Bu liste elinde belgeyle konuşan oluşum Doğruluk Payı tarafından hazırlandı, haberiniz olsun.
Geçen on yıllara göre belli miktarlarda azalma gösterse de, Türkiye’nin nüfusu her yıl yaklaşık 900 bin kişi civarında artıyor. Mevcut doğurganlık hızı beklentilerine göre yapılan senaryolarda Türkiye nüfusunun 2050’de 93 milyon kişiye ulaşıp kademeli şekilde azalacağı tahmin ediliyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun daha yüksek doğurganlık hızı varsayımı üzerinden yaptığı senaryolarda ise nüfus, 2075’te 120 milyona ulaşıyor.
Nüfusun artmasının yanında bu nüfusun nasıl dağıldığı da önem arz eden diğer bir konu. Devasa mega şehirlerin sunduğu olanaklarla nüfusu kendisine doğru çağırdığı demografik bir gerçek. Türkiye’de bu rolü İstanbul 14,2 milyon nüfusu ve her gün bünyesine aldığı 1.200 kişi ile sancılı bir şekilde sahipleniyor. Türkiye’de her 5,5 kişiden biri İstanbul’da yaşıyor. Türkiye’de herhangi bir şehirde nüfusun ortalama %25’ini doğum yeri o şehrin dışındakiler oluşturuyor. İşte Türkiye demografisine 6 farklı bakış:
Yalova’nın %70’ini Yalova Dışında Doğanlar Oluşturuyor
En az yerli nüfusta Yalova’yı Kocaeli, Tekirdağ ve İstanbul izliyor.
Türkiye’nin en yerli kenti Kahramanmaraş. Kahramanmaraş’ta ikamet edenlerin %90’ını Kahramanmaraş doğumlular oluşturuyor
Bilecik’te Yaşayan Her 10 Kişiden Biri Eskişehir Doğumlu
Bilecik nüfusunun %11’ini Eskişehir doğumlular, Kilis nüfusunun %10’unu da Gaziantep doğumlular oluşturuyor. 15 şehirde ikinci büyük çoğunluğu İstanbul doğumlular oluşturuyor.
İstanbul Doğumlular Nüfusun %10’unu Oluşturuyor
İstanbul ülke nüfusunun neredeyse beşte birine ev sahipliği yapıyor. Fakat doğum yerine göre bir sıralama yapıldığında İstanbul birinciliğini devam ettirse de oran yarıya düşüyor.
680 bin Erzurum Doğumlu Erzurum Dışında Yaşıyor
Erzurum, Sivas ve Trabzon doğumlular kendi şehirleri dışında yaşamayı en fazla tercih edenler.
Bursa Nüfusunun %5’ini Yurtdışı Doğumlular Oluşturuyor
Bursa’yı, Tekirdağ, Yalova ve Kırklareli takip ediyor.
Net Göç Hızı En Yüksek Yer Bayburt
Aldığı ve verdiği göç farkı olan net göç miktarının nüfusa oranlanmasıyla elde edilen net göç hızına göre Bayburt nüfusunun %4’ü kadar net göç aldı. Yüzde 2’lik oranlarla Tekirdağ ve Muğla, Bayburt’u takip etti.