık kalıntısı yok etmeye çalışan kişilerdir titiz hapşırıcılar. Bu tür insanlar görünüşleri konusunda hassastır ve insanların onlar hakkındaki düşüncelerinden endişe duyarlar.
Kaynak: 1