Koronavirüs pandemisiyle birlikte kıyamet senaryoları da yeniden gün yüzüne çıktı. Salgın hastalıklar, iklim değişikliği ya da doğal afetler… Tüm bunlar, insanlığın sonunu getirebilecek bir felaket olarak görülüyor. Peki gerçekten insanlığın sonu gelebilir mi? Bugün bu sorunun cevabını aramıyoruz aslında. ? Cevabı evet olarak kabul edip insanlardan sonra gezegene hangi hayvan hakim olacak sorusunu tartışacağız. İşte bilim insanlarının konuyla ilgili tahminleri…
Maymunlar
Jeolog Dougal Dixon’a göre insanların yer yüzünden silindiği noktada “yakınsama” kavramı çok önemli hale gelecek. “Yakınsak evrim” kavramı, birbirleriyle yakın akraba olmayan tür ve soylar arasındaki biyolojik benzerlikleri ifade etmek için kullanılıyor. Örneğin yunuslar ve balıklar, yakınsamanın en bilindik örneklerinden biri. Yunuslar memeli olmasına ve oldukça farklı bir gelişim süreci izlemesine rağmen balıklarla benzer özelliklere sahip. Bu sayede denize adapte olabiliyor. Dixon’a göre insanların yerini doldurucak canlılar da insana en çok benzeyen canlılar olacak, yani maymunlar. İnsanlarla benzer rolleri üstlenecek bir hayvan türünün insan eline benzer uzuvlara sahip olması gerekiyor. Bu noktada baş parmaklara sahip olmak büyük önem taşıyor. İnsanın en yakın akrabası olan şempanzelerin ve bonoboların baş parmakları olduğunu düşünürsek insanların yerine geçmeleri oldukça muhtemel. Tabii uzmanlara göre bu maymunların insanların yaptığına benzer araçlar geliştirmesi yüz binlerce, hatta milyonlarca yıl sürebilir. Ek olarak insanları yok eden bir felaket onları da yok edebilir.
Kuşlar
Kuş olmayan dinozorların soyu 66 milyon yıl önce tükenmişti. Memeliler, dinozorların yarattığı boşluğu doldurdu. İnsanların ortadan kaybolması durumunda hayatta kalan tek dinozorlar, yani kuşlar, gezegenin hakimi olabilir. Yapılan araştırmalar, karga ve kuzgun gibi kuşların oldukça zeki olduğunu doğruluyor. Hatta öylesine zekiler ki şempanzelerle rekabet edebiliyorlar! Ek olarak Afrika gri papağanları, 100 kelimeye kadar öğrenebiliyor ve basit matematiği anlayabiliyor. Tabii insanın yerini tam anlamıyla doldurabilirler mi tartışılır!
Ahtapotlar
Çevreden gelen etkilere göre davranışını değiştirebilen ahtapotlar, son derece zeki canlılar oldukları için gezegenin yeni hakimi olabilirler. Ahtapotlar, gerçek ve sanal nesneleri birbirinden ayırt edebilmenin yanı sıra çevrelerini de geliştirebiliyorlar. Öte yandan insanın yerini alacaklarsa karadaki yaşama da uyum sağlamaları gerekiyor. Uzmanlara göre gezegene hükmetmek için verimsiz bir metabolizmaları var. Genel tabloya baktığımızda ahtapotların ve diğer kafadan bacaklıların karaya geçiş yapması pek de mümkün görünmüyor.
Böcekler
Öte yandan karıncalar ve termitler bunu başarabilir! Böcekler, farklı ortamlara hızla uyum sağlayabilirler. Görünen o ki 480 milyon yıldır bu gezegendeler ve zaman içerisinde uçmaktan küçük kuleler inşa etmeye pek çok beceri kazandılar. Son araştırmalar karıncaların mantar yetiştirebildiğini gösteriyor. Kısacası insanın soyu tükenirse böcek kolonilerinin gezegeni ele geçirmesi mümkün. Ancak bunun için iklim değişikliğine dayanıklı olmaları gerekiyor!
İklim değişikliğini de dikkate almalıyız
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki kısa vadeli tahminler yapmakta oldukça başarılıyız. İnsanların bir anda yer yüzünden silinmesi, iklim değişikliğini engellemek için yeterli değil. Kimi türler bu değişikliğe dayanıklı hale gelse de kutup bölgelerindeki hayvan toplulukları büyük zorluklar yaşayacaklar. Ne olursa olsun insandan sonra gezegene hakim olacak canlı, insan kadar zeki olamayacak. Böyle bir ihtimal bir gün gerçekleşse bile milyonlarca yıl alacağını söyleyebiliriz.
İlginizi çekebilir:
Kıyamet Hazırlıkları Başladı! Tazmanya’da Dünyanın İklim Karakutusu İnşa Ediliyor
Kaynak: 1