Ülkemizde son on yıla aşkın bir süredir tanımaya başladığımız hapkido, Kore kökenli bir savunma sanatı. Başlıkta belirttiğimiz gibi her hecesinde ayrı bir felsefe barındıran bu spor dalı henüz geniş çaplı bir şekilde bilinmese de, her geçen gün artan popülaritesiyle dikkatleri üzerinde toplamayı başaran bir disiplin.
Bu içeriğimiz ilginizi çektiyse “Az bilinen sporlar” yazımıza da göz atabilirsiniz!
Nefsin kontrolünü sağlayan Uzak Doğu kökenli dövüş sanatı hapkido nedir?
Dedik ya, hapkidonun her hecesi ayrı bir anlam ifade ediyor ve felsefe barındırıyor. Hece hece ayıralım; ‘Hap’: Beden ve ruhun uyumlu birlikteliği, ‘Ki’: Yaşam ve beden enerjisi, yani iç enerji, ‘Do’ ise: Eğitim yolu ve sanatı anlatıyor.
Bu üç felsefi önermenin bir araya gelmesiyle oluşan “hapkido”; beden, ruh ve iç enerjinin uyumlu birlikteliğini önemsiyor. Böyle bir temele dayanan bu savunma sanatına gönül verenler, hapkido için “bir yaşam biçimi” mottosunu dillendirebiliyor.
Hapkido: Judo, Karate, Taekwondo, Aikido, Kungfu, Kendo ve Jujitsu gibi dövüş sanatlarının ana tekniklerini kendi bünyesinde toplamasıyla da ilgi çekici olmayı başarıyor.
Bu sportif sanatın özünde yer alan amaç ise ruhun bedenle bütünleşmesi ve bireyin kendini doğada bulması şeklinde karşılık buluyor. Ayrıca bu disiplinin mistik Şaman felsefesinin unsurlarını barındırdığını da iddia eden pek çok kaynak söz konusu.
Akademik dünyadaki yansımalarıyla Hapkido dövüş ve savunma sanatı
Konuyla ilgili akademik araştırmalara göz gezdirdiğimizde ağırlıklı olarak yabancı kaynakların, konuya eğildiğini görebiliyoruz. Bununla birlikte yerli pek çok akademik çalışmaya da konu olan hapkido için Prof. Dr. Ali Tekin’in çalışmalarından kısacık bir bölümü buraya aktaralım. Tekin’in Spear’dan aktardığına göre; “Askeri eğitimde kullanılan hapkido antrenmanları, özgüven ve grup ahlakının gelişmesinde fitnes ve dayanıklılık antrenmanlarına göre daha etkili (Spear, 1989)” imiş…
Tüm detaylarıyla hapkido dövüş sanatı
Her dövüş ve savunma disiplininde gördüğümüz gibi hapkido da oldukça derin detaylara sahip. Hapkido sanatının Türkiye’deki sayılı eğitmenlerinden biri olan Ahmet Rasim Yılmaz’ın aktardıklarından devam edelim.
Hapkido müsabakası ve sporcu kuralları
Müsabıkların Çağırılması: Hakemin komutu sonrası kırmızı köşe (Chung) ve mavi köşe (Hong) yerleri ilgili sporcularla dolar. Sporcular, hakemin işaret ettiği yerlere gelir.
Sporcular, elleri ile kuşaktan tutarak hakemin selam komutunu beklerler.
Hapkido müsabakalarında sporcular için geçerli olan komutlar
Sporcuların hazır olması ve selam vermesi için Cha-ryeot (Hazır Ol) / Kyeong-rye (Selam Ver) komutları, bu noktadaki girizgah kısmını ifade ediyor.
Sporcular, bu aşamada, ilk olarak masa hakemlerine döner ve hakemin komutu ile tüm hakemlere selam verir. Ardından yine hakemin komutu ile birbirlerine dönen birbirlerini selamlarlar.
Joon-bi (Garda Geçiş Komutu):
Sporcular, hakemin Joon bi (Cun bi) komutu ile sağ ayaklarını öne alır ve gard duruşuna geçerler.
Sporcuların ellerinin üst kısmı birbirine temas eder ve ellerin arasında hakemin eli olmalıdır. Bu duruşun amacı ise sporcuların birbirlerine verdiği ‘dostluk mücadelesi’ sözü anlamına gelmektedir.
Hakem, bu duruş sırasında sporculara dostluk mücadelesi olduğunu hatırlatır ve bunun için gerekli olan kuralları anlatır.
Ardından sporcular, bir kez daha hakemin komutu ile sağ ayaklarını geriye doğru çeker ve gard duruşuna geçerler. Gard duruşunda önemli olan ise sol el avuç içinin rakibe dönük olması ve sağ elin avuç içi kısmının yere bakması.
Shi-jak (Başla Komutu):
Sporcular, bu aşamada hakemin başla (yani ‘Shi jak’) komutu ile maça başlarlar.
Kal-yeo/Keu-man (‘Dur’ ve Ayrıl’ komutları):
Sporcuların birbirine 3 saniyeden fazla sarılması durumunda hakem araya girer ve ‘Kal Yeo’ (Kalyo şeklinde okuyabiliyoruz) komutunu verir. Sporcular, bu komut ile yaptıkları hamleye ara verirler.
Hakem, elleri ile sporculara Keu Man (Kumon) komutunu verir ve sporcular, bu aşamada birer adım geri atıp yeniden gard duruşuna geçerler.
Kye-sok (Başla):
Bu komutun verilmesi ile karşı karşıya gelen sporcular, maça devam edebilirler.
Galibin ilan edilmesi ve diğer komutlar
Diğer tüm dövüş sanatlarından aşina olduğumuz gibi hapkidoda da galip tarafın belirlenmesi için sporcuların hakemin sol ve sağ yanlarına geçmesi gerekir. Ardından orta masa hakemlerine dönerler.
Hakem, kazanan sporcunun elini havaya kaldırır ve galip tarafı ilan eder.
Kye-shi (‘Saati durdurma’ komutu)
Sporcular, hakemin Kye Shi (Keşi) komutunu verdiği sırada müsabakaya ara verirler ve gard duruşuna geçip beklerler.
Shi-gan (‘İtiraz yok’ komutu)
Sporcular, müsabaka sırasında konuşurlarsa ya da hakeme itiraz ederlerse bu komutu duymaları kaçınılmazdır.
Galibi belirleme seçeneği: Sayma
Sporcular sert bir darbe aldığında hakem 1’den 10’a kadar sayar.
Sporcular ayağa kalkıp maça devam edebileceklerini göstermek için ‘Ki Hap’ diye bağırırlar. Bu bağırış, sporcunun mücadeleye devam edeceğinin göstergesi olarak karşılık bulur.
Hapkido için geçerli olan cezalandırma şekilleri
Bu disiplin, belli kurallarla örülü bir sanat olarak tanım buluyor. Dolayısıyla kuralların dışına çıkan sporcular birtakım cezalarla karşı karşıya kalabiliyorlar. İşte o yaptırımların sebepleri ve sonuçları.
Kyong-go (yarım puanlık ceza)
Kyong- go, yarım puanlık bir cezanın hapkido sporundaki karşılığı. Örneğin, sınır çizgisini geçmek bu cezayı gerekli hale getirebiliyor. Daha açık bir ifadeyle, ayaklardan sadece birinin sınır çizgisini geçtiği durumlarda dahi Kyong-go verilebiliyor.
Öte yandan, kasıtsız olarak teknik ve gard değişikliklerinde sporcuların ayaklarından birinin sınır çizgisinin dışına çıkması durumunda hakem, öncelikle ‘joo-eui’ verir. Fakat aynı ihlalin tekrarlanması halinde ihlali yapan sporcu, ‘kyong-go’ cezasından kaçamıyor. Ancak sporcunun rakibinden aldığı ayak darbesi, rakibi tarafından itilmesi veya çekilmesinin yanı sıra düşürülmesi durumunda sınır çizgisi dışına çıkması bu cezayı gerektirmiyor.
Müsabıklardan (yani sporculardan) ikisinin de ayaklarının sınır çizgisinden dışarı çıkması durumunda ise orta hakem hemen Kal-yeo komutu verir. Hakem, bu komutu ile müsabakayı durdurur ve müsabıkların ikisine de Kyong-go cezası verir.
Müsabaka yapmaktan kaçmaya çalışmak, yine ceza gerektiren bir davranış imiş. Peki, böyle bir durumun nasıl oluştuğunu merak ediyor musunuz? Ahmet Hoca, bu konudaki ‘kaçınmanın’ şu şekillerde meydana gelebileceğini belirtiyor:
“Hakem, atak yapma niyeti olmaksızın müsabakadan kaçınan, daha fazla savunmada kalan ve geriye doğru giden müsabıka ceza verir. Ancak savunma taktiği için yapılan hareketler, bu ceza kapsamı dışındadır.”
Son olarak, rakibin yüzüne elle, yumrukla, bilekle, kolla veya dirsekle vurmak da ceza gerektiren hamleler olacağından, sporcuların, bu noktalara dikkat etmeleri önem taşıyor.
Gam-jeom (1 Puanlık Ceza)
Kal-yeo (hakemin sporcuları durdurması) komutundan sonra rakibe saldırmak, tehlikelidir. Çünkü bu hareket, rakibin yaralanma riskini en yüksek seviyeye taşıyabiliyor. Yere düşen rakibe saldırmak da yine rakibin yaralanma riskini artırdığı için tehlikeli bir hareket olarak kabul ediliyor. Bu tür hamleler, ceza gerektiren eylemler olarak karşımıza çıkabiliyor.
Öte yandan, 1 puanlık ceza anlamına gelen Gam-jeom cezasının devreye girmesine sebep olabilecek bir başka hareket daha var. O da; müsabaka sırasında antrenörlerden herhangi birinin bulunduğu yerden yerden ayrılması. Yine Ahmet Hoca’ya göre antrenörlerin dikkat etmesi gerektiği başka hususlara dikkat çekiyor. Ona göre antrenörlerden herhangi birisinin, müsabaka alanının etrafında dolaşması ve bu şekilde müsabakanın gidişatını engellemesi ve bunun yanı sıra hakemin kararını protesto etmesi de aynı şekilde, 1 puanlık cezaya sebep olabilir. Ayrıca antrenörlerden veya müsabıklardan birisinin hakemlik yapan görevlileri tehdit etmesi veya hakemlik yapan görevlilerin haklarını ihlal etmesi Gam-jeon cezasını gündeme getirebiliyor.
Son olarak, müsabıklardan herhangi birinin eksi altı puan alması halinde hakemin, söz konusu sporcuyu mağlup ilan edeceğini de sözlerimize ekleyelim.
Hapkido musabakalarında hükmen mağlubiyet nasıl gerçekleşir?
Hakemin kararını saygı kuralları dışında, sert bir şekilde eleştirenler sporcular, hükmen mağlubiyet cezası ile karşı karşıya kalabilir. Ayrıca hakemi hedef alan ve ona yönelen herhangi bir kural dışı davranış, hakaret veya hareket de mağlubiyet getirebilecek reflekslermiş. O nedenle bu spor ile ilgilenmek isteyenlerin nefsini ve öfkesini disipline etmesi şart gözüküyor.
Hükmen mağlubiyet getirebilecek bir başka sebep ise rakip müsabıkına veya antrenörüne yönelik aşağılayıcı sözler sarf etmek ve buna dair davranışlarda bulunmak.
Sporcuların giyinme şekli
Musabakaya çıkan sporcuların üzerinde, Uzak Doğu kökenli dövüş sanatları müsabakalarında görmeye alıştığımız bazı giysiler söz konusu.
Hapkido da geçerli olan bir kıyafet türü söz konusu. Spora gönül verenlerin ‘dobok’ dedikleri bu kıyaftler, müsabakalarda giyilmesi zorunlu olan bir nevi üniforma. Daha açık bir ifadeyle, bu üniforma, sporcuların kafalarında kask adını alan koruyucu başlık ile birlikte ağızda dişlik, dirseklerde ise dirsek koruyucu bulunuyor. Ayrıca gövdede sefkart ismini alan bir ekipman, ellerde parmaklı eldiven, kişisel bölgede kasık koruyucu kuki ve bacaklarda kaval korumalığı olmak zorunda.
Bu arada sporcuların müsabakaya katılmaları için en önemli kriterlerden biri, bu sporcuların yeşil kuşak ve üzeri bir seviyede olmaları gerektiğine dair.
Hapkido müsabakası antrenör kuralları
Hapkido, sadece müsabakayı gerçekleştiren sporcular için değil, o sporcuların antrenörlerinin de uymasını gerektiren kurallara, kaidelere sahip. Müsabakada görev alan antrenörlerin üzerlerinde ya dobok olmak zorunda ya da eşofman.
Her antrenörün, Türkiye Hapkido Mücadele Sanatları Federasyonuna kayıtlı olması da başlıca bir kriter.
Antrenörlerle ilgili bilmemiz gereken başka bir nokta daha var. Sporcusuna hakaret eden veya uygunsuz herhangi bir harekette bulunan antrenörler, bulundukları köşelerden uzaklaştırılabiliyor.
Diğer taraftan, sporcusunun müsabaka zamanına yetişemeyen bir antrenörün yerine başka bir antrenörün getirildiğini de, bu kısımdaki notlarımıza dahil edelim.
Müsabaka kuralları ve bu kurallar içindeki bazı hamlelerin puanlanması
- Gövdeye vurulan tekmeler 1 puan.
- Gövdeye vurulan etkili yumruklar 1 puan.
- Ayaklar havada iken gövdeye vurulan tekmeler 2 puan.
- Kafaya vurulan tekmeler 2 puan.
- Yerden süpürme yapılarak rakibi düşürme 2 puan.
- Belden tutup düşürme teknikleri 2 puan.
- Omuz üzerinden yapılan düşürme teknikleri hükmen galibiyet anlamına geliyor.
- Boyundan düşürme tekniklerini uygulamak ise tamamen yasak…
- Sporcuların yaşamsal bölgelere ( örneğin; kasık, göz ve boğaz ) vurması kesinlikle yasaktır. Böyle bir hamlenin gerçekleşmesi ise gerçekleştiren sporcunun 2 ceza puanı alması anlamını taşıyor.
- Müsabakalar, yaş ve kilo eksenindeki kriterler uyarınca çeşitli kategorilere ayrılır.
- Sporcunun disiplin uzaklaştırması almamış olması gerekir.
- Yine katılım göstermek isteyen isimlerin daha öncesinde anti-doping kuralını ihlal den uzaklaştırma almamış olması gerekir.
- Sporcunun tıbbi uzaklaştırma almamış olması gerekir.
- Sporcunun sağlıklı olması ve diğerlerinin sağlığını riske atacak herhangi bir bulaşıcı hastalığının olmaması gerekir.
- Ayrıca sporcuların katıldığı ilin/kulübün lisanslı sporcusu olması gerekliliği de bir başka kural.
- Müsabakalar, üçer dakikalık üç devreden ( raunt ) oluşuyor. Her devre arası ise 1 dakika ile sınırlı.
- Hakem, müsabıklar arasında 8 puanlık fark oluşması halinde mücadeleyi durdurmakla sorumlu. Çünkü böyle bir fark, galip tarafı belirlemeye yeten bir aralık.
- Müsabıklardan birisi 16 puana ulaştığında, müsabaka yine duruyor. Çünkü galip ortaya çıkmış oluyor.
- Müsabıkların isimleri, görevlilerin, müsabakanın başlamasına üç dakika kala üç kere anons etmesiyle duyuluyor.
- Jüri ise gerek gördüğü durumlarda müsabakaya doğrudan müdahale etme hakkına sahip merci konumunda yer alıyor.
- Eğer sporculardan herhangi birisi 18 yaş altında ise? Öyle bir durumda bu sporcuların mutlaka ailesinden izin belgesi alması gerekiyor.
Yaş ve sıklet kategorileri
Büyükler Kadın
- Ekstra hafif sıklet: 48 kg. ve altı.
- Yarı hafif sıklet:48 kg. üstü- 52 kg. dahil.
- Hafif sıklet :52 kg. üstü-57 kg. dahil.
- Yarı orta sıklet 57 kg. üstü- 63 kg. dahil.
- Orta sıklet: 63 kg. üstü- 70 kg. dahil.
- Yarı ağır sıklet: 70 kg. üstü- 78 kg. dahil.
- Ağır sıklet: 78 kg. üstü.
- Açık sıklet: Sıklet sınırı yok.
Büyükler Erkek
- Ekstra hafif sıklet: 60 kg. ve altı.
- Yarı hafif sıklet: 60 kg. üstü – 66 kg. dahil.
- Hafif sıklet: 66 kg. üstü -73 kg. dahil.
- Yarı orta sıklet: 73 kg. üstü – 81 kg. dahil.
- Orta sıklet: 81 kg. üstü – 90 kg. dahil.
- Yarı ağır sıklet: 90 kg. üstü – 100 kg. dahil.
- Ağır sıklet 100 kg. üstü.
- Açık sıklet: Sıklet sınırı yok.
21 Yaş altı Gençler Kadın
- Tüysıklet: 44 kg. ve altı .
- Ekstra hafif sıklet: 44 kg. üstü – 48 kg. dahil.
- Yarı hafif sıklet: 48 kg. üstü – 52 kg. dahil.
- Hafif sıklet : 52 kg. üstü – 57 kg. dahil.
- Yarı orta sıklet: 57 kg üstü – 63 kg. dahil .
- Orta sıklet: 63 kg. üstü – 70 kg. dahil.
- Yarı ağır sıklet: 70 kg. üstü – 78 kg. dahil.
- Ağır sıklet: 78 kg. üstü.
21 Yaş altı Gençler Erkek
- Tüy sıklet: 55 kg. ve altı .
- Ekstra hafif sıklet: 55 kg. üstü – 60 kg. dahil.
- Yarı hafif sıklet 60 kg. üstü – 66 kg. dahil.
- Hafif sıklet: 66 kg. üstü – 73kg dahil.
- Yarı orta sıklet: 73 kg. üstü – 81 kg. dahil.
- Orta sıklet: 81 kg. üstü – 90 kg. dahil.
- Yarı ağır sıklet: 90 kg. üstü – 100 kg. dahil
- Ağır sıklet: 100 kg. üstü.
18 Yaş altı Ümitler Kadın
- Tüy Sıklet: 40 kg. ve altı.
- Ekstra hafif sıklet: 40 kg. üstü – 44 kg. dahil.
- Yarı hafif sıklet: 44 kg.üstü – 48 kg. dahil.
- Hafif sıklet: 48 kg. üstü – 52 kg. dahil.
- Yarı orta sıklet: 52 kg. üstü – 57 kg. dahil.
- Orta sıklet: 57 kg. üstü – 63 kg. dahil.
- Yarı ağır sıklet: 63 kg. üstü – 70 kg. dahil.
- Ağır sıklet: 70 kg. üstü.
18 Yaş altı Ümitler Erkek
- Tüy Sıklet:50 kg. ve altı.
- Ekstra hafif sıklet: 50 kg. üstü – 55 kg. dahil.
- Yarı hafif sıklet: 55 kg üstü – 60 kg. dahil.
- Hafif sıklet: 60 kg. üstü – 66 kg. dahil.
- Yarı orta sıklet: 66 kg. üstü – 73 kg. dahil.
- Orta sıklet: 73 kg. üstü – 81 kg. dahil.
- Yarı ağır sıklet: 8 1kg. üstü- 90 kg. dahil.
- Ağır sıklet. 90 kg. üstü
Hapkido müsabaka alanının kuralları neler?
Ahmet Rasim Yılmaz, bu kuralları anlatırken aşağıdaki listeyi sunuyor:
- Tatamiler (zemin malzemesi, minder), mavi renktedir ve 8 metrekarelik bir ölçüye sahiptir.
- Alanın ortasındaki 4 tatami kırmızı olarak dizilir.
- 8 metrekarelik alanın dış tarafı, kırmızı renkteki tatamilerle çevrilir.
- Tatamiler, 3 cm. kalınlığında olmalıdır.
- Yan hakemlerde kırmızı ve mavi bayrak bulundurulmalıdır.
- Ortadaki masada zaman sayacı ve gong zili bulundurulmalıdır.
- Maçlar 3 raunt ve her raunt 3 dakikadan oluşur.
- Müsabakanın yapılacağı yere göre platform kurulabilir.
- Müsabaka alanının yakınında doktor bulunmalıdır ve dışarıda ambulans bekletilmelidir.
Hapkido içinde yer alan bazı dövüş tekniklerinin kuralları:
Hayali Dövüş (Mu) müsabakası kuralları
Bu disiplin ile öne çıkan ve ‘Hayali Dövüş’ adını alan Mu müsabakaları oldukça dikkat çekici özellikler barındırıyor. O özellikler ise aşağıda yer alıyor.
- Bireysel veya takım olarak katılabilir. En az 1, en fazla 6 kişi katılmak gerekir.
- Takım yarışmaları değerlendirmesi takımlar arasında yapılır.
- Müsabık kişi, müsabakaya kendi koreografisiyle de katılabilir.
Hapkido Düşüş (Nakbop) müsabakası kuralları
- Bireysel olarak katılabilir.
- Düşüş kombinasyonu olarak yarışması yapılır.
- Yüksekten atlama ve uzağa atlama olarak çeşitleri vardır.
Hapkido Sopa Çevirme ( Canbong Tolligi ) müsabakası kuralları
- Bireysel veya takım olarak katılabilir. En az 1, en fazla 6 kişi katılmak gerekir.
- Takım yarışmaları değerlendirmesi takımlar arasında yapılır.
- Müsabık kişi kendi koreografisiyle de katılabilir.
Hapkido Nunçaku müsabakası kuralları
- Bireysel veya takım olarak katılabilir. En az 1, en fazla 6 kişi katılmak gerekir.
- Takım yarışmaları değerlendirmesi takımlar arasında yapılır.
- Müsabık kişi kendi koreografisiyle de katılabilir.
Hapkido Hoşinsul müsabaka kuralları
- Bireysel veya takım olarak katılabilir. En az 2, en fazla 6 kişi katılmak gerekir.
- Takım yarışmaları değerlendirmesi takımlar arasında yapılır.
- Müsabık kişiler kendi koreografileriyle de katılabilir.
Hapkido disiplininde yer alan saldırı kombinasyonları
Sporcular, karşılıklı geri kırık duruşta ve hazır konumda olmalı (Kunggyok Case Çumbi). Öndeki ayakla ileriye doğru rakibin arkasına adım atmak ve rakibi belinden kavramak gereklidir. Bu kombinasyonda başarı elde etmek isteyen kişi, rakibin arkasında kalan ayağını önüne almalı. Bu sırada rakibin kolunu kavramak ve sıkıştırmak gerekir. Bu sayede ortaya çıkan baskı, rakibin etkisiz hale gelmesini sağlar.
Bir diğer kombinasyonda ise yine karşılıklı geri kırık duruşta hazır konumda olmaktan bahsedebiliriz (Kunggyok Case Çumbi). Öndeki ayak ile rakibin öndeki bacağının iç kısmına tekme (Palding Çagi) atmak, bu kombinasyonun adımlarından biri. Hamleyi yapan kişi, önde kalan eliyle rakibin yüzüne yumruk (Momtong Çirıgi) atabilir. Aynı elle rakibi boynundan kavrayabilir. Boştaki eliyle ise rakibin kolundan kavrar ve arkadaki ayağıyla 180 derece geriye adım atıp öne eğebilir. Hamleyi yapan sporcu, rakibin kolunu tuttuğu elini, bu kez rakibin bacağını yakalamak için kullanabilir. Bu sayede, rakibin, diz bölgesinden çekilmesi söz konusu hale gelir. Bununla birlikte diğer kol ile rakibin boynundan geriye doğru çekmek mümkün olur. Bu hamlenin devamında ise sırttan dönüp rakibi düşürmek imkansız olmaktan çıkar. Dolayısıyla rakip, bacağından yakalanarak kilitlenmiş olur.
Karşılıklı geri kırık duruşta hazır konumda olunur (Kunggyok Case Çumbi). Öndeki ayağımızla rakibin öndeki bacağının iç kısmına tekme (Palding Çagi) atıyoruz. Ayağımız yere koyarken öndeki elimizle surata yumruk (Momtong Çirıgi) atıyoruz. Aynı elle rakibi belinden kavrıyoruz. Boştaki elimizle de rakibin kolundan kavrıyoruz. Rakibi kalçamıza yaslayıp belden düşürme tekniğini uyguluyoruz.
Karşılıklı geri kırık duruşta hazır konumda olunur (Kunggyok Case Çumbi). Arkadaki ayağımızla öne adım atıyoruz. Rakibin kuşak bölgesine doğru eğiliyoruz ve bir elimizle öndeki ayağını kavrıyoruz. Bu sırada diğer elimizi ise rakibin diz kapağının arkasına yerleştiriyoruz. Rakibin ayağını çekip düşürüyoruz. Bileğini tuttuğumuz ayağı kolumuzun dirsek içini kullanarak kolumuzun altında sıkıştırıyoruz ve boştaki elimizle de kendi elimizi tutuyoruz. Rakibin ayak bileğini sıkıyoruz ve tarak kemiklerine baskı uyguluyoruz.
Hapkido için geçerli olan bazı kuşak teknikleri ve terimleri
Kuşak Çaryot Sogi olarak ( Kuşak Selam Duruşu ):
Ayaklar bitişik ve topuklar birbirine temas edecek şekilde durulur. Kuşak iki ele dolanır ve ellerin arası bir omuz genişliğinde olmalıdır. Eller bel hizasında olur ve eğilip selam verilir.
Çumbi Sogi ( Hazır Duruş ):
Ayaklar omuz genişliğinde açıktır. Kuşak yere paralel olacak ve eller omuz hizasında açık olacaktır.
Are Makgi ( Aşağı Blok ):
Sağ ayakla geri gidilir. Geri duruşta kuşak önde hazır konuma (Kunggyok Case Çumbi) geçilir. Hazır konumda eller her zamanki gibi olacak, tek fark kuşağı tutuyor olmamız. Kuşak yere paralel şekilde eller aşağı seviyeye indirilerek blok yapılır.
Bakkat Makgi ( Dışa Blok ):
Sağ ayakla geri gidilir. Geri duruşta kuşak önde hazır konuma (Kunggyok Case Çumbi) geçilir. Sağ el yukarıya doğru kaldırılır ve sol el aşağıya doğru indirilerek blok yapılır.
Momtong Makgi ( Orta Seviye Blok ):
Sağ ayakla geri gidilir. Geri duruşta kuşak önde hazır konuma (Kunggyok Case Çumbi) geçilir. Sağ el gövde hizasında olacak, sol el yukarıya ve sağ elin üzerine doğru götürülerek orta seviye blok yapılır. Bu blokta kuşak yere dik şekilde olacaktır.
Olgul Makgi ( Yukarı Seviye Blok ):
Sağ ayakla geri gidilir. Geri duruşta kuşak önde hazır konuma (Kunggyok Case Çumbi) geçilir. Kuşak yere paralel olarak başımızın üstüne alınır yukarı seviye blok yapılır.
İki Elle 8 Çizerek Çevirme:
Sağ ayak geri alınır ve geri duruşa (Dikubi) geçilir. Kuşağın iki ucuna da düğüm atulır. Ellerin arası omuz genişliği kadar açıktır ve avuç içleri tavana bakmalıdır. Sol el ile sağ tarafa doğru kuşak savrularak daire çizilir ve aynı şekilde sol tarafa da daire çizerek 8 çizilmeye başlanır. Ardından sağ elle sol tarafa doğru daire çizilerek iki elle 8 çizilmeye başlanır.
Kuşak Vuruşları (Çigi)
Olgul Çigi ( Surat Seviye Vuruş )
Sağ ayakla geri giderek geri duruşta kuşakla hazır konuma (Duit Kubi Kunggyok Case Çumbi) geçilir. İki elle 8 çizilerek tekniğe başlanır. Kuşak iki elle sağ tarafta toplanarak yüze doğru vuruş yapılır.
Momtong Çcigi ( Diyaframa Vuruş )
Sağ ayakla geri giderek geri duruşta kuşakla hazır konuma (Duit Kubi Kunggyok Case Çumbi) geçilir. İki elle 8 çizilerek tekniğe başlanır. Kuşak iki elle sağ tarafta toplanarak diyaframa vuruş yapılır.
Are Çigi ( Aşağı Seviye Yumruk )
Sağ ayakla geri giderek geri duruşta kuşakla hazır konuma (Duit Kubi Kunggyok Case Çumbi) geçilir. İki elle 8 çizilerek tekniğe başlanır. Kuşak iki elle sağ tarafta toplanarak kasık seviyesine vuruş yapılır.
Bakkat Çigi ( Dışa Vuruş )
Sağ ayakla geri giderek geri duruşta kuşakla hazır konuma (Duit Kubi Kunggyok Case Çumbi) geçilir. İki elle 8 çizilerek tekniğe başlanır. Kuşak iki elle sol tarafta toplanarak bel seviyesine vuruş yapılır.
Momtong Çigi ( Orta Seviye Vuruş )
Sağ ayakla geri giderek geri duruşta kuşakla hazır konuma (Duit Kubi Kunggyok Case Çumbi) geçilir. İki elle 8 çizilerek tekniğe başlanır. Kuşak iki elle sağ tarafta toplanarak bel seviyesine vuruş yapılır.
Yop Çigi ( Yan Vuruş )
Sağ ayakla geri giderek geri duruşta kuşakla hazır konuma (Duit Kubi Kunggyok Case Çumbi) geçilir. İki elle 8 çizilerek tekniğe başlanır. Kuşak iki elle sağ tarafta ya da sol tarafta toplanarak dışa vuruş yapılır.
Ollyo Çigi ( Alttan Yukarıya Vuruş )
Sağ ayakla geri giderek geri duruşta kuşakla hazır konuma (Duit Kubi Kunggyok Case Çumbi) geçilir. İki elle 8 çizilerek tekniğe başlanır. Kuşak iki elle sağ tarafta ya da sol tarafta toplanarak alttan çeneye doğru vuruş yapılır.
Neryo Çigi ( Yukarıdan Aşağıya Vuruş )
Sağ ayakla geri giderek geri duruşta kuşakla hazır konuma (Duit Kubi Kunggyok Case Çumbi) geçilir. İki elle 8 çizilerek tekniğe başlanır. Kuşak iki elle sağ tarafta ya da sol tarafta toplanarak yukarıdan aşağıya doğru vuruş yapılır.
Gokki ( Kilitler)
Gyodıranggi Gokki ( Yan Dirsek Kilidi )
Karşılıklı geri kırık hazır duruşta olunur (Kunggyok Case Çumbi). Rakip direkt yumruk (Momtong Çirıgi) vurur. Aşağıdan yukarıya doğru kuşakla blok yapılır. Kuşağı rakibin bileğine dolayıp rakibin kolunu kavrarız. Rakibimizin elini kuşak seviyesine içe doğru çeviriyoruz. Yakaladığımız eli yukarı doğru kaldırıyoruz ve aynı taraftaki ayağımız ile çapraza adım atıyoruz. Adımla aynı yönde bileği büküp kilit tekniğini tamamlıyoruz.
Ancadora Gokki
Karşılıklı geri kırık hazır duruşta olunur (Kunggyok Case Çumbi). Rakip direkt yumruk (Momtong Çirıgi) vurur. Aşağıdan yukarıya doğru kuşakla blok yapılır. Kuşağı rakibin bileğine dolayıp rakibin kolunu kavrarız. Rakibimizin elini kuşak seviyesine içe doğru çeviriyoruz. Yakaladığımız eli yukarı doğru kaldırıyoruz ve aynı taraftaki ayağımız ile çapraza adım atıyoruz. Arkada kalan ayağımız ile rakibin kolunun altından sırtımızdan dönerek bir adım daha atıyoruz ve diz çöküp kilit tekniğini tamamlıyoruz.
Miro Gokgi
Karşılıklı geri kırık hazır duruşta olunur (Kunggyok Case Çumbi). Rakip direkt yumruk (Momtong Çirıgi) vurur. Aşağıdan yukarıya doğru kuşakla blok yapılır. Kuşağı rakibin bileğine dolayıp rakibin kolunu kavrarız. Rakibimizin elini kuşak seviyesine içe doğru çeviriyoruz. Yakaladığımız eli yukarı doğru kaldırıyoruz ve aynı taraftaki ayağımız ile dışa adım atıyoruz. Adımla aynı yönde bileği büküp kilit tekniğini tamamlıyoruz.
Gokki 4
Karşılıklı geri kırık hazır duruşta olunur (Kunggyok Case Çumbi). Rakip direkt yumruk (Momtong Çirıgi) vurur. Aşağıdan yukarıya doğru kuşakla blok yapılır. Kuşağı rakibin bileğine dolayıp rakibin kolunu kavrarız. Rakibimizin elini kuşak seviyesine içe doğru çeviriyoruz. Dışa doğru 180 derece çevirip ellerimizle rakibin elini yakalıyoruz. Baş parmaklarımızla rakibin bileğini kaldırırken serçe parmaklarımızla da aşağıya doğru baskı uygulayıp kilidi tamamlıyoruz.
Gokki 5
Karşılıklı geri kırık hazır duruşta olunur (Kunggyok Case Çumbi). Rakip direkt yumruk (Momtong Çirıgi) vurur. Aşağıdan yukarıya doğru kuşakla blok yapılır. Kuşağı rakibin bileğine dolayıp rakibin kolunu kavrarız. Rakibimizin elini kuşak seviyesine içe doğru çeviriyoruz. Dışa doğru 180 derece çevirip ellerimizle rakibin elini yakalıyoruz. Baş parmaklarımızı rakibin elinin üstüne yerleştiriyoruz. Kilit uyguladığımız kolun tarafındaki ayağımız ile öne adım atıyoruz ve baş parmaklarımızla rakibe doğru baskı uygulayıp tekniği tamamlıyoruz.
Gokki 6
Karşılıklı geri kırık hazır duruşta olunur (Kunggyok Case Çumbi). Rakip direkt yumruk (Momtong Çirıgi) vurur. Aşağıdan yukarıya doğru kuşakla blok yapılır. Kuşağı rakibin bileğine dolayıp rakibin kolunu kavrarız. Rakibimizin elini kuşak seviyesine içe doğru çeviriyoruz. Yumruğun geldiği taraftaki dirseğimizi rakibin kolunun üstünden geçirip öne küçük bir adım alıp vücudumuza sıkıştırıyoruz. Çapraz ayağımızla geriye doğru 180 derecelik adım alıp rakibi önümüze doğru savuruyoruz. Rakibin kolunun altından geçip kuşağı yukarı kaldırıp kilit tekniğini tamamlıyoruz.
Kal Nokki
Karşılıklı geri kırık hazır duruşta olunur (Kunggyok Case Çumbi). Rakip direkt yumruk (Momtong Çirıgi) vurur. Aşağıdan yukarıya doğru kuşakla blok yapılır. Kuşağı rakibin bileğine dolayıp rakibin kolunu kavrarız. Arkadaki ayağımızla sırttan 180 derece dönerken kol arkasındaki elimiz ile dirseğe basınç uygulayıp rakibi önümüze eğerek kilit tekniğini tamamlıyoruz.
Dıngdiro Gokki ( Arkaya Geçilen Kilit )
Karşılıklı geri kırık hazır duruşta olunur (Kunggyok Case Çumbi). Rakip direkt yumruk (Momtong Çirıgi) vurur. Aşağıdan yukarıya doğru kuşakla blok yapılır. Kuşağı rakibin bileğine dolayıp rakibin kolunu kavrarız. Rakibin kolunu kaldırıp, tutulan tarafın aynı yöndeki ayağımız ile dışa doğru adım atıyoruz. Bir elimizle rakibin dirseğinden yakalayıp kolu büküyoruz. Geride kalan ayakla diğer ayağın yanına adım atılır ve ilk adım atılan ayakla rakibin arkasına bir adım daha atılır. Rakibin dirseğini büküp bir elimiz ile omzundan yakalayıp diz arkasına basıp tekniği tamamlıyoruz.
Bakkat Dora Gokki ( Dışa Dönüp Kilit )
Karşılıklı geri kırık hazır duruşta olunur (Kunggyok Case Çumbi). Rakip direkt yumruk (Momtong Çirıgi) vurur. Aşağıdan yukarıya doğru kuşakla blok yapılır. Kuşağı rakibin bileğine dolayıp rakibin kolunu kavrarız. Rakibimizin elini kuşak seviyesine içe doğru çeviriyoruz. Blok yaptığımız tarafın çaprazındaki ayağımız ile içe çapraza adım atıyoruz. Kavrama tamamlanırken arkada kalan ayağımız ile rakibin kolunun altından sırtımızdan dönerek geriye bir adım daha atıyoruz ve diz çöküp kuşağı kendimize çekiyoruz.
Toncigi (Düşürmeler)
Obo Toncigi ( Ters Düşürme ya da Koldan Fırlatma )
Karşılıklı geri kırık hazır duruşta olunur (Kunggyok Case Çumbi). Rakip direkt yumruk (Momtong Çirıgi) vurur. Aşağıdan yukarıya doğru kuşakla blok yapılır. Kuşağı rakibin bileğine dolayıp rakibin kolunu kavrarız. Rakibimizin elini kuşak seviyesine içe doğru çeviriyoruz. Rakibimizin iki ayağının arasına adım atıp, kolumuzun içi ile çapraz elimizi kullanarak kolumuzun içiyle yakaladığı kolu kavrarız. Sırtımızı rakibe dönüp kolumuzu rakibin omzunun altına yerleştiririz. Öne doğru eğilerek rakibimizi belimizin üzerinden atıp düşürme tekniğimizi tamamlıyoruz. Bu düşürmenin püf noktası kalçamızı dışa çevirip rakibin leğen kemiğini belimize yerleştirmektir.
Batdari Toncigi ( Çelmeyle Düşürme )
Karşılıklı geri kırık hazır duruşta olunur (Kunggyok Case Çumbi). Rakip direkt yumruk (Momtong Çirıgi) vurur. Aşağıdan yukarıya doğru kuşakla blok yapılır. Kuşağı rakibin bileğine dolayıp rakibin kolunu kavrarız. Rakibimizin elini kuşak seviyesine içe doğru çeviriyoruz. Yakaladığımız el ile aynı yöndeki ayağımızı dışa doğru adım atıyoruz. Çapraz taraftaki elimizi rakibin omzuna yerleştiririz. Arkada kalan ayağımız ile rakibimize çelme çakıp tuttuğumuz omuzdan yere doğru bastırıp düşürüyoruz. Çelmeyi uyguladığımız yer rakibin aşil tendonudur.
Mokgama Toncigi
Sporcular, karşılıklı geri kırık duruşta hazır olur (Kunggyok Case Çumbi). Rakip, suratımıza ya da gövdemize yumruk (Momtong Çirıgi) atar. Bu aşamada, yumruğun muhatabı olan taraf, aşağıdan yukarıya doğru kuşakla blok yapar.
Dolayısıyla savunma yapan tarafta isek, kuşağı rakibin bileğine dolayıp rakibin kolunu kavrarız. Tuttuğumuz elin çaprazındaki ayağımızla yumruğun geldiği tarafa adım atarız. Adımı attığımız taraftan kuşağı rakibin boynuna sarıyoruz. Kalçamızı yandan rakibin beline yerleştirip dönüş yapıyoruz. Rakibin boynundan çekerek eğilip öne düşürüp tekniği tamamlıyoruz.
Obo Toncigi
Karşı karşıya gelen sporcular, geri kırık duruşta hazır olurlar (Kunggyok Case Çumbi). Rakip, suratımıza ya da gövdemize yumruk (Momtong Çirıgi) atar. Diğer girişimlerimizde olduğu gibi bu noktada da, aşağıdan yukarıya doğru kuşakla blok yaparız. Kuşağı rakibin bileğine dolayıp rakibin kolunu kavrarız. Tuttuğumuz elin çaprazındaki ayağımızla yumruğun geldiği tarafa adım atarız. Sağ kolumuzla yumruk atılan kolu omzundan kavrarız. Öne doğru eğilerek rakibimizi belimizin üzerinden atıp düşürme tekniğimizi tamamlıyoruz. Bu düşürmenin püf noktası kalçamızı dışa çevirip rakibin leğen kemiğini belimize yerleştirmektir.
Toncigi 5
Karşılıklı geri kırık duruşta hazır olunur (Kunggyok Case Çumbi). Rakip suratımıza ya da gövdemize yumruk (Momtong Çirıgi) atar. Aşağıdan yukarıya doğru kuşakla blok yapılır. Kuşağı rakibin bileğine dolayıp rakibin kolunu kavrarız. Rakibin kolunu kuşak seviyesine doğru çeviriyoruz. Sonrasında yukarı doğru savurup rakibi döndürüp kendi koluyla boğuyoruz.
Toncigi 6
Karşılıklı geri kırık duruşta hazır olunur (Kunggyok Case Çumbi). Rakip suratımıza ya da gövdemize yumruk (Momtong Çirıgi) atar. Yukarıdan aşağıya doğru kuşakla blok (Are Makgi) yapılır. Kuşak iki elle rakibin gırtlağına götürülür ve boynuna dolanıp yere düşürülür